Hatay Halk Sağlığı Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve DOĞAKA'nın katkılarıyla yürütülen "Hatay Talasemi ile Savaşıyor" projesi kapsamında Kırıkhan Naim Atakaş Anadolu Lisesi öğrencilerine talasemi ile ilgili sunum yapıldı.
Projenin tanıtımına destek veren Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz'in eşi Zehra Lekesiz ve DOĞAKA Koordinatörü Özlem Çelik projenin önemini öğrencilere anlattılar.
Özlem Çelik yaptığı konuşmada, "Bugüne kadar Kırıkhan ilçemizde 1500 öğrencimize Talaseminini önemini anlattık. Öğrencilere talasemiyi yok et müzikli eğitim klibi izletip broşürler dağıtıldı. Ailelere ise bilgilendirme amacıyla mektuplar gönderilmektedir" dedi
Eğitim doktoru Gizem İnal da, her insanın talasemi olabileceğine dikkat çekerek, hastalığın çok az miktarda kan örneği vererek öğrenilebileceğini söyledi.
Hastalığın, Akdeniz Bölgesi'nde daha yaygın olduğunu belirten İnal, "Hastalığın önüne geçebilmek için Hatay genelinde toplam 12 doktor, merkez ve tüm ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevli 12 öğretmene proje hakkında bilgilendirme yapıldı. Ayrıca öğrencilere eğitim vermekteyiz. Ayrıca bu hastalığın evlenecek gençlerimizde olumsuzluklara neden oluyor. Evlenecek gençlerimizin her ikisinin de taşıyıcı olduklarının öğrenilmesinden sonra ayrılmak isteseler dahi aile ve sosyal çevrenin tepkisinden çekinerek ayrılamamaktadır. Bundan dolayı evlilik öncesi erken yaşlarda hatta lise yıllarında test yapılması uygun olacaktır" diye konuştu.
Toplantıya Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in eşi Zehra Lekesiz, Kırıkhan İlçe Kaymakamı Fecri Fikret Çelik'in eşi Ece Çelik, İlçe Milli Eğitim Müdürü Hanifi Kavak, İlçe Sağlık Müdürü Ahmet Yılmaz ve öğrenciler katıldı.
(İBÇ-Y)

17.01.2013 16:03:14 TSI

Editör: Wan Haber