Çanakkale'nin Çan ilçesinde, Halk Eğitimi Merkezi (HEM) Müdürlüğü'nde görev yapan usta öğreticiler ve kursiyerlere yönelik "tüberküloz semineri" düzenlendi.
Çan İlçe Sağlık Grup Başkanlığı'nda görevli hemşire Emine Akçalı tarafından verilen seminer HEM'in bilgisayar laboratuarında gerçekleştirildi. Seminerde bilgi veren hemşire Akçalı, tüberkülozun insandan insana solunum yoluyla bulaşabildiğini, tedavi edilmediğinde ölümle sonuçlandığını söyledi. İkinci ayını dolduran bebeklere verem aşısı yapılması için toplumun bilinçlendirilmesi gerektiğini ifade eden Akçalı, "Hastalık belirtileri arasında özellikle uzun süren inatçı öksürük, balgam, kan tükürme, ateş, gece terlemeleri, zayıflama ve iştahsızlık bulunmaktadır. Özellikle 2-3 haftadan uzun süren öksürüklerde veremden şüphelenmek gerekir. Verem, ilaçla tedavi edilebilen ve düzenli tedaviyle 6 ile 9 ayda ortadan kaldırılabilen bir hastalıktır. İkinci ayını dolduran bebeklere de verem aşısı yapılması için toplumun bilinçlendirilmesi gerekir" dedi.
Çan HEM Müdürü Hamit Saygılı, usta öğreticiler başta olmak üzere görev yaptıkları köylerde kursiyerlerin bu hastalıklar hakında bilgilendirilmesini hedeflediklerini kaydetti.
(GŞ-GD-MŞ)

09.01.2013 12:34:41 TSI

Editör: Wan Haber