2016 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün desteklediği ve çekimlerinin Hakkari, Şemdinli, Siirt, Bitlis, Van, Erzurum, İstanbul, İran ve Irak’ta yapılan 'Seyid Taha-i Hakkari' belgeselinin de yönetmenliği yapan İlyas Şen, bu yılda Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü Gençdes’ten aldığı destek ile Çanakkale savaşında yaşamını yitiren 'Onbeşlilerin' hikayesini belgesele konu alacak.

Bu belgeselin çekimlerinin ve canlandırmalarının Çanakkale, Tokat ve Tokat ilçeleri olan Turhal, Niksar ve Zile’de yapacağını ifade eden Şen, ”I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı İmparatorluğu'nun cephe hattında savaşacak yeteri kadar askeri olmadığı için ve Çanakkale Savaşı sırasında, itilaf devletlerinin nisan 1915'ten itibaren karaya çıkartmasına başlamalarıyla birlikte cephede savaşacak daha çok takviye kuvvetlere ihtiyaç olunmuş, Sultan V. MehmedReşad 27 Mayıs 1915'de bir emir yayınlayarak lise talebelerini de cepheye çağırmak zorunda kalmıştı. Bunun bir sonucu olarak 15 ila 19 yaşında olan bu genç çocuklar Çanakkale Savaşında yer almışlardır. İşte bu çocukların hikâyelerini dramatik belgesel özelliği ile perdeye yansıtmayı planlamaktayız. Çok önemli bir proje için destek aldık ve bu işin altından anlımızın akıyla çıkmak için elimizde gelen gayreti sarf edeceğiz” dedi.

Belgesel gösterimleri ile ilgilide detaylı bilgiler veren Şen, belgeselimiz ulusal ve uluslar arası tüm film festivallerine gönderilecek olup, tüm festivallerde gösterimi sağlanacağını söyledi.

Şen, TRT’nin her yıl düzenlemiş olduğu 'kurmaca, belgesel ve animasyon film yarışması' ve gösterimlerinde yayınlanması sağlanacak olup TRT Belgesel kanalında da gösterimi sağlanacağını belirtti.

Yönetmenliğin dışında ajansın sahibi olan ve çeşitli illerde kurum ve kuruluşların tanıtım filmlerini de çektiğini anımsatan Hakkarili genç yönetmen Şen, ileriki zamanlarda Türkiye’de önemli projelerde yer almayı hedeflediğini ve bunun için durmadan çalışacağını söyledi. (iha)

Editör: Wan Haber