YYÜ ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından “Sokakta Şenlik Var” etkinliğinde cumartesi ve pazar günleri Sanat Sokağı’nda resimden müziğe, ebrudan gezici kütüphaneye kadar birçok sanat dalında etkinlik düzenlenmişti.

YYÜ ve Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yanı sıra Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün’ün dünyada bir ilk olan yağlı boya tablo üzerine çivi çakılarak yapılan ve tel ile süslenen filografi çalışması vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

“KÜÇÜKKEN RESSAM OLMAYI İSTERDİM”
Küçükken hep ressam olmayı hayal ettiğini ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Nevzat Gün, “Köydeydik, yönlendiren elimizden tutan olmadı. Kader işte, nasip olmadı, 45 yaşından sonra Van'da nasip oldu. Herhangi bir eğitim almadım, internet büyük bir nimet kullanabilirsek. Askerde öğrenmiştim 24 saate 72 saatin sığdığını” dedi.

3-528.jpg

Daha önce hiç kimse tablosuna kıyıp çivi çakmamış 12 mili metre mdf üzerine yapılan yağlı boya resim üzerine 2 santimlik çivinin 1 santimi ahşaba çakılıyor, tablonun üstünde kala 1 santimlik çivilere renkli bobin teli çeşitli şekillerde gerilmek suretiyle kabartma bir desen veriliyor. Genelde kadife zemin üzerine yapılan filografi ilk defa yağlı boya resim üzerine yapıldı. Yani bende ilk olduğunu bilmiyordum. Ustalar nasıl yapmışlardır acaba diye merak edip araştırdım bulamadım. Google de bilmiyor. Kadife kalmayınca, resim yapayım zemine defim ve ortaya iki sanatın karışımı yeni bir sanat çıktı” şeklinde konuştu.

4-439.jpg

“ÇOCUKLAR İÇİN ALDIM YALNIZ KALDIM”
Bu işe evde çocuklar boş durmasın sanatla uğraşsın diye malzeme aldım. Birlikte başladık. Şimdi yalnız devam ediyorum. Bir yıldır boş vakitlerimde akşamları yada hafta sonları resim ve filografiye devam ederek çocukluğumun hayalini gerçekleştiriyorum" dedi.

8-100.jpg

“GÖNÜLLÜ EĞİTİM VEREBİLİRİM”
Gönüllü olarak eğitim verebileceğinin altını çizen Gün, “Hatta bazı özürlülerle ilgili dernekleri ziyaret ettim, evde oturmasınlar, hafta sonları kendileri gibilerle hep birlikte vakit geçirsinler ve birlikte bir faaliyet yapsınlar diye, belki gizli yetenekler keşfedilir. Sanat galerisi bile açarız umuduyla, maalesef derneklerimizden bir sonuç alamadım" dedi.

“VAN İLİNDE BU İŞİ YAPAN YOK”
Van’da bu sanatı yapanın olmadığını ifade eden Gün, “Dolayısıyla malzemede yok. 12 milimetre mdf de her yerde bulunmuyor. Tabaka halinde alıp tamamını belli ölçülerde kestirmem gerekiyor. Tel zımba yaygınlaştığı için 2 santim çiviyi zaten hiçbir yerde bulunamıyor artık. Bobin telini ve birçok malzemeyi internetten sipariş vermek gerekiyor. Birde vektorel bulmak gerekiyor filografi için. Bazen kendim çizmek zorunda kalabiliyorum. Bu kadar uğraşı ve organizasyon epeyce vakit alıyor. El emeği uğraşı derken yorucu oluyor. Sevilmeden yapılmaz tabi bu işler. Sergiye gelen birisi yaklaşık bin adet çivi bulunan tabloya bakıp "Bu kadar çiviyi üşenmeden aynı aralıklarla niye çakmaya uğraştın ki" dedi. Tabi on binlik tablolarda var büyüklüğüne ve desenine göre, niyetim var böyle bir tabloya ancak tek işim bu olsaydı başlardım, meraklı bir yardımcı bulunca başlarım” dedi.

Filografi Ortadoğu’da doğmuş ve Avrupa’dan uzak doğuya kadar yayılmış ancak yapımının zor olduğu düşüncesiyle yok olmaya yüz tutmuş bir el sanatıdır. Çivi ve tel. İkisinin maharetli ellerde şekillendiği bir el sanatı; filografi. Çivilerin arasından tellerin geçirilmesi ile objelere estetik görünüm kazandırılması işlemi olarak tanımlanan filografide, belli örgü teknikleri kullanılarak hat yazıları, simetrik desenler, amblemler, çiçekler ve çizgi film karakterleri panolar haline getirilebiliyor. Yeteri kadar uygulanmadığı için giderek yok olan bir sanattır.

Editör: Wan Haber