Hakkari Barosu Başkanı Av. Kutbettin Bayazit, çıkan olayların ardından Hakkari Cezaevi'nde yaptıkları incelemeye ilişkin raporu basın mensuplarıyla paylaştı.
Hakkari Barosu Başkanı Av. Kutbettin Bayazit, Yüksekova Adliyesi'nde baro üyesi avukatlarla birlikte yaptığı açıklamada, Hakkari Baro Yönetimi ve Cezaevi Komisyonu olarak 12 Şubat günü tutuklularla cezaevi görevlileri arasında çıkan olaylar hakkında bilgi almak için Hakkari Kapalı Cezaevi'ni ziyaret ettiklerini ve ilgililerle görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirtti. 13 Şubat Çarşamba günü Av. Salih Akbulut, Av. Ömer Akış ve komisyon üyelerinden Av. Serdar Işık, Av. Erol Çallı ve Stj. Av. Fikret Oy ile birlikte Hakkari Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'na gittiklerini belirten Bayazit, "Ziyaret başlangıcında Hakkari Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Eşref Başekim ile görüşülmüş, Ceza İnfaz Kurumu ve olaylarla ilgili genel bilgiler edinilmiştir. Ceza İnfaz Kurumu Müdürünün izni ve isteği ile komisyon üyelerince infaz kurumunun genel alanları gezilmiş, yerlerde kırılan cam parçaları, parçalanmış masalar ve çıkarılan yangının neden olduğu yanmış yatak ve ranza parçaları olduğu gözlenmiştir. Bu ziyaret sırasında kurum çalışanları ve müdür, komisyon üyelerine yardımcı olmuşlardır" ifadelerini kullandı.
Ziyaret sırasında tutuklu ve hükümlülerle de görüştüklerini belirten Bayazit, "Görüşülen adli tutuklu ve hükümlüler; olayların kurum yönetiminin tutum ve davranışlarından kaynaklandığı öne sürüp, olay günü bir arkadaşlarının hasta olduğunu, bunu yetkililere bildirdikleri ancak herhangi bir cevap almadıklarını ve akabinde ısrarla demir kapılara vurmak suretiyle cezaevi personelinden yardım istediklerini, hasta arkadaşlarına müdahale için gelen personelle aralarında kargaşa çıktığını ve bir tutuklunun bu esnada yaralandığını, kurum personeliyle karşılıklı fiili saldırıların olduğunu beyan etmişlerdir. Olayların artmasıyla birlikte cezaevi güvenliğinden sorumlu kolluğun müdahale için cezaevine giriş yaptığını, bu nedenle olayı duyan diğer koğuşlardaki hükümlü ve tutukluların da olaylara karıştıklarını beyan etmişlerdir. Büyüyen olaylar nedeniyle cezaevine Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya'nın geldiği, o esnada kolluk görevlilerinin geri çekilmesi için kendisinin talimat verdiği ve bu talimatıyla birlikte ortalığın sakinleştiği dile getirilmiştir. Görüşülen örgüt üyeliği kapsamında tutuklu çocuklar, bahsedilen olaya ilişkin herhangi bir şikayetlerinin olmadığını, olayın nasıl geliştiğine dair haberlerinin olmadığı ancak olayın tüm cezaevine yayılması sonucunda bilgilerinin olduğunu dile getirmişlerdir" dedi.
Bayazit, sonuç olarak tutuklularla gardiyanlar arasında tartışma çıktığını, tartışmanın ardından olayların başladığını, bunu duyan diğer mahkumların da destek olmak için olaylara katıldığını gözlemlediklerini belirterek, "Görüşülen tüm tutuklu ve hükümlüler beyanlarında olayın çok vahim olduğunu, Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya'nın gelmemiş olması durumunda gelişecek olaylar karşısında can kaybının kaçınılmaz olacağını dile getirilmiştir. Hakkari Kapalı Cezaevi'nde yaşanan olayın Türkiye'de cezaevlerinde daha önce yaşanan benzer olaylarla aynı vahamette olduğu ancak Hakkari Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Kaya'nın olağanüstü çabası sonucunda söz konusu olayın herhangi bir can kaybı olmadan sona erdirildiği anlaşılmıştır" şeklinde konuştu.
(MSA-GS-Y)

14.02.2013 15:43:20 TSI

Editör: Wan Haber