Adıyaman Kültür Sanat Edebiyat Bilim Derneği (AKSEB-DER) Başkanı Sinan Temel, yıkılarak yerine yeni bina yapılacağı belirtilen İl Halk Kütüphanesi'nin yerinin, yeşil alan olması gerektiğini söyledi.
Sinan Temel, yaşanabilir bir çevre meydana getirmenin, mevcut yeşil alanlarla birlikte yeni alanlar oluşturmaktan ve hep birlikte yaşanılan şehrin daha duyarlı planlanmasından geçtiğini ifade etti. Temel, Demokrasi Parkı bitişiğindeki, artık işlevini yerine getirmekten uzak kütüphane binasının yıkılarak daha modern ve işlevsel, kütüphanenin de içinde yer alacağı bir kültür kompleksinin yapılmasının doğru ve yerinde bir karar olduğuna inandıklarını belirtti. Temel, şunları kaydetti:
"Ancak, dernek olarak gerek İnşaat Mühendisleri Odası Başkanlığı, gerekse şehir planlamacıları ile yaptığımız görüşmelerin sonucunda, kütüphane binasının yerine yapılacak çok katlı büyük bir binanın Demokrasi Parkı'nın bulunduğu alanın ve çevresi için görüntü, estetik ve çevre bilinci bakımından uygun olmayacağı kanaatine varıldı. Bunun yerine, hazır fırsat doğmuşken yıkılacak olan kütüphane binasının aynı yere değil de mümkünse şehir merkezinin dışında, daha geniş bir alanda ya da alternatif olabilecek, mesela mevcut otogar alanının yerine yapılmasının, yıkılacak olan binanın yerinin de müze ile hatta öğretmenevi ve Yenipınar Camii önünden geçen yolun Demokrasi Parkı'na bakan yönündeki yapıların da kamulaştırılarak, hep birlikte modern bir park alanına dönüştürülmesinin ve sadece Cumhuriyet Ortaokulu'nun eski binasının tarihi özelliği bakımından bu yönde değerlendirilmesinin daha doğru olacağını düşünüyoruz. Amacımız daha yaşanabilir, daha modern ve insana yakışır bir kent oluşturmaktır. Kitap, kütüphane ve kültür sarayı bizim vazgeçilmezlerimizdendir. Ancak bu ihtiyaca cevap verirken, günübirlik veya kısa vadeli planlamalar yerine; uzun vadeli, gelecek öngörüsü içerisinde yapılacak planlama ve çalışmalar, yeni nesillere daha faydalı olacaktır."
(AHM-SO-Y)

16.01.2013 17:08:34 TSI

Editör: Wan Haber