Yaz ve kış dönemlerinde eğitmen kontrolünde tutulan develer, sabah erken saatlerden akşama kadar 2600 rakımlı Gelincik Yaylası'nda eğitiliyor. 

Başkale'deki yaylalarda sıklıkla görülen koyun, keçi, inek gibi büyük ve küçükbaş hayvanların aksine yüksek kesimlerde büyütülen develeri görenler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor. 

Develeri 12 yıl önce Aydın'dan getirdiklerini söyleyen İshak Erbay, Ege Akdeniz bölgelerinde kış aylarında yapılan festivallere hazırlıyoruz.  Baba mesleği olduğunun da altını çiziyor. 

VAN'DA YETİŞEN DEVELER TÜRKİYE ŞAMPIYONU

Erbay, Eğe'de Çılgın Akın ve Number One isimli Başkale'den gönderdiğimiz develerin Türkiye Birincilikleri mevcut, biz normal diğer hayvanlar gibi bakmıyoruz. bunların bakımına özen gösteriyoruz. Deve çocuk gibidir iletişim kurabilirsen güreşen devenin sıkıntısı olmaz. iletişim kuramazsanız sıkıntı büyük demektir. 

Develerin, bölgede dört mevsimi yaşadığı için batıda yetişen develerden daha zinde olduğunu belirten Erbay, " İlk etapta deneme amaçlı getirdiğim 3 deveyi sorunsuz şekilde büyütünce bu sayıyı yükselttim. Şu an çiftliğimizde 21 erkek güreşçi deve yetiştiriyoruz. Hedefim, dişi deve de getirip sayıyı 60'a çıkarmak" dedi 


"DEVELER TURİZM AMAÇLI KULLANILABİLİR"

Erbay, gerekli imkanların tanınması durumunda, çiftliğindeki develerin ilçeye bağlı Yavuzlar köyünde bulunan ve yapısı itibariyle Kapadokya ile benzerlik taşıyan peri bacalarında turizm amaçlı kullanılabileceğini kaydetti. Bölgede deveciliği daha yaygın hale getirmek istediğini anlatan Erbay, "Develer çok ilgi çekiyor. Yoldan geçerken görenler, develerin burada olduğunu öğrenenler gelip fotoğraflarını çekiyor" diye konuştu. (Kaynak:vanekspres)


 

Editör: Wan Haber