Eski Halter Federasyonu Başkanı Kenan Nuhut, Halter Federasyonu'nun 9 Mart Cumartesi günü yapılacak olağanüstü kongresinde başkanlığa aday olduğunu açıkladı.
Hasan Akkuş, Kasım ayında İsrail'de düzenlenen Avrupa Şampiyonasında 5 Türk sporcunun dopingli çıkması nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıklamış ve ardından yönetim kurulu olağanüstü genel kurul kararı almıştı. 1997 ve 2000 yılllarında Halter Federasyonu Başkanlığını yürüten Kenan Nuhut, Ramada Oteli'nde düzenlediği basın toplantısında, Halter Federasyonu başkanlığına adaylığını açıkladı. Daha önce eski olimpiyat şampiyonu haltercilerden Halil Mutlu da bir süre önce başkan adayı olduğunu açıklamıştı.
Nuhut, yaptığı açıklamada, Türkiye'nin halter sporunda olağanüstü bir durumla karşı karşıya olduğunu belirtti. Son bir yıl içerisinde 3 sporcuda doping konusunda pozitif bir yaklaşım olursa, o Türkiye'nin ceza almasının gündeme gelebileceğini hatırlatan Nuhut, "Dopingle cezalandırılan bir ülke 2 yıl uluslararası müsabakalardan men cezasıyla cezalandırılıyor. Ayrıca 150 bin dolar gibi bir para cezası geliyor halterin onurunun zedelendiği kanaatine varılırsa bu cezalar ikiye katlanabiliyor" dedi.
Halter federasyonuna çok güçlü sponsorlar da bulduğunu vurgulayan Nuhut, "Allahın izniyle 9 Marttan sonra çok kısa sürede sizlerin huzurunda anlaşmaların imzalanacağına söz veriyorum. Sponsorluk gelirlerinin tamamı kulüplere ve antrenörlerimizin ekonomik durumlarının iyileştirilmesinde kullanılacaktır. Ama burada bir prestij meselesi vardır. O nedenle bu olayı artık kişisel olmaktan çıkartarak, bir ülke meselesi haline getirmemiz lazım. Dopingin sebeplerini ve sporcuyu dopinge iten sebepleri iyice araştırmamız lazımdır. Çünkü bu olay şu anda sadece bu federasyonun değil herkesin meselesidir" diye konuştu.
Halter antrenörlerinin durumlarının iyi olmadığını hatırlatan Nuhut, antrenörlerin ekonomik durumlarını düzeltmek için spornsorluk anlaşmaları yapacaklarını belirtti.

"BİRİLERİNİ SUÇLAYARAK, BİR YERE VARMANIN İMKANI YOKTUR"
Birilerini suçlayarak bir vere varmanın imkanı olmadığını belirten Nuhut, "Herkes artık el ele verip buna kesin bir çözüm getirmek zorundadır. Bu sevimsiz bir olaydır. Ben Federasyon Başkanı'nın bir kusuru olduğunu kesinlikle düşünmüyorum. Ama mutlaka teftiş kurulları dahil tüm kuruluşları olayın içine çekerek araştırılmasında fayda görüyorum. Burada birilerini suçlayarak bir yere varmanın imkanı yoktur" ifadelerini kullandı.

"2004 YILI HALTERDE ÇITANIN ÇOK YUKARILARA TAŞINDIĞI BİR YILDIR"
Nuhut, 2004 yılının halterde çıtanın çok yukarılara taşındığı bir yıl olduğunu hatırlatarak, "Atina Olimpiyatlarında 3 altın, 1 bronz madalya alınmıştır. Tabii bu başarının aynı şekilde devam etme imkanı da yoktur. Sporcuların inişleri de çıkışları da vardır. Hiçbir Federasyon Başkanı başarısız olmak için göreve gelmez. En azından kendisini ispatlamak adına, sporcularının mutlaka madalya almasını ister" açıklamasını yaptı.

"TÜRKİYE'DE YAPILACAK AKDENİZ OYUNLARI'NDA LOBİCİLİK YAPMAMIZ LAZIM"
2013 Akdeniz Oyunları'na işaret eden Nuhut, bu organizasyonda lobicilik yapılması gerektiğini ifade ederek, "Akdeniz Oyunları'nda halter, her zaman ilk sıraları almıştır. Kendi ülkemizde organize ettiğimiz bir Akdeniz Oyunlarına iştirak edemezsek o zaman halteri bitiririz. Dolayısıyla bizim burada uluslararası alanda çok iyi bir mücadeleye girmemiz gerekir, lobicilik yapmamız lazımdır. Ayrıca 2020 olimpiyatlarının da arifesindeyiz. 2020 olimpiyatları için için iddialı bir ülkeyiz. Bizim gibi 2020 olimpiyatlarına aday olmuş bir ülkenin bu konuda çok hassas davranması gerekir" değerlendirmesini yaptı. Nuhut, ayrıca göreve gelmesi durumunda 2016 Rio Olimpiyatları'nda bir altın madalya alacaklarının garantisini verdi.
"HALİL MUTLU HALTERİN GÖZ BEBEĞİDİR"
"Şu anda federasyon başkanlığı ateşten gömlek" diyen Nuhut, olimpiyat şampiyonu halterci Halil Mutlu'nun adaylığını değerlendirerek, "Halil Mutlu halterin göz bebeğidir. Bizim sporculuk yönüyle yıllarca omzumuzda taşıyacağımız bir sporcumuzdur. Halter Halil'le daha da renkleniyordu. Halil'in sporculuk yönünü tartışmam. Şu anda tespit etmeye çalıştığımız mesele nedeniyle Federasyon Başkanlığı ateşten bir gömlektir. Ben Türkiye Milli Olimpiyat Komitesinin bir üyesiyim. Milli olimpiyat komitesinin devrede olması lazım" dedi.

"NURCAN' TEKRAR OLİMPİYAT ŞAMPİYONU OLACAK"
Türkiye'nin olimpiyat şampiyonu tek bayan sporcusu Nurcan Taylan'a ilişkin konuşan Nuhut, "Nurcan Taylan'ın ilaçlı olduğuna inanmıyorum. Şampiyonaya gitmeden önce 6 kez doping kontrolünden geçti. Bu uluslararası bir facia. Ben Nurcan'ın tekrar haltere kazandırılacağına ve tekrar olimpiyat şampiyonu olacağına inanıyorum" dedi. Nuhut, "Biz polis değiliz ancak doping konusundan Wada ile beraber mücadele edeceğiz" diye konuştu.

"BU CEZALARDAN BİRİNİ KALDIRABİLİRİZ"
Türk halterinin incelemeye alındığını anlatan Nuhut, şunları kaydetti:
"Topyekün ceza almadan onu halletmek mümkün değil. Ancak federasyonun her iki cezayı da vermesi mümkün, cezalardan sadece birini de verebilir. Biz bu işi çok iyi kavrayıp üzerine kararlılıkla gidersek bu işi hallederiz. Bizim için, 2 yıllık müsabakalardan men kararını kaldırmak büyük bir başarı olacaktır. Bu cezayı da kaldırabiliriz. Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Sayın Prof. Dr. Uğur Erdener, geçen hafta Wada'nın yönetimine seçildi. Bu Türkiye için büyük bir olaydır. Sayın Bakanımızın da destek vereceği çok geniş kapsamlı bir savunma mekanizması geliştirmemiz lazım. Akkuş, Kasım ayında İsrail'de düzenlenen Avrupa Şampiyonasında 5 Türk sporcunun dopingli çıkması nedeniyle görevinden istifa ettiğini açıkladı. Bundan sonra da kim federasyon başkanı olursa olsun Haşan Akkuş, onunla birlikte çalışacaktır, gayret gösterecektir diye umut ediyorum. El ele vermek lazım. Bu artık onun-benim meselesi olmaktan çıkmıştır. Bu işe Spordan Sorumlu Bakanımız, Başbakanımız ve milletimiz omuz verecektir. İşadamları arkadaşlarımla da konuştum. Bu olaya destek olmaları gerektiğini söyledim ve onlar da kabul ettiler. Seçilirsem işimiz zor ancak imkansız değildir. İnancımız tamdır ve vardır."
(SU-BÇ-S)

07.02.2013 12:06:13 TSI

Editör: Wan Haber