Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, Anayasa Mahkemesi'nin 666 sayılı kanun hükmünde kararnamenin bazı maddelerini iptal ettiğini belirterek, "Eğer iktidar o dönemde bu kararnameyi sendikaların görüşlerini alarak hazırlamış olsaydı, böyle bir durum da söz konusu olmayacaktı" dedi.
Yazılı bir açıklama yapan Bostan, "Anayasa Mahkemesi 666 sayılı kanun hükmünde kararnamenin bazı maddelerini iptal etti. Bilindiği gibi 2 Kasım 2011'de Hükümet, yangından mal kaçırırcasına kamu görevlileri için hayati önem ifade eden 'eşit işe eşit ücret' ilkesini hayata geçirdiğini iddia eden bir karara imza atmıştı. Karar öncesinde sendikaların ve çalışanların fikri alınmadığı için birçok haksızlık ortaya çıkmış, bazı kurumlarda çalışan memurların almakta olduğu ek ödemeler kesilmiş, fazla mesai ücretlerinin 2013 yılından itibaren kesilmesi öngörülmüş, başta öğretmen, akademisyen ve KİT çalışanları olmak üzere buçuk milyon dolayında kamu çalışanı, getirilen ek ödemeden hiç faydalanamamıştı. Şimdi ise Anayasa Mahkemesi, içinde birçok adaletsizlik barındıran söz konusu kanun hükmünde kararnamenin bazı maddelerini iptal etmiştir. Eğer iktidar o dönemde bu kararnameyi sendikaların görüşlerini alarak hazırlamış olsaydı, böyle bir durum da söz konusu olmayacaktı. Umarız iktidar, her şeyi ben yaptım oldu mantığı içinde uygulama alışkanlığından vazgeçer ve bundan sonra diyalog mekanizmasını çalıştırarak alınacak kararlara uygulayıcıların ve muhatapların da söz sahibi olmasını sağlar. Bu şekilde de uzlaşma kültürü tabana yansımış, daha iyi demokrasi uygulamaları hayata geçirilmiş olur" dedi.
666 sayılı kanun hükmünde kararnamenin maddelerinde Cumhurbaşkanlığı personeline dair düzenlemelerin iptal edildiğini belirten Bostan, "Cumhurbaşkanlığı personelinin maaşlarını yeniden düzenleyen, ek 10'ncu maddenin ilgili bölümleri iptal edilmiştir" ifadesini kullandı.

"6 KURUMUN MAAŞ DÜZENLEMESİ DE İPTAL EDİLDİ"
6 kurumun maaş düzenlemesinin de iptal edildiğini ifade eden Bostan, şunları söyledi:
"666 sayılı kanun hükmünde kararnamenin bazı kurumların maaşlarını düzenleyen ek 11'nci maddesi ile Türk Akreditasyon Kurumu Genel Sekreterliği, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü Başkanlığı, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı, Türk Standartları Enstitüsü Başkanlığı, Kalkınma Ajansları ve Mesleki Yeterlilik Kurumu, kadro ve pozisyonlarına atanacakların maaşı genel müdürlüklerde görev yapan personelle eşitlenmişti. Ayrıca bu kurumlardaki uzman unvanlı personelin maaşlarının Başbakanlık uzmanlarını geçemeyeceği hüküm altına alınmıştı. Bu düzenlemeler iptal edilmiştir."
Bostan, kurumsal ek ödemeleri iptal eden maddelerin de iptal edildiğini ifade ederek, "666 sayılı kanun hükmünde kararname ile bir taraftan ortak bir ek ödeme sistemine geçilirken, bir taraftan da bazı kurumlarda ödenmekte olan kurumsal ek ödemeler kaldırılmıştı. Mahkeme, kurumsal ek ödemeleri kaldıran hükümleri iptal etmiştir. Böylece Anayasa Mahkemesi kararı gereğince bütün kurumlarda daha önce ek ödeme almakta olup da 666 sayılı kanun hükmünde kararname ile iptal edilen ek ödemeler ödenmeye devam edecek, yeni getirilen ek ödeme de iptal olmadığından bu kurumlarda çalışanlar hem daha önce aldıkları kurumsal ek ödemeyi hem de 666 sayılı kanun hükmünde kararname ile getirilen ek ödemeyi aynı anda alma durumları söz konusudur" dedi.
Hanefi Bostan, eski ek ödeme ile yeni ek ödeme arasında fark olursa, farkın tazminat olarak ödenmesini öngören bölümlerin de iptal edildiğini söyledi. Bostan, "Geçici 11. madde ile eski ek ödeme ile yeni ek ödeme arasında fark olması halinde, fark tazminat olarak ödenmesi öngörülmüştü. Mahkeme, kurumsal ek ödemelerin yeniden ödenmesine karar verdiği için eski ek ödeme ile yeni ek ödeme arasında fark tazminatı ödenmesine gerek olmadığından bu hükmü de iptal etmiştir" şeklinde konuştu.
Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen İstanbul İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan, fazla çalışma ödemesinin kaldırılmasını öngören hükmün de iptal edildiğini söyledi. Bostan, "666 sayılı kanun hükmünde kararname ile bazı kurumların fazla mesai ödemelerinin 31 Aralık 2012'ye kadar devam etmesi, 1 Ocak 2013'de bu ödemelerin kesilmesi öngörülmüştü. Mahkeme, fazla mesai ödemesini kaldıran bu hükmü iptal etmiştir. Buna göre fazla mesai ödemesi almakta olanlar, bu haktan faydalanmaya devam edecektir" dedi.
(ET-OK-Y)

02.01.2013 14:51:18 TSI

Editör: Wan Haber