Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, İstanbul'da tarihi binalarda art arda yangınlar çıktığını ifade ederek, bu olaylarda ihmal olup olmadığı hususunda aydınlatıcı cevap beklediklerini söyledi.
Yazılı bir açıklama yapan Bostan, İstanbul İl Milli Eğitim binasından sonra Galatasaray Üniversitesi binasında yangın çıktığını belirterek, "Osmanlı Maarif Vekili binası olarak kullanılan bina, 28 yıldan beri İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılıyordu. Yangının üzerinden bir ay geçmesine rağmen yangının çıkış sebebiyle ilgili kamuoyuna bir açıklamada bulunulmadı. İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, yanan binadaki evrakların tamamının bir kopyası ellerinde olduğunu söylese de bu bilgi pek inandırıcı değildir. Nitekim bize gelen bilgilere göre, Cumhuriyet tarihinden bu yana azınlık okulları ile özel okulların tamamına ait açılış izinleri, ruhsat ve onaylanan ders programları ile gerekli evraklara ilişkin dosyaların tamamı yanmıştır. Yine İstanbul Milli Eğitimi'ne ait bağış, yatırım ve emlak bilgileri; evrak ve proje bazında yanmıştır" ifadelerini kullandı.
Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, tarihi binalarda art arda yangınlar çıktığını ifade ederek, yangınlarla ilgili aydınlatıcı cevap beklediklerini söyledi. Kendilerini arayan bazı vatandaşların, "Milli Eğitim'deki yangından bir hafta önce yağmur yağdığında çatının tamir edilmemesinden dolayı en üst katta bulunan brifing salonundan kovalarla su taşındığı, durumun yetkililere bildirilmesine rağmen bir tedbir alınmadığını" söylediklerini anlatan Bostan, "Yine binanın elektrik tesisatının yıllardır alarm verdiğini, buna rağmen neden güçlendirme yapılmadığını, yada bu tesisatın neden yenilenmediğini veya bakıma alınmadığını sormaktadırlar. Yangının çıktığı brifing salonu, İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız göreve başladığında milyarlarca para harcanarak yeniden düzenlendi. Buraya kilolarca döşenen kablolar su ile temas edince yangına neden olduğu ileri sürülmektedir. Durum böyle ise bu ihmalin sorumlusu kimdir? Akan çatının tamir edilmesi gerekirken, 23-24 Aralık 2012 tarihlerinde (hafta sonu) Özel Kalem Müdürü makam odasına yapılan düzenlemede, döşeme ve her türlü konforun yapılması, zaten yetersiz olan elektrik kablolaması ile güç dengesi gözetilmemesi, lüzumsuz ve fuzuli masrafların tasarruf tedbirleri gözetilmeksizin yapılmasının sorumlusu kimdir? Kurumda fazlasıyla teknik personel varken ve her türlü işlerin Özel İdare tarafından yapıldığı düşünüldüğünde bu kadar büyük ihmaller zincirinin hesabı kimden sorulacaktır?" dedi.

"NE İLGİLENEN VAR NE DE SORAN"
Yangının çıktığı binada çalışan personelin, olaydan sonra bölümleri ile birlikte adeta sokağa bırakıldığını öne süren Bostan, şunları söyledi:
"Çalışanlar 10-15 gün içinde kendi imkânları ile masa, sandalye ve bilgisayar malzemesi bulmaya çalıştı. Adeta çalışanlar kaderine terk edildi. Muammer Yıldız İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü değil mi? Ne iş yapıyor? Koordinasyonu niçin ve neden sağlamıyor? Personelin acizlik içinde çırpınışlarından ve feryatlarından haberi yok mu? Doğru dürüst bir binanın kiralanması mümkün değil mi? 2.5 yıl önce Kumkapı'da bulunan C-Blok boşaltılarak Sirkeci'de fahiş fiyata kiralanan metruk bir binaya taşınmıştı. Kira bedeli olarak her ay 35 milyar ödendi ve 5 yıllığına 6 trilyona anlaşıldı. Sirkeci'deki bina oturulacak gibi olmadığından dünyanın masrafı yapıldı. 1.5 yıl sonra Sirkeci'de kiralanan bina boşaltılarak Kumkapı'daki binaya geri dönüldü. Bir yıl önce bunun hesabının sorulmasını istedik. Ne ilgilenen var ne de soran. 2.5 yıl önce 6 trilyondan fazla lüzumsuz masraf yapılırken kimsenin sesi çıkmadı. Şimdi acil binaya ihtiyaç var, kimsenin umurunda değil. Bütün bunların olup olmadığı konusunda çalışan personelin ifadesine başvurularak, ilgililer ve sorumlular hakkında gerekli takibatın yapılması, sorumluların cezasını çekmeleri gerekmektedir. Bu konuda Milli Eğitim Bakanını ve savcıları göreve davet ediyoruz."
(ÇK-OK-Y)

24.01.2013 17:26:38 TSI

Editör: Wan Haber