Hakkari’nin isminin değiştirilip ilçe konumuna getirilmek amacıyla TBMM’ye sunulan yasa tasarısına tepki göstermek üzere akşamüzeri bir araya gelen kalabalık, ellerindeki ‘Kadim Kent Olan İlimize Dokunmayın’, ‘15 Temmuz Darbesini Engelleyen Halkı Kırmayın’, ‘Hakkari’me Dokunma’ gibi değişik pankartlarla yürüyüşe geçti. Yeni hükümet konağı önünde son bulan yürüyüşe katılan vatandaşlar, ‘Hakkari ildir, il kalacak’ sloganları attı.

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Mazlum-Der Hakkari Şube Başkanı Cengiz Şen, 2 Ağustos tarihinde Hakkari ve Şırnak’ın taşınmasıyla ilgili TBMM’ye bir yasa tasarısı gönderildiğini belirterek, “Biz Hakkari halkı olarak düzenlenen bu yasa tasarısını doğru bulmuyoruz. Halka danışılmadan yapılan hiçbir siyaset yerini bulmamıştır ve halktan geri dönmüştür. Hakkari’nin ilçe statüsündüşürerek çok ciddi sosyal, ekonomik ve siyasal sonuçları göz ardı ediyorlar” dedi.

“Cumhurbaşkanı’ndan referandum talebinde bulunuyoruz”

Hakkari’den giden bir heyetin bugün Ankara’da Cumhurbaşkanı’yla bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Şen, “Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, vermiş oldukları bu karardan vazgeçmeyeceklerini söylemiş. Umuyor ve diliyoruz ki kararlarını gözden geçirirler. En azından Hakkari halkıyla görüşüp bir referandum yapmalarını talep ediyoruz” diye konuştu.

“Bu topraklarda anılarımız var”

Yüksek Mimar Cemal Erip de bu topraklarda anıları olduklarını belirterek, “Her kent kendi coğrafyası ve tarihiyle güzeldir. Hakkari de tarihi ve coğrafyasıyla güzeldir. Hakkarililer de bu tarihine ve coğrafyasına sahip çıkacaklardır. Siz mecliste bu kararı alsanız bile Kırşehir’de olduğu gibi yarın sağduyulu insanlar çıkacak ve bu halkın sesine kulak verecek. Hakkarililer de bu mücadeleden vazgeçmeyeceklerdir. Bu topraklarda bizim dedelerimizin mezarları var. Burada bizim anılarımız ve tarihimiz var. Bu tarihimiz yüzlerce yıllıktır” ifadelerini kullandı.
Meclisteki milletvekillerine de seslenen Erip, “Lütfen bu kararı reddedin. Defalarca değiştirilmiş tasarılar var. Defalarca değiştirilmiş meseleler var. Lütfen bu tasarıyı geri çekin” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından kitle hükümet konağı merdivenlerinde oturma eylemi yaparak, esnaflara kepenklerini açmaları çağrısında bulundu.  İHA

Editör: Wan Haber