Gürcü parlamentosu'nun "Genel Af" tasarısını onaylamasının ardından serbest bırakılan siyasi mahkumlar, Cumhurbaşkanı Mikheil Saakaşvili'nin yargılanmasını talep etti.
Başkent Tiflis'teki Sovyet İşgal Müzesi'nde bir basın toplantısı düzenleyen grup, bugüne kadar cezaevlerine atılan binlerce siyasi tutuklunun hesabının verilmesini ve parlamentonun Cumhurbaşkanı'nın azil süreci için gerekli adımları atmasını istedi.
13 Ocak'ın Siyasi Mahkumlar Günü olarak ilan edilmesini isteyen grup Sovyet İşgal Müzesi'nin adının, "Sovyet İşgali ve Siyasi Baskı Kurbanları Müzesi" olarak değiştirilmesi çağrısında bulundu.
Toplumun, hakikatleri öğrenmesi amacıyla siyasi mahkumların davalarına ilişkin gelişmelerin şeffaf bir şekilde kamuoyuna açıklanmasını talep eden grup, her bir davanın yeniden tarafsız bir şekilde soruşturulması gerektiğini belirtti.
Saakaşvili tarafından onaylanan Genel Af tasarısı parlamentoda 24'e karşı 91 ola kabul edilmişti.
Siyasi Mahkum Hakları isimli sivil toplum örgütünün başkanı Nana Kakabadze yaptığı açıklamada, "Hükümet, halkının taleplerini yerine getirmeli. Gürcü halkının talebi sadece genel af değil, aynı zamanda adaletin yeniden hakim kılınmasıdır. Adaleti yeniden tesis etmek için 'yasadışı' mahkumların serbest bırakılması gerek. Tüm hükümetlerin bunu akılda tutması lazım" dedi.
Serbest bırakılan siyasi mahkumlardan Tristan Tsitelaşvili ise, "Cumhurbaşkanı Saakaşvili'nin istifasını istiyoruz. İşlediği suçlar için yargılanmasını istiyoruz. O bir hain. Liderliğini yaptığı Birleşik Ulusal Hareket, terörist bir örgüt olarak tanınmalıdır" şeklinde konuştu.
(ÖK-ÖK-D)

15.01.2013 13:50:10 TSI

Editör: Wan Haber