HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan, "250 arkadaşımızın sendikal örgütlenme haklarını kullandıkları için ağır kış koşullarında işsiz bırakılarak, aileleriyle birlikte mağdur edilmesini kabul edilemez buluyoruz. Adıyaman'da yaşanan hukuksuzluktur, insan haklarına saygısızlıktır" dedi.
HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Arslan, Adıyaman OSB'de bir tekstil fabrikasında çalışan 250 işçinin HAK-İŞ'e bağlı Öz İplik-İş Sendikası'na üye oldukları için işten çıkarılmalarına tepki gösterdi. Arslan, yaptığı açıklamada, HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Adıyaman Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren Güçlü Tekstil A.Ş'nin sadece sendikaya üye oldukları için 250 emekçinin işten çıkarmasını kınadıklarını belirtti. Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ve uluslararası sözleşmelerin sendikal örgütlenme özgürlüğünü çalışanların en temel hakkı olarak düzenlediğini ve güvence altına aldığını vurgulayan Arslan, "HAK-İŞ Konfederasyonu olarak Güçlü Tekstil A.Ş. tarafından 250 arkadaşımızın sendikal örgütlenme haklarını kullandıkları için ağır kış koşullarında işsiz bırakılarak, aileleriyle birlikte mağdur edilmesini kabul edilemez buluyoruz. Adıyaman'da yaşanan hukuksuzluktur, insan haklarına saygısızlıktır. Vefakar ve cefakar çalışanlara yapılan haksızlıktır, vicdansızlıktır" ifadelerini kullandı.
Güçlü Tekstil A.Ş'de resmi kayıtlara göre toplam 350 işçinin çalıştığını belirten Arslan, şunları kaydetti:
"250 arkadaşımız anayasal ve yasal haklarını kullanarak Konfederasyonumuza bağlı olan ve tekstil işkolunda faaliyet gösteren Öz İplik-İş Sendikası'na üye olmuşlardır. Bu gelişme üzerine Güçlü Tekstil A.Ş. tarafından Aralık 2012 tarihinden bu yana sendikaya üye olan 10'dan fazla işçi işten çıkarılmış, diğer çalışanlar işten çıkarılmakla tehdit edilerek sendika üyeliğinden ayrılmaları için baskı uygulanmıştır. Bununla yetinmeyen işveren hukuksuz ve keyfi tutumunu sürdürerek bazı işçilerin fabrikaya girmelerini engellemiş, bazı işçilerin ise nüfus cüzdanlarını zorla ve tehditle ellerinden alarak fabrikadan çıkışlarını engellemiş, sendika üyeliğinden zorla istifa ettirmeye çalışmıştır. İşten çıkarılan kardeşlerimiz hiçbir güvenlik önlemi olmaksızın, ağır kış şartlarında çoluk-çocuk fabrika önünde gece gündüz beklemektedir.
Adıyaman kamuoyunda da infiale yol açan bu tutum her türlü insani anlayışın dışında, sorumsuzca yapılan yanlış bir davranıştır. Güçlü Tekstil A.Ş. bu yanlıştan ve ayıptan dönmelidir. Güçlü Tekstil A.Ş. ve aynı anlayışa sahip olan işverenler sendikalara karşı geliştirdikleri bu haksız tutumdan vazgeçmelidir. İşverenler, sendikalara karşı önyargılarını gözden geçirerek, ezberlerini bozmalıdırlar. Çalışanların haklarına saygı göstermelidir. Sendikalar işletmenin bir parçasıdır ve kaliteye, verimliliğe, karlılığa doğrudan katkı sağladığı gibi iş barışının da güvencesidir. Güçlü Tekstil A.Ş. çalışanlarının yaşadığı bu hukuksuzlukla, işçilerimizin demokratik hakları kabul edilene kadar mücadele edeceğimizden hiç kimsenin kuşkusu olmasın. HAK-İŞ Ailesinin ve Öz İplik-İş Sendikası'nın güçlü ve dost eli Adıyaman Güçlü Tekstil çalışanı kardeşlerimizin yanındadır."
(SU-ÖZ-Y)

30.01.2013 16:58:10 TSI

Editör: Wan Haber