Hakkari Emek ve Demokrasi Platformu adına bir açıklama yapan Hakkari İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, İmralı sürecini desteklediklerini açıkladı.
Lapa lapa kar yağışı altında Bulvar Caddesi'ndeki belediye binası önünde yapılan basın açıklamasına BDP Hakkari İl Başkanı Rahmi Kurt ile Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri katıldı. Burada Emek ve Demokrasi Platformu adına basın açıklaması yapan Hakkari İHD Şubesi Başkanı İsmail Akbulut, MİT Müsteşarı Hakan Fidan'dan sonra, DTK Başkanı ve Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile BDP Batman Milletvekili Ayla Ata Akat'ın İmralı'da PKK lideri Öcalan ile ortada herhangi bir ara bulucu olmadan Kürt sorununu çözme görüşmelerini başlattığını belirtti. PKK lideri Abdullah Öcalan merkezli başlayan yeni süreci ümit verici bulduklarını ifade eden Akbulut, "Öcalan'ın lider konumu ile barışa büyük katkı sunacağı, sürece doğrudan dahil edilmesiyle birlikte Kürt sorunun daha da kısa bir sürede çözüleceği aşikardır" ifadelerini kullandı.

"ÖCALAN İLE SAĞLIKLI İLETİŞİM KURULMALI"
Akbulut, diyalog ve müzakere yönteminin başarılı olacağına inandıklarını belirten Akbulut, açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Devlet yetkililerinin İmralı'da tek kişilik odada tecrit altında tutulan Abdullah Öcalan'la müzakere yapabilmeleri için, Öcalan'ın hapishane koşullarının düzeltilmesi, üzerindeki tecridin kaldırılması ve müzakere yürütebilmesi için örgütü ile ilişki kurmasına olanak sağlayacak bir uygulama içerisine girilmelidir. 2009'da başlayıp 2011'de kesilen sürecin öğrettikleri Öcalan'ın örgütü ile sağlıklı iletişim kuramaması sonucu çeşitli sorunlar yaşandığı, hükümet yetkililerince kamuoyuna açıklanmıştır. O halde benzer sorunların yaşanmaması için Öcalan'ın koşullarının düzeltilmesi gerektiği açıktır. Bunun yanı sıra devlet yetkililerinin KCK yetkilileri ile de görüşmesi ve müzakere yürütmesi gerekmektedir."

"MÜZAKERELERE ANA MUHALEFET PARTİSİ DAHİL EDİLMELİDİR"
Akbulut, ana muhalefet partisinin de müzakereler dahil edilmesini isteyerek, "Devlet yetkilileri Öcalan/KCK yetkilileri ile görüşürken, TBMM bünyesinde Anayasal ve yasal çözümler konusunda paralel olarak AKP, BDP ile müzakere yürütmeli, bu müzakerelere ana muhalefet partisinin dahil edilmesi gerekmektedir. Özellikle Kürt sorununun Anayasal çözümü konusunda parlamento aktif bir tutum içerisinde hareket etmelidir. Kürtlerin kendi ana dilinde eğitim ve öğretim hakkını elde etmek istediği, kendi kültürünü yaşatabilmeyi istediği bir süreçten geçiyoruz. Kürtler dağdaki çocuklarının, kardeşlerinin artık ovaya inmesini ve siyaset yapmasını istiyor" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE HALEN DARBE ANAYASASI İLE YÖNETİLMEKTEDİR"
Türkiye'nin halen bir darbe anayasası ile yönetildiğini ifade eden Akbulut, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Hükümetin kamuoyuna deklere ettiği 4. yargı paketi diye bilinen demokratikleşme paketinde şiddete başvurmayan kişilerin tutuklanmasının engellenmesi, ifade özgürlüğü önünde engel olan TCK ve TMK maddelerinin kaldırılması ve özel yargılama biçimlerine son verilmesi gerekmektedir. Düşünceleri nedeni ile tutuklu bulunan başta milletvekili ve siyasetçiler olmak üzere, insan hakları savunucuları, sendikacılar, öğrenciler, gazeteciler, avukatlar, öğretim üyeleri gibi kişilerin tahliye edilmesini sağlayacak yasal değişikliklerin yapılması gerekmektedir. Tabii ki görüşmelerin istenilen düzeyde sürdürülebilmesi yenme yenilme konularının ortadan kaldırılması, karşılıklı güven verici adımların atılması gerekmektedir. Barışa götürecek kapının aralanmasıyla beraber kamuoyunun, STK'ların, aydın, yazar, gazeteci ve en önemlisi de ana muhalefet partisinin olumlu mesajlar yayınlamaları barış yoluna ışık tutacaktır."

"HERKESİN SÜRECE OLUMLU YÖNDEN KATKI SUNMASINI BEKLİYORUZ"
"Müzakere sürecinde şiddet kültürü ile baş etmek, olası provokasyonları önlemek, linç teşebbüslerinin yaşanmamasını sağlamak için toplumsal tüm kesimlerin barış dilini kullanması konusunda gerekli hassasiyetlerin gösterilmesi gerekmektedir" diyen Akbulut, "Yıllardır medyada ihmal edilen barış dilinin nihayet kullanılmaya başlanması önemlidir. Örnek olarak Doğan grubunun girişimi gösterilebilir. Ancak kış aylarında olmamıza rağmen halen kırsal alanlarda askeri operasyonların yapılması, KCK operasyonları adı altında siyasetçilerin gözaltına alınması, hatta milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılması için fezlekelerin TBMM'ye ulaşmış olması gibi uygulamalar barış görüşmelerine katkı sağlamamaktadır. İmralı'da başlamış olan görüşmelerin müzakereye evirilmesi için herkesi sürece olumlu yönde katkı sunmak üzere konuşmaya, yazmaya, kitle iletişim araçlarını kullanmaya davet ediyoruz. Yine başta devlet olma üzere, hükümetin, muhalefet partilerinin ve aydınların üzerilerine düşen sorumlulukları yerine getirmelerini bekliyoruz" şeklinde konuştu.
(NE-FT-MET-GS-Y)

08.01.2013 12:56:57 TSI

Editör: Wan Haber