Van'ın Gürpınar İlçesi'nin hemen girişinde bulunan yaklaşık 100 dönümlük arazi içinde Norduz Sofrası adı altında yöresel yemeklerin ikram edildiği mekan, kısa süre içinde adından söz ettirdi.

Norduz Sofrası İşletme Müdürü Hamza Kurt uzun yıllardır bu işin içerisinde. Gürpınar Kaymakamı Osman Doğramacı vesilesiyle işletme müdürlüğünü aldığı sofra için "Bir Norduzlu olarak danışmanlığını aldığım bu mekân vesilesiyle, çocuklarımızın eğitimine destek sağlamaktan onur duyuyorum, onlar bizim yarınlarımız" diyor.

Kurt'un hem yöresinin lezzetlerinin sunulmasına hem de çocuklarının okumasına verdiği destek tartışılmaz. Daha önce de benzeri projelerde yer almış işini hakkıyla yapan memleket sevdalısı bir insan. Mekânını modernize etmesinin yanında Norduz'un bütün güzelliklerini sunuyor misafirlerine. Doğup büyüdüğü yerlerin güzelleşmesi tanınması ve buradaki insanlar tarafından kullanılabilir hale gelen faaliyet alanlarına dönüşmesi için yapılan projelerde bulunmanın gururu içerisinde.

100 DÖNÜMLÜK ARAZİ BATAKLIKTAN KURTULDU

Daha önce bataklık olan 100 dönümlük alanın şimdi millet bahçesi olduğunu anlatan Norduz Sofrası İşletme Müdürü Hamza Kurt, "Buralar değerlendirilmeli eskiden bataklıktan ibaret olan bu 100 dönümlük arazi şimdi insanların güzel vakitler geçirdiği bir millet bahçesi, isteyince her şey olur yeter ki değeri bilinsin. Gerçekten de değeri bilindiğinde bir bataklık millet bahçesine dönüşebiliyormuş. Böyle güzel bir alanın içinde bulunan mekânın da fazlasıyla hakkını vermişler tabi. Yöresel lezzetleri tüm eşsizliğiyle sunan bu mekan modern görünümüyle de beğeni odağı haline gelmiş durumda" ifadelerini kullandı.

Kurt, daha sonra sorularımızı yanıtladı:

-Çocuk Eğitimine verdiğiniz destekle basın organlarının dikkatlerini üzerinize çekmiş bulunmakla beraber, meşhur bir internet sitesinde mekanınızla ilgili övgü dolu sözler yer alıyor. Gündeme bu kadar oturan ve diğer işletmelere örnek olacak bir nitelik taşıyan Norduz Sofrası Fikriniz nasıl oluştu?

-Ben Kocaeli Van Dostluk Parkı'nın işletmesini yaparken kaymakamımız Osman Doğramacı'nın böyle bir fikri vardı. Bir Norduzlu olarak böyle bir projede yer almamak olmazdı. Danışmanlığını aldım ve çalışmalara başladık. Menümüzü oluşturduk, kurulum planlarını yaptık. Daha sonra kamuya ait bir işletme olduğumuz için kazancımızın bir fayda sağlaması düşüncesiyle gelirimizi maddi durumu iyi olmayan ailelerin çocukların eğitimi için bağışlamayı düşündük. Osman Doğramacıya ait olan bu fikir kısa sürede büyük bir ilgi gördü, yaptığımız işle gurur duyuyoruz.

"Ayrımcı Zihniyetin Eğitilmesi Şart"

-Sizce Türkiye de Çocukların Eğitime Teşvik Edilmesi için ne tür uygulamalara gidilmeli?

Ülkemizde çocukların okumasına destek vermek amacıyla birçok kurum ve proje var ama bazen bunlar yeterli olmayabiliyor. Kimi aileler çocuklarını eğitmek yerine çalıştırmayı tercih ediyor ben bu konuda öncelikli olarak ailelerin bilinçlendirilmesi kanaatindeyim. Özellikle kız çocukları okutmak istemeyen ayrımcı zihniyete sahip insanlarımızın eğitilmesi şart.

Fikir Sahibi Osman Doğramacı'nın 'Şehir Okuyor Şehir Oluyor' benzerinde eğitim odaklı projelere desteği çocuk eğitimine bu kadar değer veriyor oluşu sağlam prensiplere sahip olan bu işletmenin kalitesinin de tartışılmaz olacağı hissini uyandırıyor insanda. Vakit kaybetmeden mekan hakkında öğrenmek istediklerimi soruyorum;

-Norduz sofrasının eğitim desteği tartışılmaz bir konu elbette ama bunun dışında sizi diğer işletmelerden ayıran yönleriniz ne?

-Menümüzdeki Van'a has yöresel lezzetler ve belirttiğiniz gibi eğitime destek veriyor oluşumuz bizi diğer işletmelerden ayırıyor. Her yerde yemek yiyebilirsiniz örneğin kebap her yerde var ama Van'ın zengin bitki örtüsü ve eşsiz Norduz Koyunuyla yapmış olduğumuz yöresel yemeklerimiz bizi diğer işletmelerden farklı kılıyor. İnsanlar dışarıdan gelen misafirlerine Van yöresine has lezzetler tattırmak istediğinde akıllarına ilk biz geliyoruz.

 Kaymakam Osman Doğramacı'nın da sıklıkla bahsettiği Norduz koyunu haliyle merak uyandırıyor bende…
-Norduz Koyununu bu kadar farklı ve lezzetli kılan nedir?

-Norduz Koyunumuz, bölgemizin zengin bitki örtüsü ve kaynaklarından besleniyor. Üstelik iddialara göre bir kaburgası diğer koyunlardan fazlaymış et ve süt verimiyle dünyada ve Türkiye'de tek olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Norduz kadar doğal bitki örtüsü zengin bir yerde beslenen koyunun etinin lezzeti de bir başka oluyor tabi.

Popüler Kültüründe etkisiyle memleketimize has sağlıklı yiyecekleri bir kenara bırakıp Fast Food alışkanlıklara yöneldiğimiz kendi zengin kültürümüzü yavaş yavaş kaybettiğimiz bir ortamdayken Hamza Bey'inde belirttiği gibi Geleneksel yönü de farklı kılıyor bu mekanı. Üstelik farklı kılmakla kalmamış kendi tarifleriyle yörelerine has bir lezzeti dünya birinciliğine kadar çıkarmışlar…

"PAKİSTAN'DA DÜNYA BİRİNCİLİĞİ ALDIK"

-Menünüz de Yörenize Has Hangi Yemekler Var?

Mencel kebabımız var, bir buçuk yaşında ve ortalama on iki on üç kilo olması kaydıyla oğlak etinden yapıyoruz. Dört buçuk saat boyunca kazanlar içerisinde odun ateşinde pişen etimiz bir nevi büryan ayarında oluyor ama biraz daha yağlı olabiliyor anlayacağınız muazzam bir lezzette. Pakistanda yapılan bir yarışmada ustamızın tarifiyle Keledoşumuz Dünya birinciliğine layık görüldü dolayısıyla o da bize gurur veren ayrı bir lezzet. Köfte ve kuşbaşı etten yaptığımız yöresel girar yemeğimiz ve Arğavik köftemizde yöremize has lezzetleriyle menümüzü süslemekte. E bunların dışında da birçok lezzetimiz var elbette.

Mutfağında birincilik ödülü almış, kalitesini kanıtlamış bu yardımsever mekânın içerisinde bulunduğu alan da oldukça muazzam.  Çocukların yalnızca eğitimine değil kişisel gelişimlerine de fayda sağlayacak sosyal aktivitelere sahip bir alan burası. Aynı zamanda gençlerin ve ailelerinde güzel vakit geçireceği bir ortam.

-Gürpark Projesi Kapsamında ki etkinlikler nelerdir?

Projemiz 100 dönümlük bir alanı kapsamakta olan bir millet bahçesinden oluşuyor. İçerisinde Macera Parkı, Paintball, Okçuluk Alanı, Uzay Gözlem Evi, At Çiftliği, Spor Alanları, Dev Çocuk Oyun Grupları, Restoran, Kaykay Alanları, Cafe ve Kır Kahvesi bulunmakta. Mutlaka gelinip görülmesi gereken bir yer burası.

Son olarakta Hamza Kurt'un kendisinden duymak istiyorum,doğduğu yeri bu kadar güzelleştiren ve turistik hale getiren proje hakkında ne düşündüğünü...

-Bir Norduz'lu olarak Gürpark Projesi hakkında ki görüşleriniz nelerdir?

-Bu proje fazlasıyla iyi oldu çocukların eğitimine verilen desteğin dışında gelişimleri de önemli. Çocuklarımız burada aktivitelerimizden yararlanırken sosyalleşiyor da. Yanlızca çocuklarımız değil gençlerimiz içinde harika bir sosyal faaliyet alanıyız . İnsanlar aileleriyle, arkadaşıyla gelip burada keyifli saatler geçiriyor. Eğer sahip çıkılırsa burası muazzam ve Van'ın markası olabilecek bir yer ileride de buna benzer bir kaç projemiz olacak faaliyete geçirirsek burası çok gelişir. Daha önce bir bataklık olan bu alan şimdi insanların faydalandığı milli bir bahçe oldu.(Van Bölge Gazetesi)

Editör: Wan Haber