Kütahya'nın her geçen gün büyüyen markalarından Ceyda Gıda bünyesindeki Haymaana, "Ekonomiye yön veren Anadolu markaları" yarışmasında 164 firma arasında Türkiye 3.'sü oldu.
Son yıllarda üretim yapan firmaların vizyonunu genişlemesi ve yaptığı yatırımlar meyvesini vermeye başladı. Önce Türkiye genelinde, daha sonra da uluslararası düzeyde boy göstermeye başlayan Kütahya'ya ait markalar, gelecek adına umut veriyor. Son olarak Türkiye Finans, Capital Dergisi ve Ekonomist Dergisi ortak organizasyonuyla düzenlenen "Ekonomiye yön veren Anadolu markaları" konulu yarışmada 164 marka arasından Türkiye üçüncüsü seçilen Haymaana Kütahya'nın gururu oldu.
Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Ceyda Gıda firmasının sahibi Halit Ceylan, Osmanlı İmparatorluğu'nun kurulmasında büyük emeği olan ve türbesi Domaniç ilçesinde bulunan Osman Gazi'nin annesi Hayme Ana'nın isminin kendileri için bir bereket olduğuna inandıklarını kaydetti. "Miras Lezzetler" sloganıyla geleneksel gıda üretimi yapan Haymaana, Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) Başkanı Nafi Güral'ın da katıldığı organizasyonda aldıkları ödülden dolayı Kütahya adına gurur duyduklarını vurguladı. Üretim tesislerinde oğlu Halil Ceylan'la birlikte Kütahya'daki marka sahibi gıda firmalarının da sahiplerini ağırlayan Ceylan, "Yarışmada başarı kriterleri; iç ve dış piyasada marka bilinirliği, piyasadaki başarı gibi kriterler. Biz hem Kütahya'mız, hem de firmamız adına gurur duyduk. KUTSO Başkanımız Nafi Güral da memnuniyetini ifade etti. Aynı sektörde faaliyet gösterdiğimiz, odamızda meslek komitemizde birlikte olduğumuz arkadaşlarımızın da bizi yalnız bırakmaması, birlik ve beraberliğimizin en güzel kanıtıdır. Desteklerinden dolayı arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum" dedi.
Türkiye'nin geçen yıl yaptığı ihracatın ton bazında ağırlığına karşılık 135 milyar dolarlık bir hacmi olduğuna işaret eden Ceylan, "Kilogram başına 2 dolara yakın bir ihracat söz konusu. Bu oran Almanya için 4,5 dolar, Güney Kore için 3,5 dolar. Teknoloji ürünlerinin ağırlığına oranla daha fazla maliyetli, yani pahalı olduğunu görüyoruz. Yani mesela, kendi sektörümüzden örnek verecek olursak; biz ürettiğimiz yufkanın kilogramını 2 TL'den ihraç edebilirken, bunu işleyip su böreği olarak ihraç edersek, kilogramını 7 TL'den satabiliyoruz. Dolayısıyla, üretimde katma değeri arttırmak lazım" ifadesini kullandı.
Bu başarıda en büyük payın öğrendikleri bilgileri arşivlemeleri ve katıldıkları her fuar ve organizasyonda kendilerine pay çıkarmaları olduğunun altını çizen Halit Ceylan, "Ayrıca, başarıya götüren en büyük etkenlerin başında doğru hammadde ve fırınlama olayı. Markamızı ön plana çıkarmaya çalıştık. Hiçbir zaman geri adım atmadık. Yeniliklere hep açık olduk ve işin doğasını bozmamak için gayret gösterdik" şeklinde konuştu.
Sektörün direk bağlantılı olduğu kurumların başında gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın denetimler konusunda daha kapsamlı çalışması gerektiğini de söyleyen Ceylan, "Gıda ürünlerinin üzerinde yanıltıcı etiketler oluyor. Bu konuda otorite kurumların denetimlerini sıkı bir şekilde yapması lazım. Biz ürünlerimizde katkı maddesi kullanmıyoruz. Gıda sektöründe olmamız nedeniyle üretimimize dikkat ediyoruz" dedi.
Toplantıya katılan sektör temsilcileriyle basın mensuplarına da ürettiği ürünlerden ikram eden Halit Ceylan ve oğlu Halil Ceylan'ı, yine Kütahya'nın tanınmış gıda markalarından Işılda Süt firmasının sahipleri Faruk Işılda ve Nadir Işılda, Alkış Kadayıf firma sahibi Fatih Alkış ve Helvacı Hakkı firmasının sahiplerinden Aşkın Helvacıoğlu başarılarından dolayı kutladı.
(EFE)

28.12.2012 12:06:47 TSI

Editör: Wan Haber