Antep’teki Nizip Mülteci Kampı’nda 30 erkek çocuğuna cinsel istismarın ortaya çıkması, Meclis’in gündemine taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Nizip’teki kampta, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Almanya Başbakanı Angela Merkel, Başbakan Davutoğlu, başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan, Mehmet Şimşek, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Büyükşehir Belediyesi Başkanı Fatma Şahin tarafından ziyaret gerçekleştirildiğini anımsatan Feleknas Uca, şunları söyledi:

“Son beş yıldır Türkiye ve Avrupa Birliği ilişkilerinde kilit öneme sahip olan mülteciler meselesi, son olarak 18 Mayıs tarihinde Avrupa Birliği’yle Türkiye arasında Brüksel’de yapılan zirvede, vize serbestiyesine karşılık geri kabul antlaşması konusunda anlaşmaya varılmıştır.

“Uluslararası Af Örgütü Avrupa ve Orta Asya Direktörü John Dalhuisen ise buna tepki göstererek, “Türkiye, mülteciler ve göçmenler için güvenli bir ülke değil” açıklaması yapmıştır.

“Bu açıklamadan sonra AFAD’a bağlı Nizip Mülteci Kampında savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan çocukların bu şekilde cinsel istismara uğraması kamuoyunu dehşete düşürmüştür.”

“Sorumlu olan AFAD yetkilileri kimler?”

Uca, Başbakan Davutoğlu’na şu sorulara yanıt vermesini talep etti:

* Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda 30 çocuğa tecavüz edildiği iddiaları doğru mudur? Söz konusu iddialar doğru ise, bu skandal ne zaman gerçekleşmiştir? Yine başbakanlık bundan ne zaman haberdar olmuştur? Başbakanlık durumdan haberdar olduktan sonra ne gibi önlemler almıştır?

* Söz konusu çocuklar ne kadar süre boyunca cinsel istismara maruz bırakılmıştır?

* Bu çocuklara cinsel istismar uygulayan kişi ya da kişiler kimlerdir? Bu kişi ya da kişiler hakkında herhangi bir yasal soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmış ise bu soruşturma hangi aşamadadır?

* Cinsel istismara maruz kalan çocuk sayısının 30 olduğu iddiaları doğru mudur? Değil ise kaç çocuk cinsel istismara maruz kalmıştır?

* Cinsel istismara maruz kalan çocukların korunması ve bu travmayı atlatmalarına yardımcı olmak için Başbakanlık ne gibi çalışmalar yapmıştır? Söz konusu çocukların son durumu nedir ve bu çocuklar şu an nerede tutulmaktadır?

* Bu uygulamanın yaşanmasını engellemeyerek buna sebebiyet veren Nizip AFAD Mülteci Kampı yetkilileri kimlerdir? Söz konusu sorumlu kişilerin yargılanmasına ilişkin herhangi bir yasal işlem başlatılmış mıdır? Soruşturma başlatılmış ise bu soruşturma hangi aşamadadır?

* Merkel’in ziyaretinden sonra çok iyi bir kamp olduğu iddia edilen Nizip Kampında ya da diğer AFAD kamplarında daha önce çocuklara ve kadın sığınmacılara yönelik şiddet ve taciz olayları yaşanmış mıdır? Bu konuda herhangi bir işlem yapılmış mıdır?

* Kamplarda yaşayan çocukların ve kadınların cinsel istismar, insan ticareti gibi sömürülerden korunması için ne gibi önlemleriniz ve politikanız var?

* Suriye, Irak, Afrika, Afganistan, İran ve diğer ülkelerden Türkiye’ye sığınmış çocukların şiddetten korunabilmeleri için uluslararası ve yerel çocuk hakları örgütleri ile birlikte bir eylem planı oluşturmayı planlamakta mısınız?

Ne oldu?

Antep’teki Nizip Mülteci Kampı’nda 30 erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıktı. Kampın üst düzey askeri yetkilileri yaşanan skandaldan AFAD’ı sorumlu tuttu.

Antep’teki Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’na (AFAD) bağlı Nizip Mülteci Kampı’nda 30 erkek çocuğuna cinsel istismarda bulunulduğu ortaya çıktı.

BirGün’ün ortaya çıkardığı skandal, Eylül ayında yaşandı; çocuklara istismar 3 ay boyunca devam etti.

Buna göre; sığınmacı kampında temizlik işçisi olarak çalışan E.E. isimli şahıs 8 ile 12 yaş arasındaki çocukları para karşılığında kandırarak cinsel istismarda bulundu.

Kampın üst düzey askeri yetkilileri ise yaşanan skandaldan AFAD’ı sorumlu tuttu.

Editör: Wan Haber