Partisi tarafından bir otelde düzenlenen toplantıya katılan Kemal Burkay, başlatılan süreçle ilgili bir konuşma yaptı. Kürt sorununun 200 yıla yaklaşan bir sorun olduğunu ifade eden Burkay, böylesine uzun süren ulusal veya etnik sorunların az yada sayılı olduğunu kaydetti. Kürt sorununun da bunlardan bir tanesi olduğunu ifade eden Burkay, “Cumhuriyet döneminde de çözülmediği için bugüne kadar geldi. Şimdi hala bu sorunun çözümü için uğraşıyoruz. Son olarak 30 yıllık bir çatışma dönemi yaşandı. Bu da hem Kürt halkına hem de bir bütün olarak Türkiye’ye büyük bedellere mal oldu. Şimdi ülke bu çatışma ortamından çıkmaya çalışıyor. Bu çaba yeni değil aslında. Çatışmanın sonuç vermeyeceğini, şiddetin her iki taraf için de sonuç vermeyeceği yıllar öncesinde anlaşıldı” dedi.


AK Parti döneminde de silahların susması için belli girişimlerin başlatıldığını dile getiren Kemal Burkay, “Biliyorsunuz bir açılım süreci başlatıldı. Bazı şeyler yapıldı. Bazı olumlu adımlar atıldı. TRT-Şeş’in açılması gibi. Ama devam etmedi. Şimdi yeni bir süreç söz konusu. Biliyorsunuz önce Oslo’da görüşmeler vardı. Şimdi Öcalan eliyle başlatılan yeni bir süreç var. Öcalan kendi örgütüne gönderdiği mektupta, artık silahları susturmalarını önerdi. Yani ‘silahlı mücadele dönemi artık kapanmıştır’ dedi. ‘Bundan böyle mücadele siyasal yöntemlerle sürdürülmelidir’ dedi” diye konuştu.


Şu anda ülkenin gündeminin süreçle meşgul olduğunu ifade eden Burkay, “Hükümet bunu PKK’nın silah bırakmasına yönelik bir süreç olarak nitelendiriyor. Başbakan bunu birçok kez dile getirdi. Bunun ötesinde ne var, konuşulan, uzlaşılan pek belli değil. Ama biliyorsunuz, PKK’nın silah bırakmasına yönelik bu süreci olumlu buluyoruz. Bizim görüşümüz buydu. Biz savaşla, şiddetle bu sorunun çözülemeyeceği görüşündeydik. Siyasal mücadele yöntemlerini hep tercih ettik. HAK-PAR da kurulduğu günden bu yana bu sorunun silahlar susarak, diyalog ve barışçıl yöntemlerle çözümünü hep savundu. PKK’nın silah bırakmaya yönelmesi bizce doğru bir şeydir. Tabi ki destekliyoruz. Ama sorun sadece bundan mı ibaret? Tabi ki bundan ibaret değil. En azından akan kan duracak. Toplumun şimdiye kadar çektiği acılar hafifleyecek ve diyalog ortamı açılacak. Ben silahların susmasından sonra Kürt politikasının normalleşeceği kanısındayım. Yeni bir dönemin başlayacağı kanısındayım. Silahlar konuştuğu sürece, her iki tarafta da savaş yöntemiyle sonuç alacağını düşündükleri sürece orada diyalog ortamı oluşmaz” ifadelerini kullandı.


""

Türk tarafında savaştan nemalananlar olduğunu söyleyen Burkay, “Hatta öyle partiler var ki varlıklarını savaş üzerine kurmuşlar. Kürtlerle çatışma bittiği zaman, Kürt sorunu çözüldüğü zaman, bazı şoven çevrelere artık hiç gerek kalmayacak. Toplumun onlara ihtiyacı kalmayacak. Böyleleri var. Bunun yanı sıra Kürt kesiminde de belli kaygılar var. ‘Ne elde edildi ki silahlar bırakılıyor’ diyenler var. Ama gerçekçi olmamız lazım. Sadece silahların sonuç almaya yetmediğini 30 yıllık bir tecrübeden sonra gördük” şeklinde konuştu.


Yapılan konuşmanın ardından toplantı soru-cevap bölümüyle devam etti.

Editör: Wan Haber