Süper Toto Süper Lig'de yaşanan bariz hakem hataları için beklenemdik isimden hatalar için istatisiksel verilerle Hakem Kurulu Başkanı Zekeriya Alp'tan geldi.

Geçtiğimiz C.Tesi Fenerbahçe Eskişehirspor maçının özellikle hata oranının fazla olması dikkat çekti.Süper Lig'in 11. haftasında görev alan hakemlerin performansını değerlendirdi. İşte o açıklamalar:

Zekeriya Alp, Kasımpaşa-Çaykur Rizespor maçında da hakemin geçerli bir golü saymadığını belirterek, "Hakemin arka pozisyondan gördüğü ve maalesef oyuncunun suratına gelen top, eline çarpmış gibi bir algıya sebep olduğu için, hakemimiz golü geçerli saymadı. Burada 6. hakem olan Emre Yıldırım'ın da konuya müdahale etmesi gerekiyor ama bu arkadaşımız hakeme yardımcıolamadı" dedi.


KASIMPAŞA - ÇAYKUR RİZE MAÇINDA SKANDAL KARAR

FENERBAHÇE - ESKİŞEHİRSPOR MAÇINDAKİ HAKEM HATALARI

MHK'nin, TFF'nin Riva'daki Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri'nde düzenlediği haftalık olağan değerlendirme toplantısında konuşan Alp, 11. haftadaki Fenerbahçe-Eskişehirspor maçında penaltı pozisyonlarında hakemlerin hatalar yaptığını belirterek, "İlave yardımcı hakemimiz Hüseyin Sabancı, diğer yanda da ikinci yardımcı hakem Ekrem Kan, maalesef algı eksikliğinden dolayı doğru karar verememişlerdir. İkisi de bundan sonraki maçlarda bir müddet görev alamayacaktır. Verilen penaltının yptığımız çalışma neticesinde penaltı olmadığı, ilk yarıda Hüseyin Sabancı'nın önünde olan elle müdahalenin de penaltı olduğu doğrultusunda karara vardık" diye konuştu.


Fenerbahçe kalecisi Volkan Demirel'in karşılaşmada ceza sahası çizgisi üzerinde müdahale ettiği topla ilgili olarak Zekeriya Alp, "Çizgi üzerinde bir müdahale ve hakeminkararı doğrudur. Böyle kararlar, yani anlık ve süratli şekilde oluşan hareketlerde yardımcı hakemlerin karar vermesi gerçekten çok zor. Zaman içinde bunlarla ilgili hatalar olabiliyor, bunu da anlayışla karşılamamız lazım" ifadelerini kullandı.


"EMRE ÜMİT EDİYORUM BUNDAN DERS ALIR"
Zekeriya Alp, Fenerbahçeli futbolcu Emre Belözoğlu'nun çok sevdiği bir futbolcu olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Emre'nin zaman zaman agresif hareketleri var. Bu tamamıyla oyuna konsantrasyonuyla ilgili bir durum. Futboldan gelmiş bir kişi olarak bunu bir yere kadar normal karşılayabiliriz. Ancak saha içinde zaman zaman yaptığı hareketler, hakemlerle konuşma tarzı, el kol hareketlerini sıkça kullanması, gerek kendi oyunu, gerek takımdaki arkadaşlarının oyununu ve gerekse de seyirciyi yanlış yerlere yönlendiriyor. Emre kardeşimizin bu hareketleri, ümit ediyorum son olur ve bundan ders alır. Zira oyunun bir bölümünde takımını eksik bıraktı."

Emre'nin maçın ilk yarısında rakibinin bileğine tabanla girişinin kesinlikle sarı kart olduğunu dile getiren Alp, "Bu hareket çok aşırı bir şekilde yapılmışsa kırmızı kartla değerlendirilir. Eğer bir hakem böyle bir pozisyonda bu değerlendirmeyi yapmıyorsa o zaman biz o arkadaşa ceza veriyoruz. Yani görev vermiyoruz. Emre'nin ikinci devre parmak hareketi var. Bu hareketin sarı kartla cezalandırılması gerekiyor. Hakemimiz de bu anlamda karar vermiş. Akabinde de Emre'nin ağzından çıkan bazı kelimeler dolayısıyla ikinci sarı kartla cezalandırıldı ve oyun dışı bırakılmış" diye konuştu.


Alp, gazetecilerin direkt kırmızı kartla oyundan atılan Emre'nin ikinci sarı karttan atıldığını söylediğini belirtmesi üzerine, "Öyle mi ifade ettim, özür dilerim" dedi.

Fenerbahçe ile Eskişehirspor maçında son dakikada verdiği penaltı kararıyla eleştirilen hakem Tolga Özkalfa'nın yönetimiyle ilgili bir soruya Alp, "Tolga Özkalfa'nın penaltı kararında dikkat ederseniz öncelikli olarak kararı farklı yorumluyor ama akabinde kulaklıktan aldığı mesajla kararını değiştiriyor. Burada hatayı yapan birinci olarak o mesajı ileten arkadaşımızdır. Bizim kanaatimizce Tolga Özkalfa'nın yönetim tarzında bir sıkıntı yaşanmadı ama bir müddet maçlarda görev almayacaktır" cevabını verdi.

Penaltının kullanıldığı sırada ceza sahasında birçok futbolcunun bulunmasını da değerlendiren Alp, "Çok yanlış bir şey. Hakemin en yanlış kararlarından biri. Onbeş gün evvel bu konuda eğitim aldılar. Daha titiz davranması için uyarıda bulunuldu. Olmaması gerekiyor. Bir FIFA hakeminin böylesine hataları yapmaması gerekiyor" diye konuştu.

"ÖZGÜR YANKAYA'NIN HAREKETİ İSTEM DIŞI OLMAMASI GEREKİR"
Zekeriya Alp, Gaziantepspor-Galatasaray maçında hakem Özgür Yankaya'nın gol sırasında ayağını hareket ettirmesinin istem dışı bir hareket olduğunu söyledi.

Yankaya'nın bir refleks hareketi yaptığını anlatan Alp, "Bu hareketi uzun yıllar futbol oynamış bazı kişiler maç izlerken yapabilir, zaman zaman ben de yapıyorum, gayri ihtiyari oluşan istem dışı bir hareket. Kendisiyle konuştuğumda o da bu ifadeyi kullandı. Farkında olmadığını, maçtan sonra bir arkadaşının konuyla ilgili maçı izledikten sonra söylediğini, kendisinin de bu hareketi nasıl yaptığına şaşırdığını bana ifade etti. Olabilecek bir reflekstir ama olmaması gerekir. Hakemler biraz daha dikkat edecekler. Hareketlerine konuşmalarına özen gösterecekler" şeklinde konuştu.



"POZİSYON FAUL"
Gaziantepspor-Galatasaray maçında son anlarda gelen gol sırasında hakem Özgür Yankaya'nın yaptığı harekete de değinen Alp, golden önce Galatasaray'ın kazandığı serbest vuruş kararının kesinlikle doğru olduğunu vurgulayarak, Gaziantepspor Kulübü'nde gelen tepkilerin sorulması üzerine şunları kaydetti:
"Pozisyon kesinlikle fauldü. O yöneticilerin kendi futbolcularıyla ilgili bir ifade kullanması lazım. Oyunun son dakikasında futbolcu öyle faullü pozisyona girmemesi lazım. Biraz da futbolcuların hatalarından bahsetmemiz lazım. Öncelikli olarak futbolcuların dikkat etmeleri gerekir. Özgür Yankaya tarafımızdan son derece beğenildi. Birkaç arkadaş ve ben maçı dikkatli şekilde izledik. Özgür Yankaya'dan maçın yönetimiyle ilgili bir sıkıntımız yok. Hakemlerimizin hepsi tarafsızdır. Bu konuda hiçbir endişemiz yok. O hareketi yapmaması lazım, yanlış yorumlara neden oluyor. İstem dışı olmuş bir hareket. Oyunun sonlarına doğru oldu. O dakikalarda bu hakemin farklı bir düşünce içerisine gireceği kesinlikle söz konusu olamaz. Bazı düşünceler ortaya atılmış. Çok üzüntü verici bir durum bu. Açıkçası görüntüyü ben de görünce şaşırdım. Bir hakemin böyle bir hareket içerisinde olmaması gerekir."

KARABÜKSPOR - BEŞİKTAŞ MAÇI HAKKINDA
Kardemir Karabükspor ile Beşiktaş arasında dün oynanan Spor Toto Süper Lig maçında Kardemir Karabükspor'un ofsayt gerekçesiyle verilmeyen golünün yanlış bir karar olduğunu dile getiren Zekeriya Alp, "Kararı veren birinci yardımcı hakem, Nihat Mızrak kardeşimiz çok deneyimli bir hakem. Orada bir pozisyonda ofsaytı kaçırmıştır. Hızlı gelişti. Ofsayt kaçabilir. Bunlar her zaman olabilir. Hata futbolun içerisinde vardır. Hata olacak ki sizlerle bir arada olalım. Dileğimiz, keşke hiç hata olmasa. Futbolun içerisinde böyle bir kural yok. Yurt dışındaki maçlarda da akıl almaz hakem kararları var. Türkiye'de daha çok gündeme geliyor. Gündem oluşturuluyor. Bunu bizim değiştirmemiz mümkün değil" ifadelerini kullandı.

Akhisar Belediyespor-Torku Konyaspor maçında da ofsayt pozisyonlarının olduğunu dile getirenAlp, şöyle devam etti:
"Akhisar Belediyespor-Torku Konyaspor maçında Hakan Yemişken kardeşimiz, kaçan ofsaytlarla ilgili herhangi bir sorun yok, hatayı yapmış. Bu hataları yapan saydığım arkadaşlar mutlak surette cezalandırılıyor. Ceza alan hakem dinlendiriliyor. Burada 8 hafta dinlendirilen arkadaşlar var. Bütün hakemlerimiz yaptıkları hataların karşılığını almaktadır, ayrım yapılmaz. Kesinlikle böyle bir şey söz konusu olmaz."

Eskişehirspor Teknik Direktörü Ertuğrul Sağlam ve Kardemir Karabükspor Teknik Direktörü Tolunay Kafkas'ın maç sonrasında yaptığı açıklamaların sorulması üzerine Zekeriya Alp, "Bu işin içerisinde hatalar var. Çok güzide iki teknik adamımız genel olarak konuştu. Sadece hakemlerle ilgili değil. Hakemlerin de bu işin içinde olması gayet doğal. Futbol kulüpleri büyük emekler harcayıp, büyük paralar ödeyerek ekiplerini kuruyorlar. Önemli olan bu hataların neden, niçin olduğudur. Cevap basit. Hakemler iyi niyetli mi? Bunu sormanız lazım. A'dan Z'ye bu konuda hiçbir şüphemiz yok. Şüphemiz olsa benim burada ne işim var? Hak, hukuk, adalet dağıtmak istiyoruz. Ona göre görev veriyoruz. Yıllarca emek verdiğimiz hakem,böyle hata yapmak ister mi? Bazen gözünüzün önündeki eli göremiyorlar. Kasıt yok. Kasıt olsa bir dakika bu camiada barınamazlar" yanıtını verdi.

"BÜYÜK - KÜÇÜK TAKIM AYRIMI YOK"
Zekeriya Alp, hiçbir hakemin maçlarda büyük-küçük takım ayrımı yapmadığını aktararak, "Hakemlere yaptığımız her konuşmada bunu söylüyoruz. A takımı, B takımı, hiçbir fark yok. Maçları izlediğimiz arkadaşlar derin çalışmalar yapyor. Bir karara varırken bunlara çok itina gösteriyoruz. Haftanın hakemleri, o kadar basit bir şekilde atama yapılmıyor. Bu konuyla ilgili inşallah bir gün atamaları nasıl yaptığımızı böyle bir toplantıda göstermek istiyorum" şeklinde konuştu.

Bir televizyon programında kendisini eleştiren eski FIFA kokartlı hakem Ahmet Çakar'la ilgili bir soruyaise Alp, "Bahsettiğiniz arkadaşın seviyesine asla inmem. Herkesin kalitesi ortada. Herkesin yaptıklarını kamuoyu görüyor. Beni de tanıyan tanıyor. Bizim bu işlerle uğraşacak vaktimiz yok" diye cevap verdi.

"DERBİLERİ FIFA HAKEMLERİ YÖNETECEK DİYE BİR ŞEY YOK"
"Derbi maçları sadece FIFA kokartlı hakemler mi yönetecek?" şeklindeki bir soruyu ise Alp, "Derbi maçı yönetecek birkaç arkadaş belirlenir. Bunlar içinden en makul olan seçilir. İlla FIFA hakemi olacak diye bir şey söz konusu değil. İsim sayısını genişletmemiz lazım. Derbi maçlarını yönetecek kapasitede gençlere önem vermemiz lazım. Gençleri büyük takımların maçlarına zaten veriyoruz, derbi maçları da vermek niyetindeyiz" şeklinde yanıtladı.

"HAKEMLERİN İYİ NİYETİNDEN ŞÜPHE ETMİYORUZ"
Alp, hakemlerin iyi niyetinden şüphe etmediklerini dile getirerek, "Art niyetli hakemin kesinlikle aramızda yaşama şansı yok. Böyle bir düşünce içinde olacak insanı bile düşünemem. Hakemin 15-20 kameranın olduğu yerlerde böyle bir karar vermesi mümkün değil. Hakemlerimizin iyi niyetinden kimse şüphelenmesin. Bu konuda hiçbir problemimiz yok. Sadece hatalar var" dedi.

Zekeriya Alp, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Art niyetli hakemler rahmetli Hasan Doğan zamanında hepsi temizlendi. Allah ondan razı olsun nur içinde yatsın. Böyle hakem artık bu camia içerisinde olamaz, olmaması için de elimizden gelen her türlü gayreti hep birlikte gösteriyoruz. Burada iyi niyet ön planda olmalı. Hakemlerin bu çerçevede maç yönettiklerine inanıyoruz. Bu konuda hiçbir sıkıntı yok. Bir hakem hata yaparken inanın içim cızlıyor. Maçları izlerken o kadar çok üzülüyorum ki. Çünkü ortada hem hakemlerin emeği var hem de kulüplerin emeği var. Büyük paralar kazanıp kaybetmekle karşı karşıyasınız. Süper Lig'de yanlış hatırlamıyorsam, bir takım maçı kaybettiği zaman bir milyon lira civarında para kaybediyor. Bu işin şakası yok, herkesi düşünmek durumundayız. Ama maalesef bazen böylesine hatalarla kulüplerimizi sıkıntıya sokuyoruz."

"HAKEMLERİMİZİN YÖNETİMİNDEN SON DERECE MEMNUNUZ"
Zekeriya Alp, en önemli amaçlarından birinin de genç hakemlerin yetişmesi olduğunu ve geride kalan 11 hafta da kendilerine şans verdiklerini dile getirerek, "Tüm hakemlerle ilgili bir değerlendirme yapmak gerekiyorsa, böylesine gündem oluşturan maçlar dışında hakemlerimizin yönetiminden son derece memnunuz. PTT 1. Lig de geçen hafta bir tek kötü not yok. Süper Lig'de ceza alan hakemler Kasımpaşa-Çaykur Rizespor maçının hakemi Alper Ulusoy. Bir de göreve geldiğim günden beri ilk defa bir maçın 6 hakeminden 4'ü ceza alıyor. Bu da Fenerbahçe-Eskişehirspor maçı. Diğer maçlarda hiçbir şey" diye konuştu.

MHK Başkanı, hakemlerin not ortalamasının geçen sezonki ortalamayla hemen hemen aynı olduğunu sözlerine ekledi.

Alp, geçen hafta PTT 1. Lig'de hakem kararlarıyla ilgili herhangi bir problem olmadığını belirterek, "Özellikle PTT 1. Lig, Spor Toto 2. Lig ve Üçüncü Lig maçlarında zaman zaman önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Federasyonumuzla bu konuya devamlı konuşuyoruz. Sıkıntılarımız büyük bölümü ikinci ve üçüncü ligde. Bütün gözler Süper Lig maçlarında olduğu için buralarda olan biten çoğu şeyden haberimiz olmuyor" diye konuştu.

Zekeriya Alp, PTT 1. Lig'de Boluspor-Kayserispor maçında da hakem Abdullah Yılmaz'ın teknik direktörü ve menajeri tribüne yollamasının doğru bir karar olduğunu kaydetti.

 

1968 - 1969 sezonunda Feriköy’den Beşiktaş’a transfer oldu. 1968’den 1978’e kadar 11 sezon boyunca 204 lig maçında forma giydi. Daha çok savunma yönü güçlü olan Zekeriya Alp, 6 gol attı. Zekeriya Alp, sol kanatta görev yapar ve o kanatta attığı deparlarla tanınırdı. İstikrarlı ve centilmen bir futbolcuydu.

Türkiye Birinci Lig’deki ilk resmi golünü 5 Eylül 1971’de Beşiktaş’ın Vefa’yı 3-1 mağlup ettiği karşılaşmada kaydederek takımını 1-0 öne geçirmişti. 22 kez Türkiye Millî Futbol Takımı’nda forma giyen Zekeriya Alp, Beşiktaş’ın en talihsiz dönemlerinde forma giymişti. Sadece 1975’te bir Türkiye Kupası Şampiyonluğu yaşayan başarılı futbolcu, 1978’de futbolu bıraktı.

Futbolu bıraktıktan sonra spor yazarlığı, TV yorumculuğu ve spor yöneticiliği yaptı. Çeşitli dönemlerde Beşiktaş yönetiminde ve Türkiye Futbol Federasyonu'nda görev aldı. Levent Bıçakçı yönetiminde Türkiye Futbol Federasyonu Basın Sözcülüğü yaptı.[1]

Daha sonra ise Yıldırım Demirören başkanlığı döneminde merkez hakem kurulu başkanlığı görevine getirilmiştir.

Zekeriya Alp, RUYİAD (Rumeli Yönetici ve İş Adamları Derneği) üyesidir.

Editör: Wan Haber