Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, alan değiştirmek mecburiyetinde kalan öğretmenlere çağrıda bulundu. Bostan, "Sadece iller arası özür durumuna bağlı olarak alan değiştirenlere eski alanlarına dönme hakkının verilmesi hem de 'eski iline dönmek şartıyla' veriliyor olması kabul edilemez bir durumdur" dedi.
Bostan yaptığı açıklamada, "İl ve ilçe emri uygulaması yapılmaması nedeniyle eş durumu özrünün bulunduğu ile gidemeyen ya da yeni sistemle birlikte ilkokul eğitiminin 4 yıla inmesinden dolayı norm kadro fazlası duruma düşen öğretmenlerimizin önlerine konulan alan değişikliği uygulamasına mecbur bırakılmış, aileleri ile alanları ya da norm fazlası olmak ile alan değiştirerek norm fazlalığından kurtulmak seçenekleri arasında zoraki bir tercihe zorlanmışlardır. Bu dönemde sınıf öğretmenlerine diplomalarında yazılı yan alanlarına alan değiştirme hakkı verilmiş, diplomasında yan alanı olmayanlar ise zihinsel engelliler sınıf öğretmenliği ya da teknoloji ve tasarım öğretmenliği alanlarına geçirilmişti. Hatta alan da değiştiremeyenler memurluğa geçirilmişti" dedi.
Alan değiştiren öğretmenlerin istekleri doğrultusunda eski alanlara dönmelerine imkan sağlanmasının doğru bir karar olacağını ifade eden Bostan, "Sonraki süreçte yaşanan sıkıntılar üzerine 2012 yılı il içi ve özür durumuna bağlı iller arası alan değişikliği yapan öğretmenlerimizden geçtikleri alanda yeterince verimli olamadığını ve öğrencilerine yeteri kadar faydalı olamadığını düşünenlerden isteyenlerin yine bu dönemde yan alanına alan değiştirenlerden istekleri doğrultusunda şu an çalıştıkları yerde eski alanlarına dönmelerine imkan sağlanmasının doğru ve eğitim öğretim hedefleriyle uygun bir yaklaşım tarzı olacağını düşünüyoruz" dedi.
Bostan, "Nitekim bu konuda Türk Eğitim-Sen olarak 14.12.2012 tarihinde MEB'e yazı yazarak Bakanlıkça 2012 yılı il içi ve özür durumuna bağlı iller arası alan değişikliği yapan, yan alanına, yan alanı olmayanlar ise Zihinsel Engelliler Sınıf Öğretmenliği ya da Teknoloji ve Tasarım Öğretmenliği alanlarına veya zorunlu olarak memurluğa geçen öğretmenlerimizden isteyenlerin eski alanlarına dönebilmesi için çalışma yapılması talep edilmişti. Yazımız ve kamuoyundan gelen ısrarlı istekler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğünce İl Milli Eğitim Müdürlüklerine gönderilen bir yazı ile 2012 yılı yer değiştirme döneminde iller arası yer değiştirme yoluyla alan değiştirerek gelmiş olan öğretmenlerimize eski iline dönmek şartıyla eski alanına dönme imkânı verilmiştir" ifadesini kullandı.
"Sadece iller arası özür durumuna bağlı olarak alan değiştirenlere eski alanlarına dönme hakkının verilmesi hem de "eski iline dönmek şartıyla" veriliyor olması kabul edilemez bir durumdur" diyen Bostan, "Bu nedenle Türk Eğitim Sen olarak MEB tarafından yapılan sadece iller arası alan değişikliği yapanlara eski illerine dönmek hakkı şeklinde değil tüm 2012 yılı il içi ve özür durumuna bağlı iller arası alan değişikliği yapan yan alanına alan değiştiren veya zorunlu olarak memurluğa geçen öğretmenlerimizden isteyenlerin bulundukları yerde eski alanlarına dönebilmesi için gerekli çalışmaların bir an önce yapılması hususunda 9 Ocak 2013 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığına yazılı talepte bulunduk" dedi.
MEB'in eski çalıştıkları yere dönmeleri şartının kabul edilemez olduğunu ifade eden Bostan, "Ancak, MEB İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü, İl Mili Eğitim Müdürlülerine bir yazı göndererek, eski alanlarına dönmek isteyenlerin, daha önce görev yaptıkları illere dönmeleri şartıyla 9-11 Ocak tarihleri arasında başvuru dilekçeleri verebileceklerini, açıkladı. Benzeri açıklamayı daha önce Bakan Ömer Dinçer sözlü olarak duyurmuştu, İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü de, Sayın Bakanın talimatını yazılı hale getirmiş oldu. Bu açıklamayı beğenenler olduğunu, neredeyse Ömer Dinçer'e teşekkür etmek gerektiği şeklinde bazı yorumlara da rastlıyoruz. Bazı öğretmenlerin alan değiştiren, ancak pişman olan bu arkadaşlarımızın, eski alanlarına dönme isteğine kızdığını da biliyoruz. Ancak aile bütünlüğü isteğinin en tabi ve insani bir ihtiyaç olduğunu göz önüne almadan yapılan bu değerlendirmelere Türk Eğitim Sen olarak katılmıyoruz. Bir öğretmenin en başarılı olacağı alanda çalışmasını sağlamak ve bu yönde düzenlemeler yapmak, Milli Eğitim Bakanlığının, öncelikle düşünmesi gereken bir durumdur. Gerçekten isteyenin alanını, istediği alan olacak şekilde değiştirmek başka bir durumdur, aile bütünlüğünü sağlamak amacıyla zorla, dayatarak alan değiştirmek başka bir durumdur. Kaldı ki, daha önce uygulanan il emri uygulamasını kaldıran da aynı Milli Eğitim Bakanıdır. Özür grubu tayinlerini rafa kaldıran, iyice zora sokan da aynı Milli Eğitim Bakanlığıdır" diye konuştu.
Bostan, "Eski görev yaptığı illere dönmek şartıyla, eski alanlarına dönme hakkı verilmesini bir hak olarak değil, öğretmenlere bir ders vermek olarak görüyoruz. Böyle bir yazı gönderilmesi tam anlamıyla zulümdür. Öğretmenleri, ya ailen, ya eski alanın tercihine zorlamak tam anlamıyla vicdansızlık, öğretmen düşmanlığıdır" dedi.
Bakan Dinçer'e seslenen Bostan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Öğretmenlerin eski görev yerlerine dönmeleri Milli Eğitim Bakanlığının neresini artıracaktır. Eski görev yerlerinde bıraktıkları görevleri boş mu kalmıştır? Hayır. O halde bu inadın, zulmün sebebi nedir? Sayın Bakan neyin hesabını, kimin davasını güdüyorsun, inadına öğretmen düşmanlığı mı demek istiyorsun? Bu yaptığının başka hiçbir anlamı yok. Bu öğretmenler ailelerinden ayrıldığında, daha mutlu mu olacaksın?"
Bostan, "Türk Eğitim Sen olarak, öğretmenlere bir garanti vermiyoruz ama bu şartlarda eski alanlarınıza dönmeyin diyoruz. Bakanlığın velilerin de bu doğrultuda isteği bulunmaktadır, sözü ne demektir, bu yaptığınızın yanlış olduğunu velilerin başvurusundan sonra mı kavrayabildiniz? Bu şartları kabul ederek eski alanına dönmek isteyen öğretmenler, şartları kabul etmeyin, bakalım Ömer Dinçer üzerindeki bu baskılara daha ne kadar dayanacak, bu ayıpla bakanlık yapmaya ne kadar tahammül edecek? Yeni alanlarınızda, yeni görev yerinizde, ailenizle kalmaya devam edin. Yeni alanınızla ilgili bir başarısızlık varsa bunun vebali de, günahı da, size değil, Bakan Ömer Dinçer'e ait olacaktır. Başaramadığınız veya kendinizi başarısız hissettiğiniz her günün bedelini ödeyecek olan sizler değil, bu alanda sizi ısrarla tutan Ömer Dinçer'dir. Ömer Dinçer, ya sizi yeni görev yerinizde eski alanınıza döndürecek, ya da yaşanan başarısızlığın hesabını, hem bizlere, hem de öğrenci velilerine hem de kendi vicdanına, her geçen gün vermeye devam edecektir" dedi.
Bostan, "Bu nedenle alan değiştirmiş ancak eski alanına geri dönmek isteyenlerin Milli Eğitim Bakanlığına müracaat etmeleri amacıyla Türk Eğitim Sen olarak bir dilekçe hazırladık. Bu durumda olan öğretmenlerimizin bu başvuru dilekçesiyle bulundukları okul müdürlüklerine başvurmaları halinde bu sorunun çözümü daha da kolaylaşacaktır" şeklinde ifade kullandı.
(AS-ÖZ-Y)

10.01.2013 20:22:26 TSI

Editör: Wan Haber