Gürcistan'da bugün Cumhurbaşkanlık süresi dolan Saakaşvili muhalifleri tarafından protesto edildi. Başkent Tiflis'te dün akşam başlayan protesto gösterileri gece boyunca devam etti. Muhalifler Saakaşvili'ye "yeter artık git!" dedi. Saakaşvili ise yerine yeni bir cumhurbaşkanı seçilene kadar kalmaya kararlı olduğunu belirtmişti.
5 Ocak günü protesto edilen ve 20 Ocak'ta makamından ayrılmaya çağrılan Gürcistan Cumhurbaşkanı Mikel Saakaşvili, protestoların öncüsü "fikir biriliği hareketi" tarafından geçtiğimiz gece boyu ve bugün süren gösterilerle istifaya davet ediliyor. Protestocular, Saakaşvili'nin vazifesinin 21 Ocak'ta bittiğini ancak O'nun buna uymadığını ifade ettiler. Protestocular, Gürcistan Anayasası'na göre artık Cumhurbaşkanı olmayan Saakaşvili'yi tanımayan Gürcü halkının bu hareketine milletlerarası camianın da anlayış göstermesi gerektiğini kaydettiler.
Protestoculardan Tea Muzeşvili, her bir vatandaşın hak ve hürriyetlerini müdafaa etme hakkına sahip olduğunu belirterek bu haklarını aramak için burada toplandıklarını kaydetti.
'Tetrebi Hareketi' lideri Temur Sakaşvili, "1 Ekim'de iktidara gelen hükümet bu işi çözmeli, Saakaşvili artık bu ülkenin cumhurbaşkanı değildir. Ülkenin geleceği için herkesin bu meseleye çare için bu harekete destek vermesi lazım" dedi.
Geçtiğimiz günlerde Saakaşvili'nin karşı çıkmasına rağmen meclis kararı ile siyasi mahkûmlar serbest bırakılmıştı. Bugünkü gösterilerde bu mahkûmların da katıldığı ve Gürcistan halkının artık Saakaşvili'yi cumhurbaşkanı olarak tanımaması gerektiğini ifade ettikleri görüldü. 2008 Rus-Gürcü harbi esnasında Rusya'ya çalışmakla suçlanarak hapsedilen ve meclis affı ile serbest bırakılan bu mahkûmlardan Vakhtang Maisaia, "Bu siyasi gücü gasp eden Saakaşvili'ye karşı bir mücadeledir. O artık Gürcistan'ın Cumhurbaşkanı değildir. O sadece bir diktatördür" dedi.
Saakaşvili, 2008'teki seçimlerle ikinci defa Cumhurbaşkanı olmuş ve mecliste de çoğunluk onu desteklemiş, yargı aldığı kararla Ekim 2013'teki Cumhurbaşkanlığı seçimine kadar O'nun vazifesine devam edeceğini bildirmişti.
Protestocular ise maksatlarına ulaşana kadar ara vermeyeceklerini belirttiler.
(CTŞ-ÖK-D)

21.01.2013 14:38:17 TSI

Editör: Wan Haber