Hakkari Merkeze bağlı Kavaklı Köyü kırsalında başlatıldığı belirtilen askeri operasyon ve Kato Dağı karşısında yer alan Meskan Dağı'nda yapılacağı ileri sürülen kalekolu protesto eden bir grup BDP'li sabah saatlerinde bölgeye gitti.


Aralarında BDP Hakkari İl Eş Başkanı Mustafa Miraz Çallı, HDP İl eş başkanı Rahmi Temel, Çukurca Belediye Eş Başkanları Servet Tunç ve Hilal Duman, Esendere Belediye Eş Başkanı Avukat Dilber Uzunköprü; İHD, MEYA-DER ve KESK yöneticileri ile diğer sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu yaklaşık 300 kişilik bir grup önce Şine Köprüsü'ne geçti . Burada bir süre bekleyen BDP'liler daha sonra araçları ile kent merkezine yaklaşık 50 kilometre uzakta bulunan Meskan Dağı'na doğru hareket etti.


Dağın zirvesinde yoğun güvenlik önlemleri alan jandarma ekipleri BDP'li grubun 'Kalekol' yapıldığı ileri sürülen Meskan Dağı'nın zirvesine gitmelerine izin vermeyince askerleri yetkililer ile ile BDP'liler arasında uzun süren bir pazarlık yaşandı.


ARBEDE ÇIKTI
Fatih Kışlasında görevli binbaşı Onur Çavuşoğlu BDP il eş Başkanı Mustafa Miraz Çallı ile görüşerek, grubun dağın zirvesine gitmesine izin vermeyeceğini açıklaması üzerine gerginlik yaşandı. Jandarma özel harekat ve polis çevik kuvvet ekipleri dağın zirvesine ilerlemeye çalışan gruba gaz bombaları ile müdahale ederken, gruptakiler de jandarma ve polise taşlar ile karşılık verdi. Çıkan arbedede; Hüseyin Yılmaz, Emin Kılıç, Selahattin Sayın ve Cevahir Kaçar isimli yurttaşlar yaralandı. Yaralılar Hakkari Devlet Hastanesi'ne kaldırılırken, bölgeye 3 ambulans sevk edildi.


ZİRVE PAZARLIĞI
Müdahalenin ardından askeri yetkililer ile BDP'li grup arasında yeniden zirveye çıkma pazarlığı başladı. Varılan anlaşma ile BDP'li grubun Meskan Dağı'nın zirveye yakın bir bölümüne kadar ilerlenmesi kararı alındı. Bu kararın ardından BDP'liler slogan ve marşlar eşliğinde yürüyüşlerine devam ederken, BDP İl Eş Başkanı Mustafa miraz Çallı ve İHD Hakkari Şube Başkanı İsmail Akbulut Meskan Dağı'nın 'Kalekol' yapılacağı belirtilen bölgesine geçerek inceleme yaparken, BDP'Liler ile askerin dağdaki bekleyişi devam ediyor.


Öte yandan dağda yaşanan gerilimin ardında Hakkari kent merkezinde bir araya gelen yaklaşım 400 kişilik şehir girişinde bulunan Depin polis noktasına yürüyor kentteki gerilim devam ediyor.
Kaynak: AKŞAM

Editör: Wan Haber