Üniversitenin projeler birimi tarafından hazırlanıp Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından desteklenen “Yeşeren Ümitler Projesi” kapsamında Hakkari’nin yöresel spor oyunlarından olan ‘Holane’, uzun yıllar sonra tekrar oynanmaya başlandı. İmam Hatip Lisesi öğrencileri arasında düzenlenen Holane Turnuvası’na katılan öğrencilere eşofman, ayakkabı ve forma dağıtıldı. Oyun öğreticisi tarafından oyunun tanıtımı yapıldıktan sonra okulun bahçesinde öğrencilerden iki takım oluşturuldu. İlk grubun topa sopa ile vurması ile uzun yıllardan sonra Hakkari’de ilk defa Holane oyunu oynandı. Renkli görüntülerin yaşandığı oyunda karın içine giren topu almak için oyuncular arasında kıyasıya mücadele yaşandı.

Üniversitenin projeler birimi tarafından yapılan açıklamada, Holane (Topa Dara) oyununun, başta Ağrı olmak üzere Doğu Anadolu Bölgesi'nde oynanan ata sporlarımızdan biri olarak bilindiğini ifade edildi. Açıklamada, “Oyunun ne zamandan beri oynandığına dair net bir tarih bilinmemektedir. Oyun, oynanış şekli ve puan boyutuyla Beyzbolla benzerlikler arz ediyor. Amerika’da oynanan Beyzbolun asıl vatanının Hakkari olduğu ve bu oyunun şu an California’ya yerleşmiş olan Hakkari Baz Köyü Nasturileri tarafından götürüldüğü sanılmaktadır” denildi.

Sait Seven isimli öğrenci ise, Çukurca ilçesi Cevizli köyünde çocukken bu oyunu çok oynadığını söyledi. Seven, “30 yıldan beri oynamamıştık, belki de biraz unuttuk. Oyun oynanacak alana bağlı 10 kişi, bazen 30 kişi ile oynanır. Burada alan dar olduğu için ancak 12 kişi ile oynadık. Yöremizde çoktandır oynanamayan ata sporumuz olan Holane oyununu bugün hocalarımız aracılığı ile oynadık. Holane iki grup şeklinde oynanıyor, biri topu havaya kaldırıyor diğeri vuruyor. Karşıdakiler de topu alıp rakibe çarpıyor, bu şekilde oynanıyor. Bu oyunu oynadığımız için çok sevinçliyiz” dedi.

Editör: Wan Haber