Hat sanatı üstadlarından Hasan Çelebi, hat sanatının okullarda öğrenilmeyeceğini belirterek, bunun kendine ait bir öğretim sistemi olduğunu ve kendi sistemi içinde öğrenileceğini söyledi.
Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığına Bağlı Bursa İnebey Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen 'Kültür ve Sanat Buluşmaları' devam ediyor. Program kapsamında Bursa Tayyare Kültür Merkezinde düzenlenen 'Üstadlar Bursa'da' buluşmasına Hat sanatı üstatlarından Hasan Çelebi, Cilt Sanatı üstadı İslam Seçen, Ebru Sanatı dalında Alparslan Babaoğlu, Tezhib Sanatı Muhammed Mağ, ve Minyatür Sanatı dalında Taner Alakuş sanat severlerde buluştu. Yoğun bur ilginin yaşandığı programda bir salon sanatseverleri almayınca daha büyük alt salona geçildi. Program öncesi gazetecilere açıklamalarda bulunan İslam Seçen, "Cilt sanatının geleceğini parlak görüyorum. Bundan evvel ümidimi kesmiştim ama, son zamanlarda başta İstanbul ve Bursa gibi kentlerde cilt atölyeleri açılmaya başlandı. Ayrıca okullarda da dersler verilmeye başlaması ile ümidim arttı" dedi.

"HAT SANATININ GELECEĞİNİ PARLAK GÖRÜYORUM"
Bu tür programların hat sanatının yaşatılması adına önemli olduğunu ifade eden Hasan Çelebi ise, "Bu kültürün geleceğini yüzde bin daha iyi görüyorum. Çünkü sanatın yok zamanını ben yaşadığım için bu günkü halini de biliyorum. Bu kapsamdan geleceği daha parlak. Bir çok aklı başında sanatkar yetişim bu sanatı devam ettireceklerdir" diye konuştu.

"HAT SANAT USTA ÇIRAK İLİŞKİSİ İLE ÖĞRENİLİR"
Hat sanatının okullarda öğretilemeyeceğine vurgulayan Çelebi, "Bu sanat okullarda öğrenilemez. Bunun kendine ait bir öğretim sistemi vardır ve kendi sistemi içinde öğrenilir. Yoksa okullarda verilen müfredat programı ile bu işin öğrenilmesi mümkün değil. Çünkü bu sanat usta çırak ilişkisi ile öğrenilir. Çırak ustasının elini görecek, nasıl yazılır, kalem nasıl tutulur onu görecek. Yoksa tahtaya yazmak ile bu sanat öğrenilemez" şeklinde konuştu.
Hat sanatının İslam sanatlarının başında geldiğinin altını çizen Hasan Çelebi, sözlerini şöyle sürdürdü:
"İslam kaynaklarından geldiği için halk hat sanatına rağbet ediyor. Başka milletlerde hat sanatı yalnıza anlaşmak ve muhabere için kullanılıyor. Ama bizde Kuran hatla yazıldığı için bu sanat ibadet şuuru içinde yapılıyor."
(AF-YS)

04.01.2013 17:56:14 TSI

Editör: Wan Haber