Tokat'ta yaşayan mukopolisakkaridoz tip 1 (hurler sendromu) hastası olan 1 yaşındaki Yiğit Hekimhan'a Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Hastanesi Saadettin Vasfi Baysal Kemik İliği Nakli Servisi'nde tam uyumlu halasından ilik nakli yapıldı.
Nakil Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Murat Elli konuyla ilgili bilgi verdi. Doç. Dr. Murat Elli, "İlik nakli çoğunlukla lösemiler, kemik iliği hastalıkları ve kan hastalığı olan hastalara yapılan bir tedavi yöntemidir. Bunların dışında bazı metabolik hastalıklarda da kullanılmaktadır. Mukopolisakkaridoz tip 1 bir lizozomal depo hastalığı olup enzim eksikliği sebep olmaktadır. Akrabalıkla ilgili bir metabolik hastalıktır. Nadir bir hastalık olup zeka geriliği başta olmak üzere görme ve duyma sorunları, kaba yüz görünümü ve iskelet problemlerine sebep olmaktadır. Hastalar eksik olan enzimi damardan alarak hayatını idame ettiriyor ancak ilik nakli ile tam tedavi şansı var. Doku tipi uygun halasından yapılan allogeneik kemik iliği nakli başarılı olan hastanın takipleri devam etmektedir" dedi.
Yirmi yaşındaki sağlıklı halası üniversite öğrencisi Ayşe Hekimhan, yeğenine ilik vermekten çok mutlu olduğunu belirtti. Kemik iliği hücreleri damardan yaklaşık üç saatte toplanarak alındı. Hala Hekimhan, bu işlemin kan vermek kadar kolay olduğunu her hangi bir ağrı hissetmediğini dile getirdi.
(SAM-SLH-Y)

12.02.2013 15:16:10 TSI

Editör: Wan Haber