Düzce Haytap, Düzce Hayhak, Düzce Hacko ve Düzce Sokak Hayvanları Koruma Derneği tarafından Hayvan Barınağından ortak basın açıklaması gerçekleştirildi. Basın açıklamasının ana konusu 5199 sayılı hayvanları koruma kanunu ile ilgili oldu.
Düzce Hayvan Barınağında yapılan basın açıklamasında Düzce'de faaliyet gösteren hayvan hakları dernekleri temsilcileri ile bir grup hayvan sever katıldı.
Düzce Hayhak temsilcisi Nalan Örnek "Bilindiği gibi 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun yeniden düzenlenmesiyle ilgili haberleri takip eden süreçte tüm Türkiye'de sürekli tepkisel protesto eylemleri aralıklı olarak devam etmektedir. 5199 Sayılı Kanunda aksayan bazı noktaların iyileştirilmesi, hayvan lehine daha uygulanabilir idari ve cezai yaptırımlar getirilmesi için dernekler ve sivil toplum örgütlerince kalabalık katılımlarla yapılan talepler neticesinde; umulanın ve beklenenin aksine daha yetersiz, daha korumayan, daha ölümcül bir yasal düzenleme ile karşı karşıya kaldık. Daha koruyucu bir düzenleme yapılsın talebine karşılık Bakanlık tarafından 'daha kolay yok edici hükümlerle donatılmış' bir yasa düzenlemesi maalesef TBMM'ne sunuldu. Bu haliyle yasalaştığı takdirde hem uygulamada, hem sosyal anlamda, hem de teknik olarak büyük sorunlar yaşanacağına inandığımız bu metnin yasalaşmaması için buradayız. Aylardır milletvekillerimize tek tek seslerimizi, taleplerimizi iletiyor, tek tek bütün seslerin aynı cümleyi söylediğini, aynı şeyi istediğini anlatıyoruz. Hayvanları öldüren, ölümlerine yol veren, bir kısım hayvanı 'yasaklı ve tehlikeli' ilan eden, yeterince ve ciddi hükümlerle korumayan bir yasayı kabul edemeyeceğimizi anlatıyoruz. Öyle bir duruma gelindi ki yeterli olmadığını düşündüğümüz mevcut 5199 Sayılı Kanunun bu şekliyle muhafaza edilmesini yeni yasal düzenlemeye tercih etmek zorunda bırakıldık. Çünkü eski yasada 'sokak hayvanlarının tamamen yok edilmesini' sağlayacak hükümler yerine, onları olması gerektiği gibi koruyan 6. madde bulunuyor. 6 madde, yerel yönetimlerin sokak hayvanlarını bulundukları yerden alıp, aşılaması, kısırlaştırması ve bunu belirleyen küpesini takarak yaşamını sürdürdüğü yere geri bırakılmasını öngörüyor" dedi.
Düzce Haytap Temsilcisi Neşe Perihan Kulak, "Bu eşzamanlı eylemlerimiz ve bundan sonraki tüm taleplerimiz bu maddenin kalması, güçlendirilmesi ve mutlaka uygulanmasına devam etmesi başta olmak üzere iyileştirmelerin madde bazında ve etraflıca düşünülüp ciddi araştırmalar ve görüş alışverişlerinden sonra çıkarılması gerektiği yönünde olacaktır. Mevcut Kanundaki 'yasaklı' tabiri gibi türcü ve soykırımcı hükümlerin kaldırılması yönünde hukuki ve sosyal mücadelemiz aralıksız sürecektir. Yasaklı bir hayvan türü olamaz. Var olan, nefes alan hiç bir canlı diğerini 'yasak' ilan edemez. Her şeyden önce doğanın kanunlarına aykırı bu hükümlerden ayıklanarak mevcut kanunun hayvan lehine güçlendirilmesi nihai amacımızdır. Bu da gündemdeki tasarının kesin olarak ortadan kaldırılmasını gerektirmektedir. Toplumumuzun sokaklarımızdaki hayvanlarımızla yaşama ruhunu kaybetmesini, metalaşmamasını, bir anlamda insan ruh sağlığı ve doğal yaşam güzelliklerimizin korunmasını özet olarak özet olarak tasarının öncelikle tehdit ettiği kedi, köpek, kuşlar başta olmak üzere hayvanlarımızın hunharca öldürülmemesini istiyoruz. Bu isteğimizi TBMM'ne iletiyoruz. Kanlı yasa önerileri önlerine geldiğinde her vekilimizin tek tek vicdanlarına dönmelerini mutlaka sağlamayı amaçlıyoruz. Türkiye tarihe, kocaman bir hayvan mezarlığı, hayırsız bir yarım ada olarak geçmemeli. Hukuk Devletinin gereği olan yasal protesto haklarımızı kullanırken her defasında azalmadan artarak mutlaka medeni bir koruma yasasına kavuşmayı umuyoruz. Ayırt etmeksizin tüm hayvanların haklarını koruma çabalarımız sürecektir" diye konuştu.
(AY)

21.01.2013 14:58:58 TSI

Editör: Wan Haber