Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Durali Koçak, hamsi avında basında yazıldığı gibi endişe edilecek bir durum olmadığını belirterek "Hamside ve diğer balık türlerinde daha önce 5 ayda avladığımız balığı şimdi 1 ayda avlama potansiyelimiz var. Avladığmız miktar aynı yani denizin verebildiği kadar avlıyoruz" dedi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Genel Müdür Durali Koçak, Türk karasularında nesli tükenen balık bulunmadığını ancak tükenme tehlikesi bulunan balık bulunduğunu belirterek Mersin Balığı'nın bu tehlikeyi yaşadığını söyledi. Hamsi avının bittiği söylentilerinin gerçeği yansıtmadığını kaydeden Koçak "1975 yılında denizlerimizde hamsi avı 59 bin tonken 1980'de 251 tona çıkmış. 2011'de de 228 bin ton avlanmış. İstavrit avı da keza 1975 de 14 bin tonken, 1980'de 59 bin tona 2011 yılında ise 25 bin ton olarak gerçekleşmiş. Palamut, kalkan, mezgit avlarında da çok belirgin bir değişiklik yok. Elbette doğada olan balık türlerin avını etkileyen birçok faktör var. Burada dikkati çeken konu 70'li yıllara kadar denizlerde balığımız var ancak bu balığı alacak gücümüz yoktu. Ancak 70-90 yılları arasında av gücümüz ve av araçlarımız desteklenmiş üretimizde bir artış söz konusu. Bu artış denizdeki balığın bol üretildiğinden değil bizim av gücümüzün artması, avlanma gücümüzün artması nedeniyledir" diye konuştu.
"Hamside ve diğer balık türlerinde daha önce 5 ayda avladığımız balığı şimdi 1 ayda avlama potansiyelimiz var" diyen Koçak "Avladığımız miktar aynı yani denizin verebildiği kadar avlıyoruz. Miktarlarda öyle endişe edilecek bir durum yok. Hamsi çok mucizevi bir nimet bizim için. Çünkü tek yılda üreme kabiliyeti var. Stok kendisini çok çabuk yenileyebiliyor. Ancak üreme dönemindeki çevre şartları ve beslenme ortamı avını etkileyebiliyor" ifadelerini kullandı.
(ÖS-SÖ-Y)

28.01.2013 14:48:22 TSI

Editör: Wan Haber