CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, yargının, '3. Yargı Paketi'ndeki tutuksuz yargılama ile ilgili hükümlere rağmen bu kararları uygulamadığını söyledi.
Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün, 'yeni anayasa çalışmalarının Mart ayı sonuna kadar bitirilmemesi halinde kendi anayasa tekliflerini Meclis gündemine getireceklerine' ilişkin sözlerini değerlendirdi. Başbakan Erdoğan'ın Anayasa uzlaşma Komisyonuna çalışma süresi belirlemesini doğru bulmadıklarını vurgulayan Hamzaçebi, demokratik bir anayasanın tek bir partinin teklifiyle yapılamayacağını söyledi.
Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın aklındaki başkanlık sisteminin komisyondan çıkmayacağını düşünerek, "Ben bunu getirip parlamentoda ittifak arayacağım" demek istediğini belirterek, 24. dönem parlamentosunda bunun olmasını mümkün görmediğini söyledi. Hamzaçebi, "Sayın Başbakan referandumu göze almak istiyorsa, bunu da kendisine tavsiye etmem" dedi.
Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın uzun tutukluluk süreleriyle ilgili eleştirisine de değindi. Tutuklu yargılamaları azaltacak hükümler içeren 3. yargı paketinin yasalaştığını, ancak buna rağmen yargının bunu dikkate almadığını belirten Hamzaçebi, "Örneğin adli kontrol sistemi... Yargıçlar tutuksuz yargılama kararı verebilirler; ama yargı, eski uygulamayı sürdürüyor. Aslında tutuksuz yargılama konusunda yasal bir değişikliğe de ihtiyaç yok. Kaçma ve delilleri karartma riski yoksa, yargıç, tutuksuz yargılamayı takdir edebilir" diye konuştu.

HÜKÜMETE, ORTAK ÇALIŞMA ÇAĞRISI
Genelkurmay başkanları ve kuvvet komutanlarının Yüce Divan'da yargılanmalarına ilişkin anayasa değişikliği yapılmasına rağmen, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ için bunun dikkate alınmadığını belirten Hamzaçebi, hükümete, tutuklu milletvekillerini de içeren bu sorunların aşılabilmesi için ortak bir çalışma yapılması çağrısında bulundu.
Hamzaçebi, İstanbul Samatya'da Ermeni vatandaşlara yönelik Aralık ayından bu yana dört saldırı gerçekleştiğini, bu konunun bir an önce aydınlığa kavuşturulması gerektiğini söyledi. Irkçılığa karşı olduklarını belirten Hamzaçebi, "Ermeni vatandaşlarımızı kucaklıyorum. Selam ve sevgilerimi sunuyorum" dedi.
Gazetecilerin Başbakan Erdoğan'ın uzun tutukluluk süreleriyle ilgili eleştirisine ilişkin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, Başbakan Erdoğan'ın bu açıklamasını olumlu bir gelişme olarak gördüklerini söyledi. Hamzaçebi, daha önce kendilerinin de bu konuyu savunduklarını ancak hükümet tarafından eleştirildiklerini söyledi.
(MÜG-YHY-Y)

31.01.2013 12:34:20 TSI

Editör: Wan Haber