Gürcistan'da çıkarılan genel aftan istifade eden 190 siyasi mahkûm bugün serbest bırakıldı. Gürcistan Meclisi'nin 5 Aralık'ta aldığı Genel Af Kanunu kararına göre, serbest kalması kabul edilen 190 siyasi mahkûm bugün ailelerine kavuştu.
Bilindiği gibi, Cumhurbaşkanı Mikail Saakaşvili'nin tüm itirazlarına rağmen Gürcistan Meclisi af kararı aldı. Saakaşvili'nin imzalamadığı karar mecliste 24'e karşı 91 oyla tekrar kabul edildikten sonra kararın kanun olarak yürürlüğe girebilmesi için imza atması gereken Cumhurbaşkanı Saakaşvili yine meclis kararını imzalamayınca bu defa kararı 12 Aralık'ta Meclis Başkanı Davit Usupaşvili ele aldı.
2 Ekim 2012'den önce suça karışmış olan pek çok mahkumun serbest kalmasını ve diğer mahkumların cezaevi şartlarının ıslah edilmesini ihtiva eden Genel Af Kanunu'na göre, bugün saat 10.00'da 190 mahkum serbest bırakıldı. Cezaevi önüne gelen mahkum yakınları ile tutukluların hasret giderdikleri görüldü.

BÜTÜN SUÇLULAR DIŞARI ÇIKARILDI
Cumhurbaşkanı Saakaşvili de yaptığı açıklamada, bu kanunun kabul edilemez olduğunu, meclisin tarihi bir hataya imza attığını dile getirdi. Mikail Saakaşvili, şu an çok kötü bir hadiseyle karşı karşıya olduklarını belirterek
sözlerini şöyle sürdürdü: "Gördüğünüz üzere, veto etmeme rağmen bu Genel Af kararı mecliste zorla tekrar kabul edildi. Bu saatten sonra bunu icra edenler bu işten mesuldür. Rus casusları, isyancılar, şiddetli suç failleri, Rus vatandaşları gibi pek çok suçlu serbest kaldı. Bu kabul edilemez bir hadisedir."
dedi.

SAAKAŞVİLİ'NİN MAHKUM ETTİĞİ İNSANLARI KURTARIYORUZ
Eka Beselia, Gedavan Popkhadze ve Zviad Kvachantiradze tarafından kaleme alınan Genel Af Kanunu'na göre, 3 bin mahkûmun daha cezası kaldırılacak ve bir takım yeni kararlara göre diğer mahkûmların cezaevi şartları da ıslah edilerek yeniden tanzim edilecek.
Genel Af'ın mimarlarından milletvekili Eka Beselia da, mahkûmların serbest bırakılması esnasında onları karşılayanlar arasında yeraldı. Beselia yaptığı açıklamada, şöyle konuştu: "Bugün burada Saakaşvili'nin mahkum ettiği insanları kurtarıyoruz. Bu insanların suçları, Saakaşvili'nin siyasetine ve baskılarına muhalif olmalarıydı. Saakaşvili de bu yüzden onların serbest kalmaması için elinden geleni yaptı. Seçimlerden sonra yapmamız gereken ilk işlerden biri buydu, bunu yerine getirdiğimiz için kendimi çok iyi hissediyorum. Gürcistan'ı bir ayıptan kurtardık."
Serbest kalan mahkûmlardan David Meparişvili ise şunları söyledi: "Cumhurbaşkanı'na göre biz ülkenin hainleriyiz. Ülkede siyasi mahkumların olmadığını söylüyor ancak bu doğru olamaz. Dünyada hapishanelerinde ispiyon ve yalana dayalı ithamlarla mahkum edilmiş bu kadar mahpusun olduğu bir ülke yoktur sanırım. Saakaşvili'nin muhalifi olarak senelerce cezaevinde yattım. Şimdi hürüz ve muhalefetimizi o istifa edene kadar devam ettireceğiz. Zaten bu dönem 5'nci senesi bitiyor."
Mahkumlardan Kako Shubıtıdze'nin annesi Makvala Shubitidze ise, oğlunun kanuna aykırı şekilde hüküm giydiğini, Saakaşvili'ye muhalif olduğu için oğlunun cezaevini boyladığını ifade etti. Nino Burjanadze'nin muhalif partisine desteklerini söyleyen anne Shubitidze, Saakaşvili'ye muhalefetlerini sürdüreceklerini belirtti.
(CTŞ-HO-Y)

13.01.2013 13:20:06 TSI

Editör: Wan Haber