Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden Kuzey Irak'a geçiş yapan sürücüler, Irak dönüşü gümrük memurlarının kendilerine fazla ceza verdiklerini öne sürerek eylem başlattı. Habur yoluna bayrak asan sürücüler giriş yolunu trafiğe kapattı.
Gümrük memurlarının kendilerine keyfi muamele yaptıklarını öne süren şoförler, artık hiç kazanamadıklarını ve zararına Irak'a sefer yaptıklarını belirtti. Her gelen şoföre yaklaşık 100 lira ile bin lira arasında keyfi ceza yazdıklarını ileri süren sürücüler, yetkili kurumları göreve çağırdıklarını ifade etti. Şırnak İl Özel İdaresi'ne ait TIR parkında eylem başlatan şoförlerden Mustafa Bayar, sorunlar çözülünceye kadar eylemlerine devam edeceklerini söyledi. Gümrük memurlarının kendilerine çok fazla ceza yazdıklarını ileri süren Bayar, "Her gelen araca kendi kafalarına göre ceza kesiyorlar. Depoları hiç ölçmeden ceza kesiyorlar itiraz edenlerin de cezası artıyor. Yetkili kurumların buna bir dur demesi lazım. Çünkü bu şekilde hiç kazanamıyoruz. Irak'a zararına gidip geliyoruz" dedi. Bir başka kamyon sürücü Osman Yüksel ise, "Kamyonlar 350 litre getiriyorlar ancak 150 litre ceza kesiyorlar. Çoğu zaman nakit para bulamıyoruz ve çor zor durumda kalıyoruz. İstediğimiz standart bir fiyat belirlesinler bize bu kadar mal getir desinler biz de ona göre getiririz ceza da yemeyiz. Bize herhangi bir şey sormadan ceza yazıyorlar bize hakaret ediyorlar valilikten yardım bekliyoruz" diye konuştu.
Gümrük memurları kamyonlarda 350 litre ve TIR'larda ise 550 litrenin dışında kalan fazla mazotların litresini 2 lira 70 kuruştan hesaplayıp vergilendiriyor.
(MSÇ-YRT-AŞ-Y)

28.01.2013 15:12:51 TSI

Editör: Wan Haber