Zigana Dağı'nda 4 yıl önce meydana gelen çığ felaketinde hayatını kaybeden 10 dağcı için Trabzon'da anma yürüyüşü gerçekleştirildi.
Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü 19 Mayıs Spor Salonu önünden Toklu Mahallesi'nde bulunan ve çığda ölen 10 kişi anısına yaptırılan anıta kadar gerçekleştirilen yürüyüşe Trabzon tenis, dağcılık, Kayak İhtisas Kulübü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Dağcılık ve Kış Sporları Kulübü, Uzungöl Doğa Sporları Adrenalin Kulübü üyeleri, Trabzon Milli Eğitim İl Müdürü Tamer Kırbaç, Trabzon Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Cemalettin Yazıcı, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Trabzon Tenis Dağcılık Kayak Kulübü (TEDAK) Başkanı Süleyman Alkan ve hayatlarını kaybeden dağcıların yakınları katıldı.
Dağcıların anısına yaptırılan anıt önünde düzenlenen törene Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Trabzon Belediye Başkan yardımcısı Ergin Aydın'da hazır bulundu.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından anıta çelenk bırakılırken, yapılan konuşmalarda hayatını kaybeden dağcıların unutulmayacağı vurgulandı.
Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, hayatını kaybeden 10 dağcıyı şükranla andıklarını ifade ederek, "Zigana Dağı'nda Trabzon'u ve bölgeyi tanıtmak uğruna hafta sonu gülerek, eğlenerek başlatılan bir yürüyüşün sonunda 10 arkadaşımız hayatını kaybetti. Kendilerini Türk dağcıları adına şükranla anıyorum. Bu tür organizasyonların uzun yıllar devam etmesini temenni ediyorum. Hepimiz öleceğiz ancak bu arkadaşlarımızın isimlerinin unutulmaması ve yaşatılması son derece önemlidir. Bu arkadaşlarımız Türk dağcılık tarihinde hak ettikleri yerleri aldılar. Türkiye hayatını kaybeden 10 dağcısını ömür boyu unutmayacak" dedi.
Trabzon Valisi Recep Kızılcık'da hayatını kaybeden dağcıların turizm elçisi olduğunu kaydederek, "Hepimiz bir gün bu dünyadan beklenmedik bir dönemde gidebileceğimiz biliyoruz. Bu arkadaşlarımız yükseklerden bembeyaz ortamda yaradanına kavuştular. Şüphesiz onların derdi, hem Trabzonumuzu hem de bölgemizi alternatif turizm anlamında zenginliklerini ülkemiz ile paylaşmaktı. Onlar birer turizm elçimizdi. Nitekim bu gün bu davalarında ne kadar haklı oldukları, ne kadar ön görü sahibi oldukları ortadadır. Bu arkadaşlarımızın Allah'ın izniyle cenneti yerlerini şehit olarak olmasını temenni ediyor onların eminim her daim hatırlayan ailelerine Allah'tan sabır diliyorum" diye konuştu.
Konuşmaların ardından yürüyüşe katılan grup, 10 dağcı anısına yapılan anıtın önünde Türk bayrağı ile hatıra fotoğrafı çektirdi.
Öte yandan Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Zigana Dağı'nda, 25 Ocak 2009 tarihinde yürüyüşe çıkan TEDAK üyesi 17 kişi, çığ altında kalmış, olayda; Burçak Sevim, Davut Akdeniz, Erhan Terzi, Özlem Timurcuoğlu, Hüseyin Karaosmanoğlu, Gülhanım Piyale, Yasemin Aktaş, Hasan Ali İsoğlu, Dursun İnan olay yerinde, Hüsniye Sarıbıyık ise tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirmişti. Olayda, sporculardan Rahmi Keleş, Yonca Yılmaz, Elmas Aykaç, Ural Ayar, Hasan Anahar, Hasan Çiftçi ve Emel Şimşek ise yaralı olarak kurtarılmıştı.
(BK-BH-S)

26.01.2013 13:56:39 TSI

Editör: Wan Haber