Bir dizi ziyaret programı için Zonguldak'a gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş'ı makamında ziyaret etti.
Ziyarete CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin'le beraber CHP Zonguldak Milletvekili Ali İhsan Köktürk, CHP Zonguldak İl Başkanı Halil Furat, CHP Merkez İlçe Başkanı Tarık Coşkun ve partililer katılırken, GMİS yönetim kuruluda hazır bulundu.
Ziyarette, bir konuşma yapan Gürsel Tekin, "Sayın başkan sizin öncelikle çalışan arkadaşlarımızın başı sağ olsun. Son yaşamış olduğumuz acı olaylar ve dün 1 arkadaşımız daha hayatını kaybetmiş. Görünen o ki bu iş kazasının önüne geçti. İş cinayetlerine dönüştü. Umut ediyorum ki bu son olur. Son olması açısından da ne varsa CHP olarak çok ciddi katkı sunmak istiyoruz. En önemlisi taşeronlaşma köleleşme düzeni içinde yürür. Emeğin kentinde çağrı yapmak istiyorum. En azından kamuda çalışan köleleştirilmiş sosyal güvencesi olmayan 100 binlerce insanımızın sosyal güvence ve sendikalı hale kavuşması için bütün düzenlemelerimiz hazırdır. İktidar partisi bunu uygun görürse, hiç olmazsa arkadaşlarımızın ölümü bu işe vesile olur. Camianıza da başsağlığı diliyorum " dedi.
GMİS Genel Başkanı Alabaş ise, "Yaşanan kazaya biz en başında iş cinayeti dedik. Çünkü biz bu olaya taşeronun TTK'ya sokulmaya çalışıldığı 2004 yılında başlarken, bugünkü kazanın sebepleriyle ilgili konuşulanları o gün söylemişiz GMİS olarak. Karadon'da ki kazadan sonra facia demiştik. 2010'da Karadon'da 30 arkadaşımızı kaybettiğimiz kazadan sonrada Taşeron sistemi kaldırılmalı, taşeronlar TTK'ya devredilmeli diye o dönemde de söylemiştik. Ama maalesef bütün ceza ve uyarılara rağmen, şirketin yer altı madencilik tecrübesi olmayan bir şirket, çalışanların iş kurallarına uymadığı, ücretlerini alamadığıyla ilgili basında yansıyan eylemlerine rağmen dikkate alınmadı. Bu bile bile lades oldu. GMİS olaraktan en başından beri söylüyoruz. İşçi açıklarının giderilmesiyle ilgili mücadelemizde oldu. Biz GMİS olarak artık yeter dedik ve 27 Ocakta Madenci Anıtı'nda bir miting düzenleyeceğiz. Sizlerinde desteğini bekliyoruz" dedi.
(SA-SA)

18.01.2013 12:22:48 TSI

Editör: Wan Haber