Nazir Akalın ölümünün 10 yılında Erzurum'da; TRT Erzurum Radyosu Yöremizden Programında yadedildi. Erzurum'da yaşayan yakın dostu ve arkadaşı olan şair-yazar Muhammed Hanefi İspirli'nin Nazir Akalın'ı anlattığı programda duygusal anlar yaşandı.
Akalın'ın anlatıldığı programın sunuculuğunu Mehmet Çelikyay yaptı.
Programın yapımcısı ve aynı zamanda Akalın'ın şair dostlarından İsmail Bingöl'ün katkısı ile gerçekleştirilen program süresince İspirli; merhum Akalın'ın şiirlerinden örnekler verdi; hatıralarını paylaştı, edebiyata olan aşkını ve ilgisini vurguladı. O'nun sevdiği türküler dinleyiciye ulaştırıldı.
2002 yılında daha 38 yaşında hayatının en verimli döneminde; çalıştığı üniversiteden 28 Şubat'ın işinden attırdığı Akalın'ın genç yaşta ölümünün Türk Edebiyatı içinde büyük bir kayıp olduğunu dile getiren İspirli; yarım kalmış bir çok çalışmasının olduğunu hatırlattı.
NAZİR AKALIN KİMDİR?
19-64 yılından doğdu. Aziziye İlkokulu, Erzurum Ticaret Lisesi ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesini bitirdi (1991). Aynı üniversitenin SBE Doğu Dilleri ve Edebiyatları (1991-1994), Kırıkkale Üniversitesi SBE Yeni Türk Edebiyatı (1994-1997) programlarında olmak üzere iki yüksek lisans yaptı. Kırıkkale Üniversitesinde araştırma görevlisi olarak dört yıl çalıştı. '28 Şubat Darbesi'nin ardından üniversitelerden uzaklaştırılan yüzlerce yüksek öğretim elemanının arasında Nazir Akalın da vardı. Şiirin yanı sıra edebî yazılar yazdı, doğu ve batı edebiyatlarından şiir çevirileri yaptı. İşsizdi ama doktora çalışmasını tamamlamaya çalışıyordu. 1989'da Milletin Sesi gazetesinin, 1990'da Hürsöz gazetesinin kültür-sanat sayfalarını hazırladı. 1991 yılında arkadaşlarıyla birlikte Karçiçeği dergisini çıkardı ve derginin genel yayın yönetmenliğini yaptı. Palandöken dergisinin yayın kurulunda yer aldı (1992). Altı şiiri Hasan Enes tarafından özgün müzik tarzında bestelendi, Yürür Dağlar adıyla kaset olarak çıktı. Akit, Sağduyu, Yeni Şafak, Gündüz gazetelerinde edebiyat ve eleştiri yazıları yazdı. 13 Aralık 2002'de Ankara'da evine giderken geçirdiği tren kazası sonucu vefat etti. Evli ve iki çocuk babasıydı. Şiirleri Karçiçeği, Palandöken, Dergâh, Edebiyat Ortamı, Güneysu, Hazan, Hece, İkindi Yazıları, Kardelen, Kültür Edebiyat, Mavera, Merdiven, Tohum, Türkiyat Araştırmaları gibi dergilerle yayımlandı. Yayın aşamasına gelmiş pek çok dosyasının yanında Divan Edebiyatı şiir ve şairleri üzerine sürdürdüğü önemli bir çalışması vardı. 13 Aralık 2002 tarihinde Ankara'da hayatını kaybetti.
(ERZ-AT-Y)

14.12.2012 15:39:59 TSI

Editör: Wan Haber