Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde kendilerini 'polis' olarak tanıtıp evlere baskın düzenleyen ve gasp yapan 2 kişi hakkında ağırlaştırılmış müebbet ve 45'er yıl hapis cezası istemi ile dava açıldı.
Van Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği, yaklaşık bir yıl önce polis kıyafeti giyerek Yüksekova ilçe merkezindeki bazı evlere baskın yapan ve ailelere hakaret edip değerli eşyalarını gasp eden tutuklu sanıklar Muhammed İyinç ile Doğan Düz hakkında yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. Van 5. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede tutuklu sanıklar; Muhammet İyinç ile Doğan Düz hakkında 'Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma', 'Silahlı terör örgütüne yarar sağlamak maksadıyla silahla birden fazla kişiyle kendisini tanınmayacak hale getirerek yağma', 'Birden fazla kişiyle konut dokunulmazlığını ihlal', 'Kamu malına zarar verme', 'Kamu kurumunda muhafaza altına alınmış eşya hırsızlığı', 'Adam öldürmeye teşebbüs', 'Terör örgütü üyesi olma' suçlarından ayrı ayrı ağırlaştırılmış ömür boyu ve 45 yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.
İddianamede, Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde 'Mezit' adı altında bildiri dağıtan oluşumun terör örgütünün Kandil'deki elebaşlarının bilgisi dahilinde Öz Savunma Birliği (ÖSB) mensuplarınca harekete geçirildiği ortaya çıktı. Kendilerine polis süsü veren terör örgütü mensuplarının, halk üzerinde baskı kurup kaos ortamı oluşturarak devlete olan güveni sarsmak ve devletin etkinliğini azaltmayı amaçladıkları iddianamede yer aldı. İddianamede, zanlıların beş ayrı adreste yapılan yağma suçları ile ilgili şu bilgilere yer verildi:
"Hakkari ili Yüksekova ilçesinde 18 Şubat 2012 günü Mezit imzalı bildirilerin dağıtılması ve akabinde terör örgütü sitelerinde bu oluşumun devletin bir oyunu olduğu ve devletin kurumları tarafından gerçekleştirildiği yönünde halkın devlete olan güvenini azaltıcı, kin ve nefret duygularını uyandıracak haber yayınlanmıştır. Bu haberlerin doğruluğunun ispatlanması ve aşılanmak istenen nefret duygularının perçinlenmesi amacıyla PKK/KCK terör örgütünün ÖSB yapılanması içinde şahıslar tarafından üzerlerine polis üniformaları giyerek kendilerini polis olarak tanıtıp ellerindeki silahlarla yağma suçları işlenmiştir."
(ŞAK-MSA-AŞ-Y)

11.02.2013 16:09:59 TSI

Editör: Wan Haber