(ÖZEL HABER) Hakkari'de, yolu kar yüzünden kapalı olan bir köydeki hastayı kurtarmak için sürdürülen ve İHA ekibinin de katıldığı saatlerce devam eden operasyonda ilginç görüntüler ortaya çıktı.
Şehirden 10 kilometre uzaklıkta bulunan Otluca köyünde yaşayan ve geçimini rencberlikle sağlayan 8 çocuk babası Hamit Kaya, ailesini arayarak hasta yolduğunu belirtip yardım çağrısı yaptı. Daha sonra telefon irtibatı da kesilen Kaya'nın kurtarılması için ailesi durumu AFAD Arama ve Kurtarma ekibi, 112 Acil Servis Müdürlüğü ve İl Özel İdaresine bildirerek yardım talebinde bulundu. İl Özel İdaresi karla mücadele ekibinin geceli gündüzlü çalışmaları sonucunda yolun ulaşıma açılmasıyla birlikte, aralarında İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Erkam Tüzgen'in de bulunduğu AFAD Arama Kurtarma ve 112 Acil Servis Müdürlüğü ekipleri, paletli kar ambulansı ile yola çıktılar. Gece karanlığında Otluca köyüne ulaşan ekipler, hastanın bulunduğu bölge bataklık olduğu için iş makineleri giremeyince patika yolda kara bata çıka ve ellerindeki el fenerler, İHA kamerasının ışığı eşliğinde yoluna devam ettiler. Bu sırada 'Kimse var mı?' diye bağıran görevlileri, ekiple birlikte yola çıkan, ancak önceden kardeşine ulaşmayı başaran hastanın ağabeyi Vahit Kaya, 'Ben buradayım' diye ışık tutarak karşıladı. Yaklaşık 1 kilometre boyunca yaya yürüyen kurtarma ekibi, ilk tedavisini evde yaptığı hastayı alarak tekrar yola koyuldu. Kar kalınlığı yer yer 2-3 metreyi bulduğu için sedye ile taşınamayan hastayı, arama kurtarma ekibinden Hasan Zariç tarafından sırtlanarak yoluna devam edildi. Gece karanlığında güçlükle ilerleyen kurtarma ekibi ellerindeki el fenerleri ve İHA kamerasının ışığı sayesinde yollarına devam ettiler. Yaklaşık 4 saatlik bir çaba ve zorlu bir yolculuktan sonra ana yola ulaşan ekip, hastayı paletli kar aracına taşıdılar. Böbreklerinden rahatsız olan Hamit Kaya isimli hasta daha sonra şehre ulaştırılarak Hakkari Devlet Hastanesi Acil Servisi'nde tedavi altına alındı.
AFAD Arama Kurtarma ekibinden İsmet Karadeniz, Kaya ailesinin kendilerini arayarak kardeşleri Hamit Kaya'dan 4 gündür haber alamadıklarını bildirdiklerini söyledi. Karadeniz, "İlk gün yoğun kar yağışı olduğu için bölgeye ulaşamadık. İkinci gün yolun açılmasıyla birlikte yeniden harekete geçtik. İl Özel İdaresi, 112 Acil Servis, Umke ve AFAD arama ve kurtarma ekibimizle beraber Otluca köyüne intikal ettik. Ancak evlerin bulunduğu yer bataklık olduğu için iş makineleri açamayınca 1 kilometrelik patika yolu 4 saatte kat ettik. Zorlu kış şartlarına rağmen mahsur kalan hastaya ulaşmayı başardık" dedi.
İl Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. İsmail Erkam Tüzgen ise, çalışmalar sonucunda çok şükür hastaya ulaştıklarını belirtti. Tüzgen, "Ben Hakkari'ye yeni geldim ve hayatımda ilk defa bu kadar kar gördüm. Zor şartlarda patika yollardan yürüdük. Zorlu şartlarda yürüyerek hastaya ulaştık. Hastanın genel durumu iyi ambulansla hastaneye götüreceğiz" şeklinde konuştu.
Hastanın Ağabeyi Vahit Kaya, ise iki günlük çalışmanın ardından kardeşini kurtaran tüm ekip çalışanlarına teşekkür etti.
(FT-MET-Y)

12.01.2013 12:38:48 TSI

Editör: Wan Haber