Tiflis'te eski Başbakan Vano Merabaşvili'nin basın toplantısının ardından düzenlenen eylemde, üst düzey yetkililerin tutuklanması protesto edildi.
Gürcistan Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin Birleşik Ulusal Hareket Partisi Genel Sekreteri ve Eski Başbakan Vano Merabaşvili, bugün düzenlenen basın toplantısında partinin iş rejiminin yönünü değiştirdiğini ifade etti.
Gürcistan'da üst düzey yetkililerden Nika Gvaramia ve Aleksandre Khetaguri'nin tutuklanmasını da değerlendiren Merabaşvili, mevcut durumdan ötürü farklı bir rejimde çalışma kararı aldıklarını kaydetti. Merabaşvili, "Rustavi 2'nin Genel Yönetmeninin ve eski Enerji ve Finans Bakanı Aleko Khetaguri'nin tutuklanmaları daha önce duyulmamış bir şey. Serbest medyada çalışan bir Genel Yönetmenin tutuklandığı Rusya dahil hiçbir ülkede görülmemiştir. Aleko Khetaguri, Gürcistan'daki enerji vampirlerinin yenilgisinin bir sembolü ve Şevardnadze'nin karanlık, donuk ve yozlaşmış Gürcistan'ını, aydınlık, sıcak ve istikrarlı bir ülkeye dönüştüren bir kişidir. Şahsına yönelik saçma suçlamalar, hükümetin, Gürcistan'da bağımsız bir şekilde var olan alternatifi yok etme endişesi içinde olduğunun göstergesidir" şeklinde konuştu.
Merabaşvili, hükümetin seçim öncesi verdiği sözleri tutamadığını söyleyerek, her bağımsız parti veya organizasyonun İvanişvili'nin diktatörlüğüne katılmasını istediklerini ifade etti.
Hemen sonrasında bir grup sivil toplum örgütleri, Tiflis'in merkezinde Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin girişimiyle inşa edilen Barış Köprüsü'nde protesto gösterileri düzenledi. "Sivil Girişim" düzenleyen göstericiler, üst düzey yetkililerin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu belirterek, Bidzina İvanişvili'nin mevcut hükümetini, rakiplerine siyasal zulüm yapmakla suçladı.
Tutuklanan üst düzey yetkililerini destekleyen bir grup, Tiflis'teki polis karargahı önünde toplandı. Muhalefet temsilcileri ve sivil sektörün belli bir kısmı da protestolarda yer alırken, parlamenter azınlık üyelerinden Goga Kaçidze, Petre Tiskarişvili ve Davit Darçiaşvili de polis binasının önünde yer aldı.
Şehir meclisinin Ulusal Hareket üyesi olan Koki Ionatamaşvili, hükümet tarafından yapılan hataların kısmi olarak telafi edilmesinin, Nika Gvaramia ve beraberinde dün tutuklanan bazı kişilerin serbest bırakılmasıyla mümkün olabileceğini belirtti. Yapılan suçlamaların herhangi bir kanıta dayalı olmadığını ifade eden Ionatamaşvili, bunun halka ve ülkenin gelişimine yönelik siyasal zulüm olduğunu söyledi.
Parlamenter azınlık lideri Davit Bakradze Tiflis polis karargahı önünde yapılan gösterilerde bir konuşma yaparak, "Bir anda yok olacağımız hayaline kapılanlar, hayal kırıklığına uğrayacaklardır" dedi.
Bağımsız bir televizyon şirketinin yönetmeninin ilk sorgulamada tutuklanmasını doğru bulmadıkları için protestolarda yer aldıklarını dile getiren Bakradze, Gürcistan'ın daha iyi bir ülke olacağını ve bunun oluşumunda yer alacaklarını ifade etti.
(CC-ÖZ-Y)

20.12.2012 20:26:34 TSI

Editör: Wan Haber