Van’da kurulacak olan danışma merkezlerinde ve sahada çalışacak meslek elemanlarına Gaziantep Oya Bahadır Yüksel Rehabilitasyon Merkezi’nden Psikiyatri Uzmanı Cenk Yancar ile Sosyolog Mehmet Gürkan Berkcan tarafından 25-29 Aralık tarihleri arasında İpekyolu Toplum Sağlığı Merkezi’nin eğitim salonunda ‘Madde Bağımlılığı’ konusunda eğitim verildi.

Verilen eğitim sonrası bir konuşma yapan Van Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Türkiye'de madde bağımlılığının önemli bir tehlike arz ettiğini, Van’da da bu tehlikenin ciddi boyutlarda olduğunu söyledi.

İmren, "Bakanlığımızın bu konuyla ilgili ciddi çalışmaları var. Biz de il bazında tespit ettiğimiz vatandaşları tedavi sürecinden sonra da yalnız bırakmayıp, zamanlarına ortak olacağız. Bu yüzden uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı ile mücadele kapsamında risk, ihtiyaç, uygunluk analizini doğru yaparak toplumun her kesimine uygun bilgilendirme, eğitim ve rehberlik hizmetlerinin verilmesi ve farkındalığın arttırılması için uzman personelin katılımıyla bir ekip oluşturduk. Uyuşturucu bağımlılığının tedavi ve rehabilitasyon sürecinin etkin olarak uygulanmasını ve geliştirilmesini; bu suretle bağımlılık ve uyuşturucu kullanımı ile ilgili sağlık ve sosyal risklerde ölçülebilir bir azalmayı sağlamak en büyük hedefimiz olacaktır. Ayrıca ‘Hayatlar Solmasın’ projesiyle bağımlı kişiler ve aileleri, tedavi olmuş kişiler ve aileleri, risk altındaki kişiler ve ailelerine danışmanlık hizmeti verilecek. Böylelikle uyuşturucu madde kullandığı tespit edilen kişilerin tedaviye ikna edilmesini sağlanacaktır. Tabi ki bununla beraber tedavi altındaki bireyleri farklı iş ve uğraşlara yönlendirmek için birçok sertifikalandırılmış eğitimlerimiz olacaktır. Risk altındaki bireylerin çeşitli sosyal ve sportif aktivitelerle zamanlarının değerlendirmesini sağlamak içinde birçok çalışmamız olacaktır. Bahsettiğimiz hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için uyuşturucu ile mücadele kapsamında diğer kurumlarla beraber ve sivil toplum kuruluşlarını da içine alacak şekilde gerekli çalışmaları yapmaktayız. Bu projeden olumlu sonuçlar almaya başladığımız zaman inşallah bu güzel projeyi daha da yaygınlaştıracağız" dedi.

Editör: Wan Haber