Stajını tamamlayan hakim ve savcı adayları mesleğe başlamak için yazılı sınavın yanı sıra sözlüsınava da tabi tutulacak. Yazılı sınavın yüzde 60'ı, sözlü sınavın yüzde 40'ı baz alınacak. 

Geçer not 70 olacağından yazılı sınavda 100 tam not alan bir aday bile mülakatta elenebilecek. Yargıtay ve Danıştay üyelerinin tasfiyesini içeren yargı paketi TBMM Adalet Komisyonu'nda tartışmalar arasında AKPoylarıyla kabul edilmişti. Yasada yer alan AKP'nin tüm kamu kurumlarına alımlarda uygulamaya başladığı ve VIP torpil eleştirilerine muhatap olan düzenlemeye muhalefetten tepki geldi. 

KAFAMA GÖRE ATAYACAĞIM

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir:  Yazılıyı geç, sözlüde hallederiz. Bunun anlamı budur. Mesela, kişi 100 bile alsa, yüzde 60'ı değerlendirmeye katılacağı için objektif bir mülakata tabi tutulmadığı takdirde hiçbir zaman 70'i geçemeyebilir. O sınavın zorluğu, kolaylığı neye göre belirlenecek? Kafama göre hâkim, savcı atayacağım demektir. Sözlüsınav şartı kaldırılmalıdır. 

YARGIDA TEK RENK DÖNEMİ

CHP Ankara Milletvekili Necati Yılmaz: AKP meselelere hep etnik, inanç ve kimlik temelinde siyasetle yaklaşıyor. Yargının yeniden yapılanması sürecinde böyle bir kapının aralanması büyük müdahalelerin yapılacağı kaygısını oluşturuyor. Sözlü sınavlar ile bürokraside ayıklanan, tek renklileştirilen durum, yargıya da yansıyacak. Adalete olan inanç belli toplum kesimleri tarafından kaybolacaktır. 

YENİDEN İPTALE KONU OLABİLİR

MHP İstanbul Milletvekili İsmail Faruk Aksu:  Sözlü sınavlarla ilgili idari yargıya giden çokça mesele olmuştur. Bunların çoğunda da yargı, idareyi haksız bulmuştur. Çünkü yargı, somut birtakım unsurlar arıyor. Yazılı sınavda sorduğunuz gibi bilgiye dayalı şeyler sormanız gerekiyor. O zaman da sözlünün bu beklenen anlamı ortada kalmıyor. Öyleyse, yeniden iptale konu olabilecek bir işin yapılmaması lazım.

İKTİDARA KADROLAŞMA İMKANI

CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Gökdağ: Geçmişte bu sözlü sınavlarla ilgili bir sürü yanlış uygulamanın başka kurumlarda kadrolaşmak için kullanılan bir yöntem olduğu biliniyor. Bu da iktidarı elinde bulunduran siyasi iradeye kadrolaşma olanağı tanıyan bir yöntemdir. Doğru bulmuyoruz.  

Kaynak: Özgür Düşünce

Editör: Wan Haber