Konya Halk Sağlığı Müdürlüğü çalışanlarının, işitme ve konuşma engelli hastaların sağlık kurumlarında yaşadıkları sıkıntıları en aza indirmek için işaret dili öğrenmeye başladığı belirtildi.
Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Lütfi Saltuk Demir, işitme ve konuşma engelli hastaların sağlık kurumlarında yaşadıkları sıkıntıları en aza indirmek için çalıştıklarını ifade etti. Engelli vatandaşlarına karşı olan sorumlulukların farkında olduklarını aktaran Uzman Dr. Demir, engelleri aşmak için hep birlikte çalıştıklarını dile getirdi.
Sağlık Bakanlığı'nın engellilere yönelik uygulamaların bütün sağlık kurum ve kuruluşlarında tüm boyutlarıyla uygulanabilmesi için çaba gösterdiklerini vurgulayan Dr. Demir, "İşaret dili eğitimi de bu çalışmalar kapsamında gündeme gelen ve bütün sağlık kuruluşlarında yetkin personellerin bulunması gereken bir alandır. Özellikle de sağlık kurum ve kuruluşlarımızdan hizmet almak üzere başvuran işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için üzerinde durulması gereken önemli bir konudur" dedi.
Birleşmiş Milletler'in 1992 yılından bu yana toplumun engelliler konusunda dikkatini çekebilmek ve daha duyarlı olmalarını sağlamak için, dünya çapında ilgili organizasyonlar düzenlediğini hatırlatan Dr. Demir, "Başta İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge engellilik sorununu temelde bir insan hakları meselesi olarak ele almaktadır. Bizim anayasamız ve yasalarımız da engellilere ilişkin olarak evrensel değerlerle paralel düzenlemeleri ön görmüş, devleti bu bireylerin sorunlarına yönelik yükümlü kılmıştır" diye konuştu.
Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımız ile iletişim sorununu ortadan kaldırmak için, işaret dili eğitimi verdiklerini ifade eden Demir, "Selçuklu Halk Eğitim Merkezi ile işbirliği halinde organize edilen bu eğitime, müdürlüğümüzün çeşitli şubelerinden personeller dahil olmuş ve yaklaşık 1,5 aydır eğitimlerini sürdürmektedirler. Toplamda 120 saatlik eğitim alacak olan personelimiz, eğitim sonunda mülakat sınavına tabi tutulacak ve sertifikalarını alacaklardır" şeklinde konuştu.
(AH-Y)

23.01.2013 10:07:24 TSI

Editör: Wan Haber