Ancak evlerini teslim alan vatandaşlardan bazıları, yapılan evlerden şikayetçi. Evin kaba işçiliğinden ince işçiliğine kadar sorunlu olduğunu iddia eden bazı vatandaşlar, evlerin eksik işlerle teslim edildiğini de iddiaları arasına ekliyor. Aynı iddialarda bulunan vatandaşlardan biri olan Veli Demir; “Tek isteğim yetkililerimizin köyümüze gelerek yapılan evi görmeleri. Eğer ki yetkililerimiz, yapılan evi kendi evleri olması durumunda kabul edeceklerini söyleseler, ben de kabul edeceğim” diyor.
 
Van’da meydana gelen depremlerin ardından EYY modeli ile evini yapana 44 bin, ahır için de 17 bin lira faizsiz, 2 yıl ödemesiz ve 20 yıl vadeyle kredi verildi. Bu krediyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevlendirdiği müşavir firmalarca köylerde EYY modeliyle konutların yapımına başlandı. Konutları tamamlananlar da hak sahiplerine teslim edildi.
 
Konutların teslim edilmesinin ardından bazı vatandaşların da şikayetleri yükselmeye başladı. Evlerin eksik işlerle teslim edildiğini belirten bazı vatandaşlar, yapılan işçilikten de memnun olmadığını belirtiyor.
 
Van’a 30 kilometre uzaklıktaki Hıdır Köyü sakinlerinden Veli Demir (50) isimli vatandaş da, evini beğenmeyenlerden. Akciğer kanser hastası olduğunu belirten ve yaklaşık 1 yıldır yatağa mahkum olan Veli Demir, “Köyümüzde birçok kişiye EYY modeli ile evler yapılıyor. Ancak müteahhitin şartlara uymadığını iddia ediyorum. Bir ev yapılırken mutfak tezgahı olmaz mı? Bunlar yapmamışlar. Bir hata ettik vekaletimizi müteahhite verdik. O da evi yaptıkça parasını devletten aldı. Ancak ev hiç de umduğumuz gibi çıkmadı” diyor.
 
Depremden sonra köydeki evleri yıkıldığı için İstanbul’a göç etmek durumunda kaldığını anlatan Demir, başından geçenleri ve hastalanma sürecini de şöyle özetliyor; “Depremden sonra evimiz yıkıldı. O zamanlar çiftçilikle uğraşıyordum. Sonra apar topar İstanbul’a göç etmek durumunda kaldık. Evimiz, bahçemiz herşeyimiz gitmişti. İstanbul’da da zaten daha fazla tutunamadık. Herşeyi stres ve sıkıntı ettim sonra hastalandım. Meğer akciğer kanseri olmuşum. Sonra yeniden Van’a, köyümüze geri döndük. Tabi bu sırada EYY modeli ile yapılan evimize yerleştik. Yaklaşık 1 yıldır yatalak durumdayım ve ayaklarım da felç. Ancak gördüğümüz ev hiç de hayal ettiğimiz gibi bir ev olmamış. Müteihhat şartnameye uymamış. Evi denetleyen mühendislere derdimizi anlatıyoruz bizleri dikkate almıyorlar. Nereye gidip şikayet ederseniz edin diyorlar? Evin sıvasından tutun da bütün işçiliğine kadar rezil bir şekilde yapılmış. Evin bir kısmı sıvasız ve toprak altında kalmış duvarlar. Yarın öbürgün bu evde rutubet başlayacak ve ben bu hasta halimden daha da kötü durumlara düşeceğim belki de. Allah’a reva mı bu yapılanlar...”
8 nüfus olduklarını ve 2 oğlunun sürekli kendisine bakmak zorunda kaldığını, diğer iki oğlunun da inşaatlarda çalışarak kıt kanaat geçinmeye çalıştıklarını anlatan Veli Demir; “Benim kardeşim de tamamen kendi imkanları ile ve aynı paraya evini yapmış. Gelip evi görün istiyorum. Onun evi adeta konuşuyor, benim evim ise ağlıyor” ifadelerini kullandı.
 
YETKİLİLERİ KÖYE DAVET EDİYOR
 
Hasta ve yatalak durumda olduğunu, bu nedenle yetkilileri evinde misafir ederek derdini anlatmak istediğini belirten Demir; “Allah rızası için yetkililerimiz buyursun buraya gelsin. Bi çayımızı için evimizi görsünler. Eğer ki onlar bu evi kabul edebileceklerini söyleseler ben de kabul edeceğim. Hasta yatağımda, gözüm yollarda ve yetkililerin gelmesini bekliyorum” dedi.
 
“BURASI ÖMÜR BOYU YUVAMIZ OLACAK”
 
Ev ile ilgili şikayetlerini ilgili müteahhite anlattığını belirten Demir; “Müteahhite ‘bu nasıl sıva?’ diye sorduğumda bana ‘bahara kadar dökülürse ben yeniden yaparım’ diyor. Böyle bir şey olabilir mi? Ben bu evde bahara kadar oturmayacağım ki. Bu ev artık bizim ömür boyu yuvamız olacak. Yetkililer lütfen ama lütfen köyümüze buyursunlar ve bu müteahhitlerin yaptığı evi kendi gözleri ile görsünler...” diyerek beklentilerini dillendirdi.
 
*Prestij Haber
Editör: Wan Haber