Başbakan Davutoğlu’nun, gündeme getirdiği Şırnak ve Hakkari’nin taşınmasıyla ilgili projenin detaylarını, TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı Celalettin Güvenç, anlattı.

Güvenç, projeyle ilgili fizibilite çalışmalarının devam ettiğini belirtirken, oluşturulacak yeni cazibe merkezleriyle, şehirlerin bu bölgelerde geliştirilmesinin planlandığını söyledi. 
Güvenç, “Eski şehir, yerinde kalır. Ama genişleyemediği için Cizre ve Yüksekova’da yeni cazibe alanları oluşturulur” dedi.

YENİ BİR VİZYON

Projeye ilişkin detaylar üzerinde çalışıldığını ifade eden Güvenç, “Yerleşim yerleri, konutlar vs. taşınacak. Bunu sadece terörle mücadele kapsamında yapmıyoruz. Bölge insanının daha iyi koşullarda yaşayabilmesi için düşünülüyor. Ayrıca yeni bir güvenlik konsepti de geliştiriyoruz.  Hem Sur’daki tarihi doku korunacak, hem de kentsel dönüşüm ile gecekondularda oturan halk da bu yerleşim yerlerine taşınacak. Oyun alanları, sosyal donatıları, geniş sokakları olan yeni bir kent oluşturacağız” diye konuştu.  Şırnak ve Hakkari’nin çok büyük genişleme alanının olmadığını herkesin bildiğine dikkat çeken Güvenç, “Zamanında su kaynağına yakın ve güvenlikli olması bakımından dağ eteklerine kurulmuş şehirler. Ama yeni konsepte göre Cizre ve Yüksekova gelişime daha uygun. Bu bağlamda birlikte yeni bir kent oluşturma arayışı içindeyiz. Bu, geniş bir zaman ve yüksek bir bütçe isteyen bir proje. Bu nedenle etap etap uygulanabilir. AK Parti, bir yandan terörle mücadeleyi sürdürürken, diğer yandan da bölge halkının refahını sağlayabilecek adımları atma gayretinde” dedi.

SAKARYA MODELİ ÖRNEK

O bölgelere yapılacak kapsamlı konut projeleriyle, halkın yeni yerleşim alanlarına taşınmasının sağlanacağını belirten Güvenç, “Cazip şartlar sağlanarak yerleşimin o bölgelere kayması sağlanır. Bu, zorla yapılacak bir şey değil. Bu bir vizyon meselesi. Bu konuda bir yasaya ihtiyaç olup olmadığına ihtiyaçlara göre karar verilir. Zamanla belediye, valilik gibi binaların taşınması da sağlanacak. Sakarya’da depremden sonra yeni bir şehir kurduk. Buralarda da ihtiyaçlara göre gelişim sağlanabilir” değerlendirmesinde bulundu. 

İLLER KALACAK MERKEZLER DEĞİŞECEK

Hakkari ve Şırnak il merkezlerinin doğal gelişim anlamında uygun topografyada olmadığını vurgulayan Davutoğlu da “Buna mukabil Yüksekova ve Cizre daha düz arazide. Havaalanı da Yüksekova’da olduğu için Hakkari il sınırı değişmeden il merkezlerinin değişmesi, Hakkari ve Şırnak’ın herhangi bir şey kaybetmeden bunun yapılması için çalışma yürüteceğiz” demişti.

Taşınma için 90 gün süre

Hürriyet gazetesinin konuyla ilgili haberinde taşıma işleminin yasal boyutuna yer verildi. İçişleri Bakanlığı’nın hazırlayacağı düzenleme tasarı olarak Meclis’e sunulacak. Yeni il yasasıyla düzenleme yapılırken, kamu kurum ve kuruluşlarının taşınması ve yeni altyapının oluşturulması için kurumlara 90 günlük süre tanınıyor. Taşınma, valilikler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürlüklerinin yeni merkezlere kaydırılması anlamına geliyor. Bu durumda 15 kurumun ve 500’den fazla memurun yer değiştirmesi gerekecek.

Editör: Wan Haber