Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde, belediye tarafından geleneksel olarak her sene düzenlenen Uluslararası Zeytin ve Zeytinyağı Festivali hafta sonu dolu dolu bir programla düzenlendi.
Körfez halkı, 25-26-27 Ocak tarihleri arası 3 gün boyunca çeşitli etkinlikler ile renkli görüntülere sahne olan Burhaniye'ye akın etti. Yurt dışı ve Türkiye genelinden de gelen misafir eden ilçede festival ile zeytin ve zeytincilik sorunlarına da dikkat çekildi.
25 Ocak Cuma günü festivalin ilk günü, Burhaniye Cumhuriyet Meydanı'nda gerçekleşen açılış töreni ile başladı. Açılışa CHP Genel Başkan Yardımcısı Tekirdağ Milletvekili Faik Öztrak, Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet Gümüş, ve Balıkesir Milletvekili Nedret Akova'nın yanı sıra CHP İl Başkanı Muzaffer Mavuk, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz, İlçe Emniyet Müdürü, İlçe Örgütü Başkanları, daire müdürleri ve vatandaşlar katıldı. Açılış töreni festival komitesi adına Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz ve Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova'nın Atatürk Anıtına Çelenk sunmasıyla başlarken, İstiklal Marşı ve Saygı duruşuyla devam etti. Günün anlam ve önemini belirtmek için Burhaniye Ziraat Odası Başkanı Ali Duman'ın konuşmalarının ardından Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova festivalin anlam ve önemine uygun olarak zeytin ve zeytincilik sorunlarını anlattı. Destekleme priminin azlığına dikkat çekti. Başkan Akova, Zeytin ve zeytin ağacının bölgemizde ki önemini vurgulayarak, "Zeytinciliğe teşvik için çalışmaların daha özenli olması gerekir "dedi. Akova'nın konuşmasının ardından CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak konuşmasını yaptıktan sonra festival komitesi ve tüm vatandaşlar Şehir Turan Bayraktar Parkı'nda stant ve sergi açılışlarını gerçekleştirdiler. Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova ve beraberindeki heyet ile vatandaşlar açılan stantları dolaşırken bir yandan alışveriş de yaptı. Ayrıca Burhaniye Belediyesi Kadın Platformu Kadınları tarafından yapılan zeytin figürünü gelen konuk milletvekillilerinin yakalarına bizzat takan Başkan Akova, daha sonra tüm misafirler ile birlikte Reha Yurdakul Salonu'nda gerçekleştirilen "Yeni Dönem Adramytteion Kazıları" konulu panele katıldı.
REHA YURDAKUL HINCA HINÇ DOLDU
2012 yılında Ören'de gerçekleştirilen Adramytteion kazıları sonucu bulunan bulgular bir slayt gösterisi ve Kazı Başkanlığını da yapan Yrd. Doç. Dr. Murat Özgen'in anlatımıyla gerçekleşen panelin ardından, sahneyi Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezi aldı. Burhaniye'yi ve hatta Türkiye'yi her platformda en iyi şekilde temsil eden ve çıktığı her gösteride büyük beğeni toplayan Burhaniye Belediyesi Gençlik Merkezi hazırladığı birbirinden güzel danslar ve gösterilerle herkesin gönlünde bir kez daha taht kurdu. Bale gösterisinden yağlı güreşe kadar her dalda gösterilerini sunan büyük küçük Gençlik Merkezi üyeleri salonu hınca hınç dolduran seyirciler tarafından ayakta alkışlandı.. Ayrıca, geçtiğimiz hafta sonu gerçekleştirilen satranç turnuvası ödül törenin de gerçekleştirildiği gecede turnuva katılımcılarına ödüllerini Burhaniye Belediye Başkanı Fikret Akova bizzat kendi verdi. Bu güzel gösterilerden sonra Burhaniye Belediyesi Meydanında Gurup Velvele 'nin konseri gerçekleştirilecekti. Ancak olumsuz hava şartlarından dolayı konser yarıda kalsa da genç müzik grubu kendine has müzik tarzıyla izleyicileri coşturdu.
BİRBİRİNDEN HEYECANLI YARIŞMALAR FESTİVALE RENK KATTI
Festivalin ikinci gününde de birbirinden güzel organizasyonlarla eğlenen Burhaniyeliler ilk olarak Hüsnü Pazarbaşı Gençlik ve Kültür Merkezi 'nde sunulan karma resim sergisine katıldılar. Yine Hüsnü Pazarbaşı Gençlik ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen festivali yansıtan zeytinyağlı yemek yarışması büyük ilgi topladı. Özellikle hanımların katılımından oluşan 40 farklı birbirinden güzel yemek tadıyla olduğu kadar görünüşleriyle de jüriye zor anlar yaşattılar. 41 farklı yemeğin sergilendiği ve jüri üyelerinin değerlendirmesi sonucu, ev hanımları zeytinyağlı yemek dalında Ayşe İşgör hamsili pilav ile restoranlar zeytinyağlı yemek dalında, Ege Mutfağı kaşarlı mantar dolması ile birinci oldular. Ev Hanımları zeytinyağlı börek kategorisinde Sonnur Yılmaz, restoranlar zeytinyağlı börek kategorisinde ise Daidalos, karidesli çin böreği ile birinci olurlarken, zeytinyağlı tatlılar kategorisinde ise Bakiye Derelioğlu Midye Tatlısı ile Restoranlar Zeytinyağlı Tatlı kategorisinde Daidalos Otel birinci oldular. Dereceye girenler ödüllerini, Burhaniye Kaymakamı Ali Uslanmaz ve Belediye Başkan Fikret Akova'nın elinden aldılar. Daha sonra 5 saat boyunca süren yarışlar sonucu Öğretmenler Mahallesi Briç kulübünde gerçekleştirilen ödül töreni ile dereceye giren sporcular ödüllerine kavuştular. 10 masada toplam 40 sporcunun katıldığı yarışmalar şu şekilde sonuçlandı. Kuzey Güney'ler de Mehmet İpek Naci Öztürk ikilisi birinci, Erdem Boran Adem Gürbüz ikilisi ikinci, Nusret Bayrak Yavuz Gürel ikilisi ise üçüncü oldular. Batı-Doğularda ise Cemal Sancar Murat Arter birinci, Ahmet Erturan Kemal Kumkumoğlu ikilisi ikinci, Ahmet Cemrek Mehmet Zeybek ikilisi ise üçüncü olurlarken Senyörlerde Lütfi Çakır Ahmet Durak ikilisi birinci, Miss'ler de Lale Erhanoğlu Fatma Kürşat birinci, Mix'lerde ise Vedat Uçar Sevinç Bozok ikilisi birinci oldular. Belediye Başkanı Fikret Akova'nın klasik müziğe verdiği önem ve destek sayesinde Burhaniye Ahmet Akın Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen Bursa Senfoni Orkestrası konseri ile izleyenler, hoş vaktin yanı sıra müziğe ve sanata özlem giderdiler. Festivalin 3. yani son günün gerçekleştirilecek olan Geleneksel Deve Güreşleri olumsuz hava şartlarından dolayı iptal edilirken akşam Reha Yurdakul Salonunda Samsun Sanat Tiyatrosunun "Bir Pulsuz Dilekçe Bugün Ne Yazsam" oyunlarıyla Burhaniyeli tiyatro severlere güzel anlar yaşattılar. Vatandaşların büyük ilgisini çeken festivalin gelecek yıl için şimdiden özlemini çekmeye başladılar.(BT)

28.01.2013 13:55:28 TSI

Editör: Wan Haber