Yaşanan soğuk kış aylarının bitkisel ürünlere rağbeti artırdığı bildirildi. Soğuğa ve soğuk algınlıklarına karşı önlemlerin bitkisel çaylarla alındığını kaydeden 46 yıllık aktar bitkisel ürünler hakkında bilgiler verdi.
46 yıldan bu yana Kütahya'da "aktarlık" yapan Halil-Mustafa Alkan kardeşlerle kış aylarında yoğun ilgi gören ve halk arasında alternatif tıp olarak bilinen bitkisel ilaçlar hakkında bilgiler verdi. Özellikle kış aylarında bitkisel ürünlerin rağbet gördüğünü anlatan Mustafa Alkan, satışını yaptıkları bitkisel ürünler hakkında bilgiler verdi. Özellikle kış aylarında daha çok soğuk algınlığına karşı tedbirlerin arttığını ve bu tedbirlerin çeşitli bitki çaylarıyla yapıldığını kaydeden Alkan, "Yaşadığımız şu soğuk kış aylarında en fazla tercih edilen ürünlerin, zencefil, ıhlamur, adaçayı, kış çayıdır. Soğuk kış günlerinde narçiçeği çayının da bolca C vitamini taşıması dolayısıyla çok tüketilenler arasında."

"KADINLAR EN ÇOK ZAYIFLAMA ÜRÜNLERİNİ TERCİH EDİYOR"
Kendilerine gelen müşterilere bitkisel ilaç tavsiyesinin yasak olmasından dolayı genellikle tercihler üzerinde satış yaptıklarını ve özellikle kadınların seyrettikleri sabah programlarıyla hareket ederek zayıflama ürünlerine yöneldiğini bildiren Aktar Halil Alkan; "Bizim kendi bitkisel ürün üretmemiz yasak, biz karışım yapamayız. Fakat bize gelen karışım önerilerini eğer doğru karışımsa müşteriye verebiliriz. Aktarcıların kendilerinin karışım yapması yasaktır. Bayanlar en çok zayıflama bitkisel ürünlerine yöneliyorlar. Tabii ki bunda televizyon programlarının etkisi büyük. Sabah kuşağı programlarını seyreden bayanlar oradan öğrendikleri ürünleri aktarlarda bulmaya çalışıyorlar. Bu televizyon programları satışlarımızı artırıyor. Prostat rahatsızlığı yine bu hastalığa bağlı idrar rahatsızlıkları olan beylerde bu hastalığa yönelik ilaçları aktarımızdan temin ediyorlar. Böbrek iltihabı gideren bitkisel ilaçlarda yine beylere çok satılan ilaçlar arasında" diye konuştu.

"HASTALIK TEŞHİSİ İÇİN DOKTORU ÖNERİYORUZ"
Uzun yıllardan bu yana aktarlık yaparak bitkisel ürünler sattığını, dolayısıyla ürünler hakkında çeşitli bilgiler edindiğini, ancak bu bilgileri kendilerine gelen hastalarla, "yanlış yönlendirme olmasın diye" paylaşmadıklarını ifade eden Alkan, "Bitkisel ilaç arayışı içerisinde olan hastalara ürün tavsiyesinde bulunamıyoruz. Öncelikle hastane ve doktor öneriyoruz. Bitkisel ürünlere yönelik müşterilerinizi bilgilendirmek bizim için yasak. Bize hastalığı belirtip "hangi bitki daha iyi gelir?" diye soranlar oluyor. Bize gelen müşteriye eğer bize hastalığını söyledikten sonra ilaç talebinde bulunuyorsa biz öncelikle doktora gitmesini söylüyoruz. Müşteriye hastalığının doktorca teşhis edilmesi sonucunda istediği ilacı verebiliyoruz. Ürünün nasıl kullanılacağını da tarif edemiyoruz. Fakat bazen bizim tecrübelerimiz sorulduğunda önerilerde bulunabiliyoruz. Bizim görüşümüz sorulmazsa kesinlikle hangi ürünün iyi geleceği ya da ürünün nasıl kullanılacağı hakkında bilgi veremiyoruz."

"BİLİNÇLİ MÜŞTERİ ARAŞTIRMA YAPARAK GELİYOR"
Bazı vatandaşların alacağı ürünler hakkında detaylıca araştırma yaptıktan sonra kendilerine temin için geldiklerini söyleyen Alkan, "Bazı müşteriler alacağı ürün hakkında araştırma yapıp da geliyor. Bu nedenle alacakları ürün hakkında bilgi sahibiler. Fakat araştırma yapmayan, kulaktan dolma bilgilerle ya da arkadaşının önermesiyle bize gelenler var. Bize hiç bilmediğimiz ürünler de soruluyor. Bazı ürünler var isimleri yöreden yöreye değişiyor. Biz de yeni isimlere karşılaşıyoruz. Bazı bitkilerin ise birçok ismi var örneğin ayva denesi ve civanperçemi aynı bitkiye verilen isim" şeklinde konuştu.
46 yıldan bu yana bitkisel ürünler satarak aktarlık yapan Halil Alkan, müşterilerin bitkisel ürünleri güvenmedikleri kişi veya kuruluşlardan temin etmemesi uyarısında da bulundu.

21.12.2012 15:36:50 TSI

Editör: Wan Haber