Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından havalimanlarında düzenlenen beş ayrı operasyonda, 1 milyon TL değerinde 620 adet kaçak cep telefonu ele geçirildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Adnan Menderes Havalimanı'nda gerçekleştirilen ilk operasyonda Almanya'nın Frankfurt şehrinden gelen şüpheli bayan yolcuların gümrüklü sahadan çıkmaya çalıştıkları sırada bagajlarında yapılan kontrollerde 350 bin TL değerinde 314 adet cep telefonu ele geçirildi.
Hong Kong'dan İstanbul Atatürk Havalimanı'na gelen bir yolcunun gümrüklü sahayı valizlerini almadan terk etmesi üzerine ise, Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından şüpheliye ait valizler takibe alındı. Yolcunun havayolu firmasından valizlerini Adnan Menderes Havalimanı'ndan almak için başvurması üzerine operasyon için düğmeye basıldı. Konuyla ilgili bilgiler İzmir Gümrük Muhafaza ekiplerine bildirildi. Havayolu şirketi tarafından valizlerin İzmir'e gönderilmesine müteakip valizlerini almak üzere havalimanına gelen şahıs takibe alındı. Yolcunun eşyalarını gümrüğe beyan etmeden yurda girmeye çalışması üzerine Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından müdahale edilerek, valizler arama kabinlerine alındı. Yapılan aramada ele geçirilen 130 bin TL değerinde 53 adet İphone marka cep telefonu ile çok sayıda aksesuara el konuldu.
Atatürk Havalimanı'nda Gümrük Muhafaza ekipleri tarafından gerçekleştirilen diğer bir operasyonda da, Almanya'nın Frankfurt Havalimanı'ndan gelen iki yolcuda yapılan kontrollerde 74 adet Samsung Galaxys SIII ile 30 adet Samsung Galaxys Note II ele geçirildi. Gümrük Muhafaza yetkilileri tarafından yapılan değerlendirmede, ele geçirilen cep telefonlarının 186 bin TL değerinde olduğu tespit edildi.
Esenboğa Havalimanı'nda yapılan iki ayrı operasyonda ise toplam 149 adet cep telefonu aksamları ile birlikte ele geçirildi. Esenboğa Gümrük Muhafaza Kaçakçılık ve İstihbarat Bölge Amirliği ekipleri tarafından gerçekleştirilen operasyonda, Katar'dan Esenboğa Havalimanı'na gelen A.D. isimli yolcunun hareketlerinden şüphelenilmesi üzerinde giydiği montun içine zulalanmış 77 adet cep telefonu ile valizinde yapılan kontrollerde 25 adet cep telefonu ele geçirildi. Diğer bir uçağın yolcularından M.Ç. isimli bayan yolcunun beraberindeki iki valizde yapılan aramada da 47 adet cep telefonu ile çok sayıda aksesuar ele geçirildi.
Üç ayrı havaalanında 5 ayrı operasyonla ele geçirilen 620 adet cep telefonunun tahmini piyasa değerinin 1 milyon TL olduğu öğrenildi.
(ZÇ-CC-Y)

09.01.2013 15:04:29 TSI

Editör: Wan Haber