Şubat ayının meclis oturumunun ilkini gerçekleştiren Gürpınar Belediye Meclisi önemli kararlara imza attı. Aralık ayı meclis toplantısında karara bağlanan, Gürpınar merkezde bulunan hamamın tarihi niteliğinin araştırılması, uygun bulunması durumunda restorasyonunun yapılarak ilçede kadınlar hamamı olarak faaliyete sokulmasına ilişkin Kadın Komisyonunun hazırladığı rapor ele alındı. Hazırlanan raporda hamamın tarihi niteliğinin olmadığı, kullanılabilir duruma getirebilmenin maliyetinin yüksek olacağı, ayrıca kullanışlı olmadığı tespitlerine yer verilerek hamam için bir yerin bulunması önerilerine yer verildi. Komisyon üyeleri Siitti Timur, Gülcan Kulup ve Sinem Malal'ın sunduğu rapor oy birliği ile kabul edildi.


SPOR TESİSLERİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILIYOR
Ele alınan bir diğer önerge ise spor komisyonunun önergesi oldu. Meclis oturumuna sunulan raporda, "Örnek oluşturması amacıyla belirlenmiş mahallelerimize spor tesisi yapılması amacıyla yer seçimi işlemi yapılmıştır" tespitine yer verilerek, "Mahalle merkezlerimize yakın yerler bulunarak buralarda yapılacak olan spor tesislerinden mahalle sakinlerinin tamamının faydalanması düşünülmektedir" denildi. Tesisleşmek amacıyla ilçenin Topsakal (Paçan) Mahalle muhtarı ile görüşme yapıldığını, muhtar ve mahalle sakinlerinin uygun göreceği ve tüm mahalle sakinlerinin faydalanabileceği yerlerin incelendiği belirtilerek, "Belirlenmiş olan bu alanların mülkiyet sorunları çözülmeye çalışılıyor" tespitine yer verildi. Başkanlığını Bahattin Yavuz'un yaptığı komisyonda Hadan Karakoyun Raportör, Cerciz Yücel ise üye olarak görev yaptı.


HOŞAP VE ÇAVUŞTEPE KALELERİNE KARŞILAMA MERKEZLERİ YAPILACAK
Gülcan Kulup'un başkan, Sinem Malal, Fahit Ertaş, Ahmet Hangül ve Bedir Nadiroğlu'nun üye olarak görev yaptığı Kültür ve Turizm Komisyonu yürüttüğü çalışmalara ilişkin sunduğu raporunda, ilçenin ve Van'ın iki önemli tarihi turistik merkezlerinden olan Çavuştepe ve Hoşap kalelerinde gelen yerli ve yabancı turistlerin en doğal ihtiyaçlarını bile karşılayamadıkları hatırlatılarak, belediye eş bşakanları tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda birer karşılama merkezinin oluşturulacağı hatırlatılarak, ilçede bulunan diğer tarihi ve turistik yerlere ilişkin çalışmaların daha da detaylandırılması için meclisten yetki istendi. Okunan rapor oy birliği ile kabul edildi.


CEMR KABUL EDİLDİ
Belediye meclisi ayrıca "Yerel Yaşamda Avrupa Kadın Erkek Eşitliği Şartı"nı imzalamayı kabul etti. CEMR'ye ilişkin yapılan açıklamada, "Yapılan çalışmalar ışığında belge, yerel yönetimlerin çalışmalar ışığında belge, yerel yönetimlerin yetkilerini kullanmak ve ortaklıklar oluşturmak suretiyle vatandaşları için daha fazla eşitliği hayata geçirme görevini edinmeleri amacıyla hazırlanmıştır" tespitlerine yer verildi.


KOBANİ'DE ONUR SAVAŞI VERİLDİ
Meclisin ele aldığı bir diğer konu ise onur direnişini zafer ile taçlandıran Kobani halkına yardım elini uzatma konusu oldu. Harabeye dönen Kobani ile dayanışma içersinde bulunmasını meclis gündemine taşıyan eş başkanlar, orada insanlık adına bir onur savaşının yürütüldüğünü, bu onur savaşının da büyük bir zafere dönüştürüldüğü hatırlatılarak, "Kobani halkı şuan büyük sıkıntılarla karşı karşıya. Biz de meclis olarak oraya yardım eli uzatılmasını öneriyoruz" açıklaması yapıldı. 50 bin liralık nakdi yardım önerisini meclis üyeleri bunun yetersiz olacağını, bu miktarın 60 bin liraya çıkartılmasını oy birliği ile kabul etti.

Editör: Wan Haber