Fakiye Teyran Parkı önünde düzenlenen basın açıklamasında konuşan BDP Van İl Başkanı Musa İtah, 5 bin Kürtün katledildiği Halepçe katliamının üzerinden 25 yıl geçmesine rağmen, Kürt halkının bu acıyı en diri şekilde halen yaşadığını belirtti. Halepçe katliamının insanlık tarihine büyük bir utanç lekesi olarak geçtiğini vurgulayan İtah, “Halepçe katliamı insanlık tarihinin kara bir günü olarak he p hafızalarda yerini edinecektir. Tarihin en büyük katliamlarından biri olan Halepçe soykırımı, Kürt halkının yaşadığı soykırımların boyutunu, acımasızlığını gözler önüne koymaktadır” dedi.

Kürt halkının inkarı üzerine politikalarını belirleyen bölgenin egemen devletlerinin, Kürtler üzerinde sınırsız baskı ve katliam anlayışını güttüklerini ifade eden İtah, “Kendi aralarında en büyük savaşları ve düşmanlıkları yaşayan bölgenin egemen devletleri, Kürtler söz konusu olduğunda soykırım politikalarında ortaklaştılar. Kürt isyanlarının önemli bir merkezi olan Halepçe, baharın ilk günlerini yaşarken, diktatör Saddam Hüseyin uçaklarıyla kimyasal bombardımanına tutuldu. Halepçe katliamı olarak tarihe geçen bu katliam, Kürtlerin taleplerini kanla, kızıl katliamlarla bastıranların gerçek yüzlerini de ortaya koymuştur” şeklinde konuştu.

 

""
Halepçe’yi 25. yılında anarken halen Kürtlerin üzerinde kızıl ve beyaz katliamların sürdüğünü dile getiren İtah, 12 Mart Kamişlo katliamı ve 21 Mart 92 nevrozlarındaki katliamlar nedeniyle Mart ayının Kürtler açısından katliamlar ayı olarak da tarihe geçtiğini sözlerine ekledi.


Basın açıklamasının ardından kalabalık, daha sonra sloganlar eşliğinde parti binasına kadar yürüdü. Basın açıklamasına BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Belediye Başkan vekili Sabri Abi, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve partililer katıldı.

""

Editör: Wan Haber