26 Ocak Dünya Gümrük Günü, Şırnak'ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı'nda çeşitli etkinliklerle kutlanırken, gün dolayısıyla sınır kapısı üzerinden yurda giriş-çıkış yapan sürücülere ve yolculara ise karanfil ve lokum dağıtıldı.
İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü binası önünde 1 dakikalık saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başlanan program, minik çocukların İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Atmaca'yı ziyaret etmesiyle devam etti. Atmaca, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla böyle bir program düzenlediklerini söyledi. Dünya Gümrük Günü hakkında açıklamada bulunan Atmaca, uluslararası ticaretin geliştirilmesinde ve engellerin kaldırılmasında önemli görevler üstlenen ve Dünya Gümrük Örgütü'nün (DGÖ) temellerini oluşturan Gümrük İşbirliği Konseyi Sözleşmesi'nin, Türkiye'nin de aralarında bulunduğu kurucu üyeler tarafından 1950 yılında imzalandığını hatırlattı. Atmaca, "Sözleşme, 1952 yılında yürürlüğe girmiştir. Anılan konsey ilk toplantısını 26 Ocak 1953 tarihinde 17 ülkenin katılımıyla Brüksel'de gerçekleştirmiştir. Bu toplantının yapıldığı 26 Ocak günü üye ülkelerde ve Dünya Gümrük Örgütü merkezinde 'Dünya Gümrük Günü' olarak belirlenmiştir" dedi.
Habur Sınır Kapısı hakkında da açıklamalarda bulunan Atmaca, "Habur Gümrük Kapısı, Şırnak iline bağlı Silopi ilçesine 15 kilometre uzaklıkta olup Türkiye'nin en büyük kara hudut kapısıdır. Irak ilk çağlardan beri birçok ortak değeri paylaştığımız bir coğrafyada bulunmaktadır. Ülkemizin gelişmişliğine paralel olarak üretilen sanayi mamulleri ve tarım ürünlerimiz Habur üzerinden Irak'a ihraç edilmektedir. Ayrıca Irak'ın yeniden yapılandırılmasına paralel olarak inşaat sektöründe Türk firmaları bu ülkede önemli işler almakta, başarılı çalışmalara imza atmakta ve ülkemiz için istihdam oluşturulmaktadır" diye konuştu.
Son dönemlerde Irak ile olan turizm ilişkilerinde de gözle görülür bir artışın yaşandığını bildiren Atmaca, şöyle devam etti:
"2013 yılı ve özellikle 26 Ocak Dünya Gümrük Günü için 'Gümrüklerin İlerlemesi İçin İnovasyon' sloganı ile gümrüklerde değişim teması belirlenmiştir. Habur Gümrük Kapısı, Türkiye'nin kara sınır kapıları içinde büyük araçların giriş ve çıkış işlemlerinin yüzde 38'ini gerçekleştirerek 1. sırada yer alıyor. Türkiye'nin 2012 yılındaki ihracat rakamı 2011 yılına göre yüzde 13,48 artış gösterirken, Irak'a yapılan ihracatımız ise aynı dönemde yüzde 29,29 oranında artmıştır. 2012 yılında Irak'a yapılan ihracatımız 9 milyar 803 milyon 499 Amerikan Doları olup, çok büyük bir kısmı Habur Gümrük Kapısı'ndan gerçekleştirilmektedir."
Yapılan konuşmaların ardından, minik çocuklar Habur Sınır Kapısını ziyaret ederek gümrük sınır kapısı üzerinden yurda giriş-çıkış yapan sürücülere karanfil ve lokum verdi. İlk kez Habur Sınır Kapısı'na gelen çocuklar, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü dolayısıyla sınır kapısını gezdiklerini belirtti.
İpekyolu Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü tarafından düzenlenen program, daha sonra hatıra fotoğraflarının çekilmeleri ile sona erdi.
(MSÇ-YRT-SO-Y)

26.01.2013 12:31:54 TSI

Editör: Wan Haber