BALIKESİR - Balıkesir Hukukçular Derneği (BHD) Başkanı Av. Murat Ören, 6273 sayılı kanunda yapılan değişiklikten sonra karşılıksız çek oranında ciddi artış yaşandığını söyledi. Ören, "Düzenlemeyle birlikte hapis cezası yerine getirilen idari yaptırım tedbirleri yetersiz kaldı. Bunun sonucu olarak karşılıksız çek miktarı, 2012 yılı içerisinde önceki yıllara göre yüzde 50'nin üzerinde artış göstererek tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı." dedi.

BHD Başkanı Ören, ticari hayatın ödemeyle ilgili vazgeçilmez unsuru olan çekin, son dönemde önemini iyice yitirdiğini kaydetti. Karşılıksız çek miktarında bu yıl önemli ölçüde artış görüldüğünü ifade eden Av. Ören, bunu hapis cezasının kaldırılmasına bağladı. Murat Ören, "Bu durum kötü niyetli kişilerin artmasına, sonuçta da iyi niyetli tüccarın mağduriyetine yol açmakta ve genel ticari hayatı olumsuz etkilemektedir. Bu yapılan yasal düzenlemeyle bir tarafa özgürlük tanınırken diğer tarafta mağduriyet oluşturulmuştur. Mevcut uygulama birçok esnafın dolandırılmasına, birilerinin de haksız kazanç elde etmesine yol açtı. Balıkesir'de ve ülkemizde kötü niyetli kişiler, esnaftan yüksek miktarda mal alarak karşılığında çek veriyor. Daha sonra ödeme yapmayan bu kişiler, iyi niyetli esnafı mağdur ediyor. Bu kötü niyeti insanlar yasadan koruma görerek gerekli tedbiri aldıklarından icra yoluyla da tahsilat yapılamıyor." şeklinde konuştu.

9 Nisan 2012 tarihi itibariyle kişilerin geçmiş çek bilgilerini içeren çek raporlarını alabilecekleri "Çek Raporu Sunum Sistemi"nin kullanıma açıldığını hatırlatan Av. Ören, buna rağmen mevcut durumun değişmediğini ve karşılıksız çek miktarının artamaya devam ettiğini vurguladı. Çeke eski güvenilirliğinin kazandırılabilmesi ve dolandırıcılığın önüne geçilebilmesi için alınacak bazı önlemleri ise şöyle sıraladı: "Yapılacak yasal düzenlemeyle çekin ait olduğu bankaların, çek miktarı ile birebir sorumlu tutulması gerekmektedir. Bu durumda banka, ticari teminatı olmayan herkese çek koçanı vermemiş, çeki alan kişi de karşılığının çıkacağından emin olacak, bu şekliyle güvenli ticaret yapılacaktır. Bir başka husus ise yasada olmamasına rağmen çekin vadeli düzenlenmesi ve kullanılması engellenmelidir. Ayrıca adli makamlar, her çekle ilgili şikayeti salt idari yaptırım veya hukuki ihtilaf kapsamında değerlendirmemeli. İşlemin arkasındaki asıl niyeti sorgulayarak, mali gücünden daha yüksek miktarda çek keşide edip de sonra ödemeyerek haksız kazanç elde eden kişilerin asıl niyetlerinin dolandırıcılık olduğu kabul edilerek gerekli yasal takibatı yapmalıdır." CİHAN

Editör: Wan Haber