Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça, halktan artık 'yol katılım payı' bedelinin alınmayacağını söyledi.
Başkan İça, makamında düzenlediği basın toplantısında, "Bir apartmanda alt komşu ile üst komşu arasında emlak bildirimlerinden dolayı farklı miktarda yollara katılım payı alınıyordu. Oysa önünden geçen yol aynı yoldur. Aynı masraflar yapılıyordu. Ama yasada diyor ki her hemşerimizin bir beyan değeri var. Bu beyan değeri üzerinden yasada belirlenen formüle göre uyguladığımız için de bunu değiştiremiyorduk. Bu tabi ki birine 300-400 lira düşerken diğerine 600-700 lira gibi bir miktar düşebiliyordu. Bu kanunun uygulanmasından doğan bir haksızlıktı" dedi.

"BİZİ DE RAHATSIZ EDİYORDU"
Vatandaşların haklı taleplerini olumlu bir cevap vermenin sevincini yaşadıklarını belirten Başkan İça, "Büyük Şehir Belediyesi Yasası ile çıkan bir değişikliği toplantımızda tartıştık. Bu halkımızı doğrudan ilgilendiren bir madde idi. Daha önce yol harcamalarına katılım payı adı altında vatandaşlarımızdan bir takım katılım payları alınmaktaydı. Bu yasa özellikle şöyle diyordu. Bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden yol harcamalarına katılım payı alınır şeklindeydi. Bu alınır dendiği zamanda yasa hükmüne göre bizim herhangi bir şekilde almama, eksiltme veya bunu meclisimizde tartışarak belli oranlarda bir takım istisnalar tanıma şansımız yoktur. Nitekim bu Sayıştay denetlemelerinde de belediye başkanlarının doğrudan doğruya sorumlu olduğu bir madde olarak bize kamu zararı dahil bir takım soruşturmayı yapabildikleri bir maddedir. Dolayısıyla halkımızın bu yönde bir şikayeti vardır. Bu bizi de rahatsız eden bir boyutta idi. Görevde onuncu senemizdeyiz. Bu sene içerisinde vatandaşların haklı olarak ama yasadan doğan bir takım sınırlamalar nedeniyle belediyelerin yapamadığı istekleri oluyordu. Bunlar; bir apartmanda alt komşu ile üst komşu arasında emlak bildirimlerinden dolayı farklı miktarda yollara katılım payı alınıyordu. Oysa önünden geçen yol aynı yoldur. Aynı masraflar yapılıyordu. Ama yasada diyor ki her hemşerimizin bir beyan değeri var. Bu beyan değeri üzerinden yasada belirlenen formüle göre uyguladığımız için de bunu değiştiremiyorduk. Bu tabi ki birine 300-400 lira düşerken diğerine 600-700 lira gibi bir miktar düşebiliyordu. Bu kanunun uygulanmasından doğan bir haksızlıktı" şeklinde konuştu.

"HİZMETLERDE BİR AKSAMA OLMAYACAK"
Alınan kararın halka bir destek anlamına da geldiğini dile getiren Başkan İça, "Büyük Şehir Belediye Yasası ile 6 Aralık 2012 tarihinde 28489 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 13 ilde Büyükşehir yapılması, 26 ilçe kurulması ile ilgili bir kanun çıkarılmıştır. Bu Kanunun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerin değişiklik yapılmasına dair Kanunun 28. Maddesinde Belediye Gelir Kanunu'nda 86. Maddesi'nin 1. Fıkrası'nda Meclis Kararı ile yol harcamalarına katılım payı alınabilir diyor. Bu konuyu meclisimize götürdük. Bu inisiyatifi belediye meclisimizde tartıştık. Gerçekten halkımızın yararına olduğuna inandığımız bir karar aldık. Yasanın çıktığı 6 Aralık 2012 tarihine kadar almak zorundayız. Ama o tarihten sonra meclis iradesine bıraktığı için bu tarihten sonra kanunun belirlemiş olduğu yapılacak her türlü yol harcamaları katılım paylarını almayalım dedik. Ve gerçekten de ben bundan çok mutluyum. Çünkü halkımıza bir destek anlamında belediyemiz katlanacaktır. Şunu da söylemek istiyorum. Belediye hizmetlerimizde biz bunu telafi edecek, daha çalışacak ve gelir arttırıcı masraflarımızı kısacak bir takım çalışmalarla yapılan hizmetlerde aksamaya izin vermeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
(EFE-

06.02.2013 22:27:43 TSI

Editör: Wan Haber