Olay, şehirden 70 kilometre uzaklıkta bulunan Hakkari merkeze bağlı Pınarca köyü Yeniyol mezrası Navgüzan mevkiinde sabah saatlerine karşı meydana geldi. Fahri Aşkan ve Salih Kaya’nın çobanlık yaptığı hayvan sürüsüne gece saat 04:00 sıralarında 3 ayrı noktadan kurtlar saldırdı. Kurtlardan kaçan küçükbaş hayvan sürüsünün Mergi Dere yatağında geçtiği sırada, karanlıkta çalılıklara takılan hayvanlar arkadan gelen sürünün altında ezilerek telef oldu.

Neye uğradığını şaşıran çobanlar hayvanları bırakarak kurtların peşine düştü. Havanın aydınlanmasıyla birlikte hayvanları alana toplayan çobanlar birçok hayvanın ıslak ve yaralı olduğunu görünce kayıp olan hayvanları aramaya başladı. Mergi Dere yatağına inen çobanlar, hayvanların üst üste yığılarak telef olduğunu görünce köye haber verdi. Köylüler de jandarmaya haber vererek hep birlikte olay yerine geldiler. Hayvanların dere yatağında üst üste telef olduğunu gören köylüler büyük bir şaşkınlık yaşadı. Daha sonra da Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Veteriner hekimler hasar tespiti için bölgeye çağrıldı. Dere yatağında telef olan hayvanlar İl Özel İdaresine ait iş makineleri ve köylülerin yardımıyla tek tek çıkartıldı.

Yapılan sayımda Behçet, Halil, Mehmet, Abuzeyit Aşkan, Şadiye Pala, Ömer Açar, Ahmet Ödek, Sadi, Nuhyettin ve Kerim Kaya, ile Abdullah Taş isimli vatandaşlara ait toplam 124 hayvanın telef olduğu belirtilirken, yaklaşık 20 hayvan ise yaralandı.

Olayın nasıl olduğunu anlatan çobanlardan Fahri Aşkan, sabaha karşı hayvanları otlatmak için kaldırırken 4 ayrı noktada kurtların saldırısına uğradığın ve neye uğradığını şaşırdıklarını belirtti. Hayvan sahipleri ise kurban bayramı nedeniyle hayvanlarını köy yakınına getirdiklerini ve daha sonrada şehre getirmeye çalıştıklarını ifade ettiler. Köylüler, ”Tek geçim kaynağımız bu hayvanlar idi. Başka da işimiz yoktur. Kurban bayramı için hayvanları hazırlamıştık. Çoban hayvanları köyün yakınına getirirken kurtlar saldırıyor ve hayvanlar birbirlerinin üzerinde geçerek eziyorlar. 11 aileye ait 124 hayvan telef oldu. 20 hayvanda yaralandı. Hayvanlarımızın telef olması nedeniyle perişan olduk. Yetkililerin bize sahip çıkmasını istiyoruz” dedi.

Editör: Wan Haber